Η ιστορία Αποστολάκη και η άρνησή του να μπει στην κυβέρνηση έφερε χαμόγελα στην Κουμουνδούρου καθώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η αποφασιστική στάση του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε τριγμούς στην κυβέρνηση και εμπόδισε, όπως λένε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώσει τα σχέδια του.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όπως ήθελε, βγαίνει τελικά τσαλακωμένος από την ιστορία του ανασχηματισμού».

Σχολιάζοντας τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης αναφέρουν ότι: «Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στο υπουργείο υγείας, ο οποίος έχει ευθαρσώς δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για το εμβόλιο, απλά φωτίζει την κυβερνητική γραμμή. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν υπουργοποιηθεί από τη ΝΔ όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ, ενδεικτικό της ακροδεξιάς κατρακύλας της ΝΔ. Η αποτυχία του κ. Μητσοτάκη θα εμφανιστεί και από την νέα ηγεσία ως ευθύνη της κοινωνίας. Μόνο ανησυχία προκαλεί και το νέο σχήμα μπροστά στο κύμα της πανδημίας που έρχεται. Το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο και τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μείωση των μαθητών ανά τμήμα εκτός της κυβερνητικής ατζέντας».

Απαντώντας ακόμα στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μέσα απ' αυτή την ιστορία κάηκε το θέμα της συναίνεσης οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί όχι μόνο να κατανοήσει τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για τις αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλα ούτε να φτιάξει ένα σχήμα που στοιχειωδώς θα μπορεί να συντονιστεί». Μέσα από αυτή την ιστορία είδαμε ότι είναι ανίκανος να τοποθετήσει ακόμα και έναν υπουργό, λένε. «Προσπάθησε να ακυρώσει την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ουσιαστικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από επικοινωνιακές κινήσεις».

Και προσθέτουν: «Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής «μεταγραφής» με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα και ακόμα ότι τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω, είναι ότι μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να αφήσει την πολιτική προστασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ενδιαφέρον του για θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική κρίση εξαντλήθηκε όταν «κάηκε» η προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας εντυπώσεων. Αυτό ήταν το μόνο που ενδιέφερε τον κ. Μητσοτάκη», καταλήγουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.