Οι ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο ΥΠΕΘΑ, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Εκεί, παρουσία του ΥΦΕΘΑ, Αλκιβιάδη Στεφανή, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κώστα Φλώρου, ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάϊατ, και της Ελλάδος στην Ουάσιγκτων Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ο Ν.Παναγιωτόπουλος απένειμε τη Διαμνημόνευση του Αστέρος Αξίας και Τιμής στον Αμερικανό Γερουσιαστή «…για την εξαίρετη συνεισφορά του στην εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.



Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ, όπου πραγματοποιήθηκε και η λεπτομερής ενημέρωση του Αμερικανού επισήμου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία σύσσωμη στην αρχή των σύντομων χαιρετισμών της εξέφρασε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια για το θάνατο των αμερικανών στρατιωτικών στην Καμπούλ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο για την επέκταση και εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας που προάγει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών , σε συνέχεια του διακομματικού νομοσχεδίου περί προωθήσεως συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι «Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας εδώ και πλέον των δύο αιώνων και σε κοινές αξίες και αρχές, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ενέπνευσαν την αμερικανική επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τις χώρες μας».

Από αμερικανικής πλευράς ο Μπ.Μενέντεζ εξήρε τον καθοριστικό ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον επαγγελματισμό τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητος και ασφαλείας στην περιοχή. Παράλληλα ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «το νέο Μνημόνιο Συναντιλήψεως για το οποίο συνεργαζόμαστε θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς εκφράζοντας την ευχή όπως το νομοσχέδιο για η νέα διμερής αμυντική συμφωνία να ψηφιστεί μέχρι το φθινόπωρο, ευχαριστώντας τους πρέσβεις των δύο χωρών για τη συμβολή τους στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας.

Ο ΥΦΕΘΑ Αλκ.Στεφανής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ότι η θέση της χώρας μας της επιβάλλει να φυλάττει Θερμοπύλες, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κ.Φλώρος αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές ασκήσεις προς επαύξηση της διαλειτουργικότητας.