Πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για το Μάτι

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους είπε με απορία: «Μιλάτε σε εμένα για ενσυναίσθηση όταν στήνατε σόου. Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά εσείς που είχατε τόση ενσυναίσθηση για το ζήτημα του Ματιού. Εμείς τότε για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική λόγω της παντελoύςς αδυναμίας να εκκενώσετε το Μάτι και το δεύτερο ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγνώμη. Για να κλείσει αυτή η πληγή, μακάρι να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα».

«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Να προσέχετε όταν κρίνετε τους χαρακτήρες άλλων, ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο. Και θα θυμάται ότι στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη νεκρούς».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δεν είπε ποτέ για εντολή μη επέμβασης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον περιφερειάρχη, Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, λέγοντας: «Αναφερθήκατε στο κ. Σπανό. Ο ίδιος δήλωσε ότι ουδέποτε μίλησε για εντολή μη επέμβασης κατάσβεσης. Πιστεύετε ότι υπάρχει αξιωματικός που έδωσε εντολή μη κατάσβεσης. Το μήνυμα που δίνετε αναπαράγοντας αυτές τις απόψεις είναι ότι κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια. Βεβαίως και έγιναν λάθη και στην Εύβοια με σημαντικότερο ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω εναέρια μέσα για την φωτιά της Αττικής. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια. Για ποιο λόγο; Για να βάλουμε ανεμογεννήτριες;

Μετά το Μάτι πήρατε το μάθημα σας και υπάρχει το πόρισμα Γκόλντάμερ το οποίο έχει πολύ καλά στοιχεία. Διαφωνώ ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχη η πολιτική προστασία. Ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους και πρέπει να εξοπλιστεί με εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Για να πάρουμε Καναντέρ, κ. Βελόπουλε, πρέπει να βάλουμε μπροστά τη γραμμή παραγωγής. Είμαστε σε συνεννόηση με άλλους Ευρωπαίους για να κάνουμε μεγάλη παραγγελία και να μπει μπροστά η παραγωγή. Τα παιδιά που πετούν σήμερα τα Καναντέρ είναι ήρωες όπως ήρωες είναι και οι τεχνικοί. Έχετε πάει κα Γεννηματά στις μονάδες συντήρησης για να δείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι για να τα κάνουν να πετάνε; Τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας είναι συγκεκριμένα, περισσότερα από άλλες χρονιές. Δεν πετάνε όλα τα μέσα μαζί. Πετάνε τα μισά ώστε όταν θα φεύγουν να πάνε τα άλλα μισά. Χρησιμοποιήσαμε όλων των ειδών τα μέσα ακόμα και αν δεν ήταν κατάλληλα πλήρως. Φέραμε τα Ιλούσιν αλλά και ελικόπτερα από Αυστραλία. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθούμε. Τι ακριβώς, κ. Τσίπρα, μας παραδώσατε; Καταθέστε όλα τα σχέδια που τα είχατε όλα έτοιμα αλλά δεν προλάβατε. Τι ακριβώς κάνατε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ;

Εμείς ψηφίσαμε έναν νόμο. Κάποια από τα άρθρα του νόμου δεν έχουν πλήρως εφαρμοστεί. Ο νόμος αυτός έχει το άρθρο 27 για τις εκκενώσεις. Τι κάνατε σε αυτό το άρθρο, κ. Τσίπρα; Το καταψηφίσατε.

Αν έχετε προτάσεις ελάτε να τις καταθέσετε

«Αν έχετε προστάσεις, ελάτε να τις καταθέσετε. Αν έχετε προτάσεις για το πώς θα εμπλακούν ακόμα περισσότερο οι εθελοντές, θα αναβαθμιστούν οι επικοινωνίες κα πείτε το μας.

Είναι δυνατόν όμως να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι πρέπει να καθαρίσουμε όλα τα δάση που είναι 62 εκατ. στρέμματα; Έχω την εντύπωση ότι αυτοί που σας γράφουν τις ομιλίες δεν έχουν ιδέα από δάση.

Στην Εύβοια ελάτε να βάλουμε από κοινού με τον κ. Μπένο σχέδιο προστασίας του δρυμού. Προφανώς κ. Γεννηματά οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν συμμετοχή και έχετε δίκιο όταν λέτε ότι τα σχέδια πρέπει να συμπεριλάβουν και την Αρχαία Ολυμπία.

Μιλήσατε και για τον σεισμό στην Λάρισα, κ. Τσίπρα. Όπως θυμάστε γκρεμίστηκε το σχολείο στο Δαμάσι. Το νέο σχολείο είναι έτοιμο και ορίστε η φωτογραφία του, κ. Τσίπρα. Εύχομαι να παραβρεθώ και στα εγκαίνια. Να κλείσω με μια παρατήρηση σε σχέση με το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Με αφορμή τα μέτρα για τους εμβολιασμούς, δεν διχάζουμε κανένα. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες είμαστε λίγο κάτω του ΜΟ του Ευρωπαϊκού. Θα ήταν άδικη μια κριτική ότι δεν οργανώθηκε σωστά ο εμβολιασμός ή ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Όπως επίσης ότι δεν κάναμε ενημέρωση . Εξηγήσαμε μια απλή πραγματικότητα ότι σήμερα το 90%+ των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πολύ μεγάλη πλάτη σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα μπω στο τι λένε κάποια στελέχη σας. Επιτρέψτε μου όμως να έχω αμφιβολίες για το πόσο συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά να μας λέτε ότι διχάζουμε πάει πολύ. Ποιους ακριβώς και πως διχάζουμε. Με το να προσπαθούμε να πείσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν;

Όλες οι χώρες θα πάνε σε αντίστοιχους περιορισμούς σχετικά με τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν τοις συζητήσεις για διχασμούς. Αυτοί που επικαλούνται τον διχασμό είναι οι ίδιοι που τον επιδιώκουν. Όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν την νύφη» είπε και ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Περάσαμε κάτω από τον πήχη

«Σας επαναλαμβάνω, η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και υποχρέωση. Η συγνώμη μου δηλώνει και συναίσθημα και την βαθύτατη θλίψη μου. Όντως ο πρωθυπουργός έχω ευθύνη για το τι συμβαίνει στη χώρα, να δούμε τι μπορεί να γίνει καλυτέρα.

Πάρα την προσπάθεια που κάναμε στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος περάσαμε κάτω από τον πήχη αυτήν είναι η αλήθεια πάρα την προετοιμασία».

Κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγο πριν λάβει τον λόγο ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας: «Σε μια απόπειρα να κάνω την συζήτηση πιο δια δραστική θα απαντήσω στα ζητήματα στο τέλος της ομιλίας Βαρουφακη, κρίνω κάποια που είπατε είναι ουσιαστικά» και συνέχισε: «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε με έμφαση λέγοντας «Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.