Μητσοτάκης_Παππάς
Πολιτική

Επιστολή Γιάννη Παππά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Πρόταση για δημιουργία Εθνικού Φορέα Αναδάσωσης

Η εισήγηση του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ

Tη σύσταση Εθνικού Φορέα Αναδάσωσης και Αντιμετώπισης Κλιματικής Αλλαγής, προτείνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Παππάς , με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. 

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει πως οι καταστροφικές συνέπειες των πύρινων μετώπων των τελευταίων ημερών στα δάση, την πανίδα αλλά και στις περιουσίες των πολιτών καταδεικνύουν την ανάγκη για την άμεση αποκατάσταση της καταστροφής, μέσω της επιστημονικής οργανωμένης και όχι ερασιτεχνικής αναδάσωσης.

«Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά πρασίνου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά μας, δημιουργούν την ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση αλλά και για την δημιουργία ενός εθνικού φορέα αναδάσωσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να διασωθούν οι «πνεύμονες» των πόλεων και των νησιών μας, το πράσινο και τα δάση μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ. 

Η επιστολή του Γιάννη Παππά στον πρωθυπουργό

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Παρατηρώντας τα εφιαλτικά πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα και τις καταστροφικές συνέπειες στα δάση μας , στην πανίδα αλλά και στις περιουσίες των συμπολιτών μας και αναλογιζόμενος για τις ζοφερές προβλέψεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον, με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών και όχι μόνο πια, αναλαμβάνω την πρωτοβουλία και μέσω της επιστολής μου αυτής να σας εκφράσω το ενδιαφέρον μου να συζητήσουμε την σύσταση ενός νέου φορέα, που θα μελετήσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, άμεσα, για την αποκατάσταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές, μέσω της επιστημονικής οργανωμένης και όχι ερασιτεχνικής αναδάσωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος φορέας θα έχει ως αντικείμενο την μελέτη για τα ειδικά είδη και τις ποσότητες δένδρων, που θα αναδασώσουν τις πληγείσες περιοχές, την προστασία τους από την ελεύθερη βοσκή, την σύγχρονη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και αντιπλημμυρικών έργων, υλοποίηση έργων υπογειοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης και αλλά κομβικά ζητήματα που προκύπτουν από την πύρινη λαίλαπα, που έχει πλήξει τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Επίσης, μέσω των ειδικών και των επιστημόνων που θα στελεχώνουν τον φορέα, θα υπάρξει σχεδιασμός, για τα ιδανικά είδη των δένδρων ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδος και το πλήθος των δένδρων και φυτών που χρειάζεται η κάθε περιοχή, όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε τον αριθμό των καμένων δέντρων αλλά και να δημιουργήσουμε ένα πλεόνασμα δέντρων ώστε να δημιουργηθεί και ένα ευνοϊκό μικροκλίμα σε κάθε περιοχή της επικράτειας.

Ιδανικό θα είναι να γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει, να φυτεύονται δεκάδες εκατομμύρια δέντρα τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα. O φορέας όπως αυτόν που αναφέρω θα μπορούσε να συνυπάρχει με την Διεύθυνση Δασών, ο οποίος σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα αναλάμβάνει τον επιστημονικό σχεδιασμό για τα ιδανικά είδη δέντρων που πρέπει να φυτευτούν ανά περιοχή, την απόσταση, την προστασία των νέων δέντρων, το πότισμά τους και την εκ των προτέρων δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Στόχος και ευχή μου για τα Δωδεκάνησα είναι να φυτευτούν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον δεκάδες εκατομμύρια δέντρα.

Επιπλέον οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, επιτάχυναν την ανάγκη εξέτασης ως άμεσης προτεραιότητας της υλοποίησης έργων υπογειοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.

Με το έργο αυτό θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί η προστασία του δάσους, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του δικτύου έναντι έντονων καιρικών φαινομένων, βελτιώνοντας παράλληλα τους χρόνους συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών του δικτύου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια αποτελούν περίπου το 11% του δικτύου, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που πολλές φορές ξεπερνάει το 50%. Για τη χρηματοδότηση των έργων υπογειοποίησης του δικτύου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επένδυση αυτή να πραγματοποιηθεί δίνοντας προτεραιότητα στον τουριστικό πυλώνα της χώρας και κυρίως σε νησιά με μεγάλο πληθυσμό, όπου συνυπάρχει έντονη εμπορική, τουριστική, βιοτεχνική δραστηριότητα, παράλληλα με τις οικιστικές ανάγκες.

Η Ρόδος που πρόσφατα επλήγη από τις πυρκαγιές, όπως και η Κως, αποτελούν δύο νησιά τα οποία είναι υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ατυχημάτων στο εναέριο δίκτυο, τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω ισχυρών ανέμων, όσο και κατά τη θερινή λόγω των πυρκαγιών, επισπεύδοντας έτσι την ανάγκη υπογειοποίησης του δικτύου.

Είμαι πεπεισμένος και το γνωρίζω ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες όλου του Ελληνικού λαού για το μέλλον της χλωρίδας αλλά και της πανίδας του τόπου μας και εύχομαι η πρότασή μου να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά πρασίνου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά μας, δημιουργούν την ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση αλλά και για την δημιουργία ενός εθνικού φορέα αναδάσωσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να διασωθούν οι «πνεύμονες» των πόλεων και των νησιών μας, το πράσινο και τα δάση μας.

Μετά τιμής Ιωάννης Κ. Παππάς Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ