Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην Βουλή επί της τροπολογίας που περιλαμβάνει τις κυρώσεις και την αυστηροποίηση του πλαισίου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αποκάλυψε πως στον Παλαμά Καρδίτσας υπήρξαν και υγειονομικοί, οι οποίοι έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε πως «στον Παλαμά Καρδίτσας ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ και προκύπτει ότι μια υπάλληλος συμμετείχε σε εικονικούς εμβολιασμούς» και συμπλήρωσε «Δυστυχώς προέκυψε ότι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και υγειονομικοί. Ενημέρωσα τον διοικητή της ΥΠΕ ο οποίος θα λάβει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα.Το μέτρο της αναστολής θα εφαρμοστεί. Δεν θα ανεχθούμε καμία παρέκκλιση» σημείωσε ο Θ. Πλέυρης.

Διαβεβαίωσε ότι θα ελεγχθούν όλες οι ύποπτες δηλώσεις

Ο κ. Πλεύρης μάλιστα διαβεβαίωσε ότι μαζί με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ελεγχθούν και όλες οι ύποπτες δηλώσεις νόσησης καθώς πλεόν θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και οι πλαστές δηλώσεις νόσησης. Αναφερόμενος στην αναστολή είπε « Λυπούμαστε να βγάζουμε υγειονομικούς σε αναστολή αλλά είναι πράξη μεγίστης απαξίας να εκδίδεις πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δείχνει ροπή προς εγκληματική πράξη. Θα υπάρξουν δυνατότητες δεύτερης ευκαιρίας, αλλά θα είμαστε κάθετοι σε οποιαδήποτε πράξη πάει να δυναμιτίσει το σύστημα».

Ο υπουργός Υγείας φυσικά δεν ξέχασε να σχολιάσει θετικά … τον χθεσινό εμβολιασμό του Π. Πολάκη υπαινισσόμενος ότι το έκανε την ίδια ημέρα με την τροπολογία κυρώσεων σε ιδιώτες ανεμβολίαστους ιατρούς.

«Χαιρετίζουμε τους ιδιώτες ιατρούς και βουλευτές μεταξύ αυτών που φωτογραφήθηκαν χθες να εμβολιάζονται επειδή ήξεραν ότι έρχεται σήμερα η τροπολογία των κυρώσεων. Βάζουμε στην πρώτη θέση τη δημόσια υγεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο του εμβολιασμού στους υγειονομικούς», συνέχισε ο κ. Πλέυρης. «Οι αρνητές δεν θα μπορούν να είναι στο σύστημα αν δεν εμβολιαστούν. Με την τροπολογία η κυβέρνηση δείχνει ένδειξη καλής θέλησης.

Αν εμβολιαστούν τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στο σύστημα.

Δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση. Με την τροπολογία αυστηριοποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο και ενώ υπάρχουν κυρώσεις κρίναμε ότι στο διοικητικό πρόστιμο πρέπει να μπει και για αυτόν που πάει να ζητήσει ψευδές πιστοποιητικό ή δηλώσει ψευδώς ότι έχει νοσήσει.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτό το ελέγχουμε τώρα και το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για κάθε πράξη.

Η σαφήνεια είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε κανείς να δυναμιτίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Έχουμε ένα συνολικό πλαίσιο για όλους τους υγειονομικούς.

Λυπούμαστε αν τους βγάζουμε σε αναστολή όμως η πράξη αυτή είναι μέγιστης σημασίας και δείχνει τη ροπή για εγκληματική πράξη.

Ακόμα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έχει υπογραφεί η πράξη για την πλήρωση 530 θέσεων γιατρών και μέσα σε αυτές είναι και η λειτουργία της ΜΕΘ Παπανικολάου ενώ σύντομα το ίδιο θα γίνει και τις προσλήψεις νοσηλευτών

Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει συζήτηση. Όμως είμαστε κάθετη σε κάθε πράξη που πάει να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα».

«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε πως «Από το 84% φθάσαμε στο 94%. Δεν είναι ευχάριστο αλλά στη ζυγαριά ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας αυτό που βάζουμε πρώτη γραμμή είναι η δημόσια υγεία».