Τρόπους ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, αναζητούν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά την σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών αλλά και τα σαφή σημάδια περαιτέρω επιβάρυνσης της κατάστασης λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, θέτουν επί τάπητος το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και στοχευμένων παρεμβάσεων.

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση των Παραπολιτικών για τη λήψη νέων μέτρων

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση των Παραπολιτικών και του δημοσιογράφου Δημήτρη Γιαννακόπουλου σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι μόνο εμβολιασμενοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ θα μπορουν να εισέρχονται σε κλειστους χώρους το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Όπως επεσήμανε, οι σχετικές ανακοινωσεις θα γίνουν στα τέλη Αυγουστου και αφορουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασιας των πολιτών και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.


«Εχουμε δώσει δείγματα γραφής. Μην περιμένετε σημαντική διαφοροποίηση για το ποιος θα μπορεί και δεν θα μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους όταν κρυώσει ο καιρός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ταύτόχρονα, ο κ. Μητσοτακης ζήτησε από τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκρίνοντας δράσεις ενθάρρυνσης τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος και θα πρέπει, όταν γυρίσουν οι πολίτες από τις διακοπές, να κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε να εμβολιαστούν.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει. Η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα αρρωστήσει ή θα εμβολιαστεί. Μπορεί κάποιος να πάθει και τα δυο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μικρότερος» πρόσθεσε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα, στη συνέχεια τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ. Αυτό σημαίνει γι’ αυτούς κόστος και χρήμα».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν είναι lockdown η απαγόρευση μετακίνησης το βράδυ και η απαγόρευση μουσικής».

Όπως είπε, δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. «Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Οι νέοι που θα γυρίσουν απλά θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ και μην έρθουν σε επαφή μια εβδομάδα με ηλικιωμένους συγγενείς, ειδικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».