Η στάση συναίνεσης που προσέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση στο μεγάλο θέμα των ημερών, τις πυρκαγιές, μπορεί να ικανοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε ωστόσο αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του, καθώς κάποια στελέχη θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του δίδει χείρα βοηθείας στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την προηγούμενη Δευτέρα -ώρες δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- σε σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου υπήρξαν στελέχη που επέμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση -ζητώντας παραιτήσεις υπουργών- και να αφήσει κατά μέρος τον πολιτικό πολιτισμό και τη δημιουργική αντιπολίτευση, καθώς μακροπρόθεσμα δεν θα τον ωφελήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της Κουμουνδούρου επέμειναν ότι οι πολίτες τη συγκεκριμένη στιγμή δεν αντέχουν να βλέπουν κομματικές «κοκορομαχίες», αλλά, αντίθετα, αυτό που επιθυμούν είναι να υπάρξει συναίνεση, για να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η αποκατάσταση των ζημιών και η θωράκιση της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα.

Σε πρώτη φάση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης, με στόχο να δείξει ότι δεν επιθυμεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη
«Πρώτος εγώ βγαίνω σήμερα να πω ότι δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο, κακό του κεφαλιού του. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι απέναντι στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στη χώρα και στους πολίτες», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περάσει ιδιαίτερα θετικά στην κοινή γνώμη, καθώς οι πολίτες -ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων- για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου βλέπουν την αντιπολίτευση να χειρίζεται μια μεγάλη κρίση με το αίσθημα της ευθύνης και όχι αποβλέποντας σε πολιτικά οφέλη».


Επισημαίνουν, δε, ότι ιδιαίτερα στο κοινό που εντάσσεται στη σοσιαλδημοκρατία και βρίσκεται στους κόλπους της μεσαίας τάξης η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα έχει βρει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική φωτιά στην Αττική, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας -λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου-, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης, δείχνοντας έτσι ότι το κόμμα δεν επιθυμεί να αποκομίσει οφέλη από την όλη ιστορία. «Το μόνο πράγμα που δεν με απασχολεί αυτή την ώρα είναι να εκμεταλλευτώ πολιτικά και να εργαλειοποιήσω πολιτικά την καταστροφή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εκτιμήσεις

Στην Κουμουνδούρου πάντως ισχυρή ήταν η εκτίμηση ότι η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη και οι συνέπειες τόσο πολλές ώστε θεώρησαν ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση το μόνο που θα έκανε θα ήταν να προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα αντί να αναδείξει τις αρρυθμίες και τις αστοχίες του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης.

Εκτός των άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε τη συγκεκριμένη στιγμή να εμφανίσει το κόμμα του ως κόμμα διακυβέρνησης, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά τα χρονίζοντα προβλήματα του κράτους, τις συνέπειες του οποίου υπέστη και αυτός στη φωτιά στο Μάτι. Η επιλογή του να μη ζητήσει την παραίτηση των υπουργών που, κατά την άποψή του, ευθύνονται για την επέκταση της φωτιάς έγινε γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να μετατεθεί η αντιπαράθεση σε αυτό το θέμα, αλλά να παραμείνει στην ουσία, που ήταν ότι η κυβέρνηση κατήργησε όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ είχε ακυρώσει στην πράξη το πόρισμα Γκολντάμερ των 150 σελίδων -για το πώς αντιμετωπίζονται οι δασικές πυρκαγιές-, το οποίο είχε αρχικά αποδεχτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, θεωρούσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί εκτεθειμένος στην κοινή γνώμη αν μόνος του δεν παραιτήσει τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησής του, καθώς μετά την ιστορία στο Μάτι είχε αναφέρει ότι «αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις». Φυσικά, η συναίνεση χωρίς όρους, που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει ως πολιτική τακτική επ’ αόριστον. Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι θα περιμένουν να δουν τις κινήσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Επισημαίνουν, πάντως, ότι η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να ηγηθεί το προσωπικό του γραφείου του όλου εγχειρήματος αποκατάστασης των ζημιών και ανάταξης των περιοχών δείχνει ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται με την πάγια προσωποκεντρική λογική του, απορρίπτοντας στην πραγματικότητα τη βοήθεια που του δίνει τη συγκεκριμένη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας.