tsipras
Πολιτική

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Χωρίς κυνήγι μαγισσών, πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει

Παρά το συναινετικό κλίμα και ύφος και τόνο που έδωσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε σε πιο επιθετική διάθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, χαρακτήρισε προκλητικό τον πρωθυπουργό, λέγοντας:

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ' αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με την στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μία ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του».

«Ψεύτικη» η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, που, όπως σημείωσε, «για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Υπογράμμισε, επίσης «την ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης».

Πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει

Μάλιστα τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο.

Όλα αυτά, επεσήμανε, ότι δεν απαντήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθούν, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά

Ο Α. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό προσωπικά, ανέφερε:

«Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ πρόσθεσε: «δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Ήσασταν ανίκανοι να σβήσετε μια πυρκαγιά, αλλά εξαιρετικά ικανοί να διευρύνετε τις κοινωνικές ανισότητες. Όλες σας οι επιλογές είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα μέτρα που έχει προτείνει το κόμμα του:

«Καταθέσαμε πρόταση 7 σημείων αντί για κραυγές και παραιτήσεις. Αντί αυτών συνεχίσατε την πεπατημένη της προπαγάνδας και της ωραιοποίησης», δήλωσε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας:

«Δεν είναι ώρα εντυπώσεων. Είναι ώρα ουσίας και πράξης και όχι μεγάλων λόγων. Οι άνθρωποι που είδαν την περιουσία τους να γίνεται κάρβουνο αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης».

«Ερχόμαστε σήμερα εδώ με μια πρόταση. Να θεσμοθετήσετε άμεσα για τους πληγέντες το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είχαμε προτείνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αρνηθήκατε. Να το υιοθετήσετε ως μια ένδειξη κατανόησης.

Την ώρα της κρίσης οι πολίτες αντί για πυροσβεστικά έβλεπαν περιπολικά και μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ.

Αυτή είναι η στιγμή που θα έρθει ένα διαφορετικό μήνυμα από το 112. Δεν θα είναι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς τα εσάς», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.