Πληρωμένη απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στα κομματικά του μέσα που ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιδόθηκαν σε προπαγανδιστική κριτική χαρακτηρίζοντας ρουσφετολογικές τις διατάξεις που εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών και που αφορούν στον εξορθολογισμό του μηχανισμού της κινητικότητας, έδωσε ο Μάκης Βορίδης από τη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή, ο Βορίδης αναφέρθηκε στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του lobbying και δίνει τη δυνατότητα σε αποσπασμένους υπαλλήλους να επιλέξουν εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος την μετάταξη τους στον φορέα στον οποίο απασχολούνται ως αποσπασμένοι ή να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση. Στο σημείο αυτό, αφού υπεραμύνθηκε της διάταξης τονίζοντας ότι επιλύει ουσιαστικά ζητήματα στελέχωσης προσωπικού που ταλανίζουν τη δημόσια διοίκηση καθώς και την αυτοδιοίκηση, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας γνωστό ότι οι υπάλληλοι αυτοί είχαν κατά το παρελθόν αξιοποιήσει το ανεξέλεγκτο σύστημα κινητικότητας που εισήγαγε η τότε κυβέρνηση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το παράδοξο ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου να είναι υπερστελεχωμένες και ορισμένες άλλες δραματικά υποστελεχωμένες.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο νόμου για κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων από το σύστημα κινητικότητας, στις διατάξεις δηλαδή εκείνες όπου ορισμένες θέσεις εξαιρούνταν από το σύστημα κινητικότητας για ειδικές περιπτώσεις, αποκάλυψε ότι από τις 269 παρεκκλίσεις που υπάρχουν σήμερα, πάνω από 100 έχουν εισαχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικοί μας είναι όλοι αυτοί που κινήθηκαν; Είναι το γαλάζιο κράτος της Δεξιάς αυτοί που κινήθηκαν εκμεταλλευόμενοι τις παρεκκλίσεις και την κινητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε.

«Εγώ έχω μία σταθμισμένη προσέγγιση σε αυτά τα θέματα: Οι παρεκκλίσεις είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, σε ορισμένες στιγμές όμως αποτελούν και αναγκαιότητα. Κάποιες είναι αναγκαίες και πρέπει να εξυπηρετήσουν τον στόχο τους και τον ρόλο τους. Ποιος είναι αυτός; Φτιάχνουμε μία νέα υπηρεσία, δεν μπορούμε να περιμένουμε την τακτική διαδικασία προσλήψεων, δίνουμε τη δυνατότητα με παρέκκλιση να κινηθούν οι υπάλληλοι για να στελεχωθεί η υπηρεσία. Έχει μία λογική αναγκαιότητα» εξήγησε ο υπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ξεχειλώνουμε την παρέκκλιση, αυτή πρέπει να είναι ορθολογική και σταθμισμένη».