«Ίσως και σήμερα να γίνει η ανακοίνωση των νέων επικαιροποιημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση».

Αναφορικά με ττους εκπαιδευτικούς, η κ. Μακρή ανέφερε ότι θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη. Το ίδιο ισχύει – όπως είπε- και για τους μαθητές με δύο σελφ τεστ δωρεάν από το κράτος.

Αναφερόμενος στο ποσοστό των εκπαιδευτικών που είναι εμβολιασμένοι, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι 80% κι ένα 10% που έχει νοσήσει. «Καλό θα ήταν φυσικά να αγγίξει το 100% το ποσοστό», υπογράμμισε η ίδια.

Η κ. Μακρή σημείωσε ότι στους μαθητές είναι 14% το ποσοστό και πρόσθεσε ότι ξεκινάει μια εκστρατεία για την ενημέρωση των γονέων.

Όσον αφορά τα νέα πρωτόκολλα, η υφυπουργός επισήμανε ότι η διαφορά θα έχει να κάνει με την περίπτωση της ανίχνευσης κρούσματος.

Όπως εξήγησε η ίδια δε θα κλείνουν τα σχολεία με ένα κρούσμα. «Τα εμβολιασμένα παιδιά θα έχουν την υποχρέωση των σελφ τεστ, τα ανεμβολίαστα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή θα κάνουν εργαστηριακά τεστ. Η συχνότητα και το πρωτόκολλο θα ανακοινωθούν», διευκρίνισε.

Ακόμη ανέφερε ότι θα υπάρχει σχολαστικός έλεγχος, καθώς ο βασικός στόχος είναι να μην κλείνουν τα σχολεία και να πάμε σε διά ζώσης εκπαίδευση. «Τα μέτρα θα είναι τέτοια που θα τη διασφαλίζουν», δήλωσε επιπρόσθετα.

Τέλος, η κ. Μακρή δήλωσε ότι οι μάσκες θα παραμείνουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζέττας Μακρή στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ενδεχομένως και σήμερα θα βγουν τα καινούργια επικαιροποιημένα πρωτόκολλα συνεπώς από αυτά που θα πούμε δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται έχοντας μαζί τους την πιστοποίηση του εμβολιασμού τους ή βεβαίωση νόσησης του τελευταίου εξαμήνου διαφορετικά θα κάνουν με δαπάνες και ευθύνη τους δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές, προφανώς ο εμβολιασμός για τους μαθητές άνω των 12 ετών, και οι μαθητές θα κάνουν δυο self test που θα δίνονται δωρεάν από το κράτος».

«Ο αριθμός συνολικά των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών αγγίζει το 80%, προσθέτουμε σε αυτούς και ένα ποσοστό 10% που έχουν την ανοσία λόγω της νόσησης. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και υψηλό παρόλα αυτά όλοι μας δεν παύουμε κάθε στιγμή να επισημαίνουμε ότι καλό θα ήταν να αγγίξει το 100%. Σε ότι αφορά τους μαθητές εκεί είναι πιο χαμηλό το ποσοστό, έχει φτάσει στο 14%. Ξεκινήσαμε ήδη μια ενημερωτική καμπάνια, έχουμε δώσει μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων ώστε οι γονείς να γνωρίζουν τι συμβαίνει, θα ξεκινήσει και άλλη καμπάνια», διευκρίνισε η κ. Μακρή.

«Με την επιτροπή είχαμε από την προηγούμενη εβδομάδα επανειλημμένες και πολύωρες συνεδριάσεις έχουμε καταλήξει, απομένει η καταγραφή των περιπτώσεων. Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας μάσκες, τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά, σχολαστικό καθάρισμα των χεριών, ώρες προαυλισμού, πως θα γίνεται η χρήση των μουσικών οργάνων ή των τμημάτων που έχουν υπολογιστές λίγο πολύ εκεί τα πρωτόκολλα θα είναι ίδια η διαφορά έχει να κάνει με το τι συνέπειες θα υπάρχουν αν διαπιστωθεί ένα κρούσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κλείνουν πια τα σχολεία, εκεί τότε τα παιδιά τα οποία θα είναι εμβολιασμένα θα έχουνε βεβαίως την υποχρέωση να κάνουν self test , τα παιδιά όμως που θα είναι σε στενή επαφή και ανεμβολίαστα θα κάνουν εργαστηριακά test. Η συχνότητα και ο τρόπος θα εξειδικευτούν με το πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί. Δεν θα κλείνει πια το σχολείο όταν υπάρχει ένα κρούσμα απλώς θα υπάρχει ένας σχολαστικός έλεγχος είτε εργαστηριακός είτε με self test ανάλογα με την κατάσταση των παιδιών που έχουν έρθει σε επαφή. Επανερχόμαστε στη δια ζώσης εκπαίδευση, αυτός είναι ο στόχος μας και ο λόγος είναι ότι υπάρχει ο εμβολιασμός, υπάρχει αυτή η δυνατότητα συνεπώς τα πρωτόκολλα θα είναι διαφοροποιημένα», ξεκαθάρισε η ίδια.

«Ο στόχος είναι και επιτυγχάνεται η δια ζώσης εκπαίδευση, τα μέτρα θα είναι τέτοια που θα τη διασφαλίζουν. Οι οδηγίες των ειδικών είναι συγκεκριμένες και το ίδιο σαφείς και συγκεκριμένες θα είναι και οι οδηγίες που θα δώσει το υπουργειο», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Για τη χρήση της μάσκας στο χώρο των σχολείων, η κ. Μακρή ανέφερε: «Οι μάσκες θα παραμείνουν. Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι στη γυμναστική».

Ερωτηθείς για την επάρκεια των εκπαιδευτικών στα σχολεία, απάντησε: «Φέτος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες προσλήφθηκαν 11.700 εκπαιδευτικοί που προστίθενται στις 4.500 ειδικής αγωγής που για πρώτη φορά στα χρονικά προσλήφθηκαν πέρυσι. Σε ότι αφορά τους αναπληρωτές επειδή με ψηφιακό τρόπο καταγράφονται οι ανάγκες και με ψηφιακό τρόπο ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, όλα αυτά είναι μια πρόοδος, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες, έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία οι αναπληρωτές και έχουμε και μια κατάσταση γιατί παράλληλα δήλωναν οι εκπαιδευτικοί τη διαθεσιμότητά τους για την αναπλήρωση πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου όταν παρουσιάζονται κενά. Έχουμε έτοιμη κατάσταση και θα αναπληρώνονται τα κενά σε διάστημα αν όχι ωρών, δύο ή τριών ημερών».