Οι εκτιμήσεις είναι δεινές, οι προβλέψεις δυσοίωνες. Χιλιάδες Αφγανοί συρρέουν καθημερινά στα δυτικά σύνορα της χώρας τους με το Ιράν, από όπου εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να διέλθουν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό την Ευρώπη και άλλα ασφαλή διεθνή καταφύγια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν διέλθει 800-1.000 άτομα από περιφερειακά αεροδρόμια (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα, Ηράκλειο) προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται κυρίως για Αφγανούς αξιωματούχους οι οποίοι αντιλήφθηκαν έγκαιρα τις εξελίξεις και πρόλαβαν να διαφύγουν. Οι κινήσεις αυτές έχουν ενεργοποιήσει τις πολυάριθμες ομάδες των Ταλιμπάν στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη παρουσία υπόπτων αυτές τις μέρες σε αεροδρόμια, βόρεια σύνορα (Εβρος) και νότια -ανεξέλεγκτα λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών- περάσματα της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια (επαρχία Μούγλων, Αλικαρνασσός κ.λπ.).

 Οι κεραίες της ΕΥΠ

Στα συγκεκριμένα σημεία η ΕΥΠ έχει «ανοίξει κεραίες» από νωρίς και, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική, τις περιφερειακές διευθύνσεις και τις υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., παρακολουθεί και τις δραστηριότητες Αφγανών που διαβιούν σε καταυλισμούς της Λέσβου και της Χίου, ενώ στην Αθήνα -στην Ομόνοια, στον Αγιο Παντελεήμονα, στα Κάτω Πατήσια και στα Σεπόλια- ξεκίνησαν οι «ανιχνευτικές συζητήσεις». Φαίνεται, λοιπόν, ότι:

 -(α) Οι «ταρίφες» των διακινητών θα είναι κατά πολύ αυξημένες, στις 20 με 25 χιλιάδες δολάρια το κεφάλι λόγω της αιφνίδιας ανατροπής της κυβέρνησης της Καμπούλ, που οδηγεί σε μαζική έξοδο εκατομμύρια ανθρώπους και

-(β) Πως η οργανωτική δομή των εξωτερικών συνδέσμων των Ταλιμπάν έχει γερές ρίζες, ακόμη και ιδιότυπες πολιτικές συμμαχίες. Η κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί αυξημένη προσοχή, αφού ήδη κλιμάκια αμερικανικών, βρετανικών, γερμανικών και γαλλικών φορέων έχουν «κατέβει» στην Αθήνα, φοβούμενοι έξαρση της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Επίσης, υπάρχει ανησυχία ενδεχόμενων δολοφονιών από τους Ταλιμπάν, αφού τούτο αποτελεί πάγια πρακτική εξουδετέρωσης των ιδεολογικών - θρησκευτικών αντιπάλων τους.

Στα Τίρανα

 Κατά τις ίδιες πηγές, το στρατηγείο των Ταλιμπάν στη Βαλκανική εκτείνεται σε ένα τεράστιο στρατόπεδο στην Αλβανία, βόρεια των Τιράνων, που προστατεύεται από τους ίδιους, με πολλαπλή χρήση, ως κρησφύγετο εγκληματιών, κέντρο εκπαίδευσης φονταμενταλιστών, χώρος αλλά και φυλακή «αντιφρονούντων». Το στρατηγείο έχει γνωστοποιηθεί στις ελληνικές υπηρεσίες τουλάχιστον από το 2016, όταν αναφέρθηκε από Αφγανούς και Ιρανούς μετανάστες ως «τόπος μαρτυρίου» τους, ωστόσο περισσότερα στοιχεία έχουν αποκτηθεί από το 2020 και εντεύθεν, μετά την εξάρθρωση του μεγάλου δικτύου εκ[1]μετάλλευσης ανθρώπων στη Λέσβο, όπου συμμετείχαν και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 Οι 3 Τούρκοι

 Τον Ιούνιο εξάλλου η Αστυνομία είχε συλλάβει 3 Τούρκους υπηκόους στα Κάτω Πατήσια και, αφού διασταύρωσε τις «παράνομες και εχθρικές τους πράξεις», διεύρυνε σε συνεργασία με την ΕΥΠ τις γνώσεις της για τα νέα δίκτυα διακίνησης αλλοδαπών τρομοκρατών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Στο σπίτι της οδού Μοσχονησίων, όπου διέμεναν και το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις δραστηριότητές τους, πέραν της πληθώρας των πλαστών διαβατηρίων, των ταυτοτήτων, των ταξιδιωτικών εγγράφων, των αεροπορικών εισιτηρίων και του μεγάλου χρηματικού ποσού των 31.000 ευρώ, βρέθηκαν ηλεκτρονικά πειστήρια επαφών τους με γραφεία της Ιντερπόλ σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., με επίσημους αξιωματούχους της Τουρκίας στην Ελλάδα και με διευθυντήρια εξωτερικών συνδέσμων της ΜΙΤ. Και οι τρεις τους, ηλικίας 41, 47 και 48 ετών, διέθεταν μακρά στρατιωτική εκπαίδευση και επιδεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Ο νεαρότερος κατηγορείται ως ο αρχηγός και ο μεγαλύτερος έχει ζήσει και κατά το παρελθόν στην Αθήνα. Η ΟΠΚΕ της ΕΛ.ΑΣ. που τους παρακολουθούσε από τα τέλη Μαΐου διαπίστωσε ότι προσέγγιζε λαθρομετανάστες προτείνοντάς τους διάφορες εξυπηρετήσεις, κυρίως μεταφορά - διαφυγή στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ιταλία.

 Ο Αιγύπτιος

  Δύο μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο, συνελήφθη στην Κω 43χρονος Αιγύπτιος που αναζητούνταν στο πλαίσιο άλλης έρευνας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο (6/11) και είχε καταφέρει να ξεφύγει στη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, κατά την οποία είχε εξαρθρωθεί ομάδα 4 Ελλήνων και ενός 25χρονου αλλοδαπού. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης είχε προκύψει -μεταξύ άλλων- ότι παρακλάδι του βασικού κυκλώματος χρησιμοποιούσε ξενοδοχεία ως «safe houses» (ασφαλή καταφύγια), όπου έκρυβαν λαθρομετανάστες μέχρι να τους φυγαδεύσουν στην Αθήνα, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς, ενώ άλλα μέλη της ομάδας προμήθευαν με παραποιημένα έγγραφα «αχαρτογράφητους» Αφγανούς - Πακιστανούς και τους συνόδευαν έως τα επόμενα καταλύματά τους στην πρωτεύουσα. Οι εν λόγω κατηγορούμενοι θεωρούνται κομβικά πρόσωπα και στη διακίνηση και στη συλλογή στοιχείων για το ποιόν των ανθρώπων που μεταφέρουν.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ