Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία των κ.κ. Σκέρτσου, Οικονόμου, Τριαντόπουλου, Λιβάνιου και Στύλιου έγινε από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, ο οποίος ευχήθηκε στα πέντε κυβερνητικά στελέχη, «καλή δύναμη να έχετε».

Ακολούθησαν τα καθιερωμένα «πηγαδάκια» με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πέντε υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ παρευρέθησαν και λιγοστοί συγγενείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε μια εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
5357904
5357909l
5357912
5357928

Οι αλλαγές έγιναν, σύμφωνα με την ενημέρωση, με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Δείτε την ορκωμοσία των νέων υπουργών:

Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί

«Έχουμε να κάνουμε πολλά. Έχουμε δύσκολο έργο», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος όταν τον πλησίασαν οι δημοσιογράφοι, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό.

«Είμαστε σε περίσταση δύσκολη διότι δοκιμάστηκε ο τόπος από τις πυρκαγιές. Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήταν τα πράγματα πριν», είπε στην κάμερα της ΕΡΤ, προσερχόμενος στην ορκωμοσία, ο κ. Στύλιος. «Θα δουλέψουμε καλά και δυνατά», πρόσθεσε.

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτό έχουμε μπροστά μας και αυτό θα πράξουμε» είπε ο κ. Λιβάνιος που αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να τα λέμε πολύ συχνά. Από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας θα έχουμε επικοινωνία συνεχή», δήλωσε, από την πλευρά του, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου.

Μετά την ολοκήρωση της διακασίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε περοπατώντας για το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, ωστόσο σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το πότε θα γίνει ο «κανονικός ανασχηματισμός» αρκέστηκε απλά να χαμογελάσει.


Σε δεύτερο χρόνο μεγάλος ανασχηματισμός - Το σκεπτικό των αποφάσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μαξίμου, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη δήλωση της Δευτέρας (λέγοντας «όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά»), στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
5357914
5357917

Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δύο φάσεις. Αυτή την ώρα έγινε μία αναδιάταξη προσώπων ενώ ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

5357898

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Δύο Υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος: Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται σε υπουργό από τον πρωθυπουργό, σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και του πόσο αποτελεσματικός είναι.

Δύο Υφυπουργοί Επικρατείας, Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος:

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που έτρεξε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά μπαίνει κάτω από τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. "Οι πολίτες, ειδικά στις καταστροφές, δεν κρίνουν από τις εξαγγελίες, αλλά από το αποτέλεσμα", σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου, ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Είναι σαρξ εκ σαρκός της ΝΔ. Πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και Γραμματέας της ΔΑΠ, έχει αφήσει την σφραγίδα του στη γαλάζια νεολαία. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα και με τεχνοκρατικό προφίλ και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). "Είναι ένας νέος άνθρωπος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκπροσωπεί το όλον κόμμα, καθώς είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης", αναφέρουν από τη ΝΔ. Με ευρύ πεδίο γνώσεων, έχει τελειώσει Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και έχει Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία.

Σημειώνεται ότι η μέχρι σήμερα εκτελούσα χρέη Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη, μη κομματικό πρόσωπο, δεν είχε οριστεί επίσημα εκπρόσωπος και κλήθηκε μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου ένα δύσκολο εξάμηνο με απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει ως... πληροφορικάριος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Είναι ένα υπουργείο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος. Η ψηφιακή επανάσταση τα τελευταία 2 χρόνια έχει βοηθήσει τη χώρα να κάνει άλματα.

Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που επίσης το ξέρει καλά. Δηλαδή ο κ. Λιβάνιος πάει στη θέση του κ. Στύλιου και ο κ. Στύλιος στη θέση του κ. Οικονόμου.