Παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Μεγίστη (Καστελλόριζο) οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον 78η επέτειο της απελευθερώσεως της νήσου από το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ιερό Λόχο, με τον κατάπλου στο νησί στις 13 Σεπτεμβρίου 1943 του αντιτορπιλλικού «ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» στο νησί.

Ο υπουργός, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς, παρακολούθησε το πρωί την Ακολουθία του Αγιασμού στο σχολείο του νησιού και ακολούθως την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά το πέρας της οποίας μετέβη στο Ηρώο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Επίσης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μεγίστης, Γεώργιο Σαμψάκο, εκπροσώπους τοπικών φορέων και κατοίκους του νησιού.



Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος πάντα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «ΡΟΥΣΣΕΝ» που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τον κυβερνήτη και μέλη του πληρώματος, ενώ επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης όπου ενημερώθηκε σχετικώς με την αποστολή και το έργο της από τον Διοικητή της.



«Με αισθήματα χαράς, αλλά και περισσότερο τιμής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Μεγίστη να εορτάσουμε την Επέτειο Απελευθέρωσης του νησιού κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε με δήλωσή του ο υπουργός, προσθέτοντας: «Η αίσθηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μία εσχατιά της Ελλάδας, αλλά ακριβώς στο σημείο απ’ όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο νησιωτικός χώρος της, ακριβώς όπως ο Έβρος είναι το σημείο όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο χερσαίος χώρος της. Πραγματικά είναι σπουδαίο για μας και τιμή μας να ερχόμαστε σε επαφή με αυτό τον τόπο, τους Ακρίτες του κι ένα σημείο στο οποίο «η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά». Για εμένα προσωπικά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν περιποιώ τιμή στο Καστελόριζο διότι παραβρισκόμαστε εδώ η Πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επ’ ευκαιρία της Επετείου, αλλά η τιμή είναι δική μας να παραβρισκόμαστε σήμερα στο Καστελόριζο. Χρόνια πολλά!».



Από την πλευρά του ο Α/ΓΕΕΘΑ, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στους σημερινούς εορτασμούς, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «…η νήσος Μεγίστη, Μεγίστη όχι μόνο του συμπλέγματος, αλλά και μεγίστη στις καρδιές των Ελλήνων και είναι σημείο του Ελληνισμού πολύ σημαντικό. Είμαι πραγματικά πολύ υπερήφανος που ηγούμαι αυτών των Ενόπλων Δυνάμεων που προασπίζονται την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελλορίζου. Πιστεύω ότι γνωρίζουμε το ‘γιατί’ (=οι ΕΔ προασπίζονται την εθνική κυριαρχία) υπέρ βωμών και εστιών και υπέρ πίστεως και πατρίδος. Γνωρίζουμε και το ‘πως’, καθώς έχουμε τα σχέδια, την οργάνωση και την αποτρεπτική ικανότητα που διαθέτουν οι ΕΔ για να διαφυλάξουν την κυριαρχία και ελευθερία των Ελλήνων. Σας ευχαριστώ πολύ».