*** Στο εξωτερικό είναι κοινός τόπος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι… εξωτικό, στα όρια του προκλητικού. Ο λόγος αφορά στις γενναίες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται εκ του νόμου, όταν πρόκειται για δωρεές. Με απλά λόγια, ένας ιδιώτης ή ένα νομικό πρόσωπο που αποφασίζει να προσφέρει στην κοινωνία ένα μεγάλο ποσό, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο σημαντικό θα είναι και το δικό του όφελος από την έκπτωση φόρου.

^^^ Φαίνεται, λοιπόν, ότι έφτασε η ώρα η χώρα μας να εναρμονιστεί και σε αυτό το επίπεδο με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα αφορά στον εθελοντισμό και την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Κι εκεί θα γίνεται η εναρμόνιση του ελληνικού καθεστώτος με τον ευρωπαϊκό και για το ζήτημα των δωρεών. Το νομοσχέδιο όπως μας λένε αρμοδίως, αν όλα πάνε καλά, θα δοθεί προς διαβούλευση πριν το τέλος Σεπτεμβρίου κι αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, για τα περαιτέρω.


### Μην έχετε καμία αμφιβολία. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, από αυτή την κίνηση θα βγουν όλοι κερδισμένοι. Κατ΄ αρχήν η κοινωνία (οι δωρεές σε όλα τα επίπεδα, στο τέλος της ημέρας, αυτήν αφορούν και σ’ αυτήν καταλήγουν), οι δωρητές (έχει αποδειχθεί ότι η έκπτωση φόρου αποτελεί πάντα μεγάλο δέλεαρ) και το κράτος (που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εξακολουθήσει για πολύ ακόμα να σηκώνει όλα τα βάρη μόνο του). Κατάσταση win – win (και win) δηλαδή.

*** Αργά αλλά σταθερά, στις Βρυξέλλες, καλλιεργείται ξανά ένα κλίμα σε βάρος της Ελλάδας αναφορικά με το θέμα των – υποτιθέμενων – επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο. Ως γνωστόν, αυτό που διακινείται από την περασμένη εβδομάδα είναι ότι «η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας δεν θέλει να βάλει ανεξάρτητους παρατηρητές στα σκάφη της ακτοφυλακής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να καλύψει ενδεχόμενα pushbacks.


^^^ Δυο παρατηρήσεις:

Πρώτον, τονίζεται ιδιαίτερα – περιέργως – η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης («κεντροδεξιά»), σαν να είναι γεγονός που την καθιστά αυτομάτως ύποπτη για επαναπροωθήσεις


Δεύτερον, δεν διευκρινίζεται ποιοι ακριβώς θα είναι οι τρίτοι που θα πρέπει να ανέβουν στα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, ως παρατηρητές

### Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή, όσο περνά ο καιρός, θα φουντώνει. Ενόψει και του αφγανικού κύματος, που αναμένεται προσεχώς. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτο το κλίμα καχυποψίας στη βελγική πρωτεύουσα και στην Αθήνα προσπαθούν να καταλάβουν αν «παίζει» και κάτι άλλο από πίσω.

@@@ Τέλος, να σημειωθεί κάτι ακόμα: Σε επίπεδο ανάσχεσης του νέου κύματος – που υπολογίζεται από ένα έως δυο εκατομμύρια πρόσφυγες – η ΕΕ φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες προκρίνει τη λύση της οικονομικής στήριξης των χωρών της «πρώτης γραμμής». Δηλαδή, των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν. Στις Βρυξέλλες προσδοκούν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια έστω μερική μείωση του. Από τον τρόπο που αντιδρά, τέλος, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα πάει «για τα πάρα πολλά λεφτά», αυτή τη φορά.

*** Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται:

+ Να υποδεχθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες οκτώ ηγέτες μεσογειακών χωρών για τη «σύνοδο των 9», με ατζέντα την κλιματική κρίση και όχι μόνο.

+ Ακολούθως, θα πάρει το αεροπλάνο για να πάει Νέα Υόρκη, όπου είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία θα μιλήσει, ενώ στο περιθώριο της θα συναντηθεί με πέντε ηγέτες ξένων κρατών (χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περαιτέρω).

+ Επιστρέφοντας από Νέα Υόρκη, θα σταματήσει στο Παρίσι, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης που ετοιμάζεται στο Λούβρο και θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Εκεί θα συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο Μακρόν (και όχι μόνο).

+ Στο διάστημα που ακολουθεί προγραμματίζει επισκέψεις σε Σερβία και Κροατία (στη Σλοβενία πήγε πρόσφατα).

+ Κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές Νοεμβρίου θα πάει και πάλι Νέα Υόρκη, για τα θυρανοίξια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν», προσδοκώντας τότε σε μια συνάντηση και με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ενώ

+ Παράλληλα ετοιμάζονται τα μεγάλα ταξίδια του 2022, σε Ινδία, Κίνα, Αυστραλία (και όχι μόνο…)

^^^ Η όλη επιχείρηση γίνεται για να επανασυστηθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό. Τα 12 χρόνια απομόνωσης, λόγων των πολλαπλών κρίσεων, ήταν καταστροφικά…