«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δίνει δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση και θα υπάρξουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως η χώρα φαίνεται πως θα κερδίσει το στοίχημα της παράτασης της τουριστικής περιόδου. Όπως ανέφερε τον Σεπτέμβριο υπάρχει μικρή κάμψη σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ ο Οκτώβριος θα κινηθεί στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

Τέλος εκτίμησε ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στα Παραπολιτικά 90,1

«Ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε ένα πολύ κρίσιμο τομέα κι όπως αποδείχτηκε έναν πολυ δύσκολο τομέα. Υπάρχουν ορισμένοι που ελπίζουν να πάνε στο υπουργείο Τουρισμού γιατί θα είναι όλα ανέφελα, δυστυχώς βρέθηκα στην πιο δύσκολη κρίση παγκοσμίως του τουρισμού και φυσικά τους ελληνικού τουρισμού. Ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε αρκετό χρόνο αυτό το υπουργείο για να δείξει τα αποτελέσματα του και πραγματικά φέραμε τη χώρα μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Θέλω να ξέρετε οτι και θεσμικά οι άλλες χώρες κοιτάνε τι κάνουμε για να μας αντιγράψουν και μας έχουν σε τεράστιο σεβασμό και φυσικά η εκρηκτική αυτή ανάπτυξη που γνωρίσαμε γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε ανάκαμψη πανευρωπαϊκά, και η Ευρώπη είναι η πρώτη περιοχή σε ανάκαμψη τουριστικά, όποτε είμαστε από τις παγκοσμίως πρωτοπόρες χώρες, είναι που δίνει στον πρωθυπουργό την ευχέρεια να έχει τέτοια δημοσιονομική δυνατότητα και να κανει παροχές. Μου εμπιστεύτηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι μια τέτοια θέση ιδιαιτέρα όσο πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται πικρία για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, ο πρώην υπουργός Τουρισμού απάντησε: «Σε καμία περίπτωση! Ξανάλεω, ότι το πιο δύσκολο πράγμα για έναν πολιτικό είναι να έχει δουλέψει και το έργο να μην εχει προλάβει να φανεί και φυσικά τους καρπούς του να δρέπουν άλλοι. Σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε. Ξέρουμε όλοι ότι υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το υλοποιήσαμε. Το σχέδιο αυτό στηρίζει την ανάπτυξη του ΑΕΠ, γιατί η ανάπτυξη του ΑΕΠ στηρίζεται στον τουρισμό, στηρίζεται στις επενδύσεις που έχουνε μεγάλο μέρος τουριστικό κομμάτι, η πλειοψηφία των επενδύσεων είναι τουριστικές άρα διπλά στον τουρισμό! Και βέβαια στηρίζεται και σε μέτρα στήριξης της οικονομίας τα οποία όμως έχουνε και μια ημερομηνία λήξης. Το υγιές κομμάτι είναι το τουριστικό».

Για την τουριστική «έκρηξη», ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Είναι προφανές ότι για να μπορέσεις να πετύχεις θα πρέπει να υπάρχει διάθεση. Αν δεν ήθελε κανένας να ταξιδέψει προφανώς δεν θα μπορούσε να υπάρχει καμία ανάπτυξη σε καμία χώρα. Όμως το γεγονός οτι τον Αύγουστο η χώρα μας είχε 95% των θέσεων που πετάξανε του ’19 ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία είχε το 70% αυτό δείχνει ότι κάτι κάναμε πολύ καλύτερα. Το πλάνο σχεδιάστηκε υπό τον πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο κάναμε μια συνάντηση κατ’ ίδιαν στο γραφείο του μου έδωσε τις κατευθύνσεις και ξεκινώντας από τον Γενάρη, πολυ νωρίς, αφού είχε στείλει ο ίδιος την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πράσινο πιστοποιητικό, συντονίσαμε όλες τις ενέργειες και όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ότι άλλο χρειαζόταν . Δώσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό! Όλοι οι tour operators, όλη η αγορά ήξερε πως θα ανοίξουμε, πότε θα ανοίξουμε και με ποιους όρους».

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική επέκτασης της τουριστικής σεζόν, σημείωσε: «Ο Σεπτέμβριος έχει μια μικρή κάμψη σε σχέση τον Αύγουστο. Δηλαδή η ανάκαμψη του Αυγούστου που ήταν στο 85%-90%, ο Σεπτέμβριος είναι στο 75%. Φαίνεται όμως ότι και τον Οκτώβριο έχουμε περίπου τα νούμερα του Σεπτεμβρίου κι αυτο μας κάνει αισιόδοξους οτι τελικά θα κερδίσουμε και το στοίχημα της επέκτασης τουλάχιστον μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Τα νούμερα είναι νομίζω μεταξύ του 50% και του 60% μπορουμε να πούμε με ασφάλεια οτι μπορουμε να κινηθούμε φέτος. Τα έσοδα μπορούν υπό προϋποθέσεις να ξεπεράσουν τα 10 δις. Το θετικό είναι ότι ακριβώς επειδή η χώρα μας και με την εναλλακτική προώθηση που έκανε, την Dior που έκανε το ντεφιλέ της στο Καλλιμάρμαρο, με όλες αυτές τις κινηματογραφικές παράγωγες που γίνονται και έχουν κάνει την Ελλάδα μας ξακουστή».

«Με τις διευκολύνσεις που βοηθήσαμε τους διάσημους να έρθουν και ξέρετε οτι ήρθαν πάρα πολλοί, έχει ξαναγίνει η χώρα επιθυμητή και προσελκύει καλύτερο τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα στοιχεία του Ιούνιου που έχει η τράπεζα της Ελλάδος έχουμε ένα συν 30% αύξηση στο μέσο ποσό που αφήνουν οι τουρίστες. Δηλαδή από 580€ στα 740€ αυτό σημαίνει ότι το στοίχημα του ποιοτικού τουρισμού κερδίζεται και είναι μεγάλη παρακαταθήκη και για του χρόνου. Όλα αυτά είναι ένας θετικός αυτόεκπληρούμενος κύκλος τον οποίο θα αξιοποιήσει η χώρα δίνοντας πάντοτε, γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού, το μέρισμα αυτού πάλι πίσω στην κοινωνία. Η κοινωνία πρέπει να κερδίσει συνολικά από την ανάπτυξη αυτή η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τον τουρισμό», διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης.

Για τον νέο υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, επισήμανε: «Ο κ. Κικιλίας αναγκαστικά κάποιο μέρος της θητείας του στο Υγείας ασχολήθηκε και με τον τουρισμό, έπρεπε να συνεργαστούμε πολύ στενά και είχαμε πραγματικά μια πολύ καλή συνεργασία γιατί μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του τουρισμού. Είμαι σίγουρος με όλη την εμπειρία που έχει από πολλά υπουργεία που έχει περάσει, από την πολιτική του εμπειρία ότι θα κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, συνεχίζοντας τη δουλειά που κάναμε, χτίζοντας παραπάνω και πηγαίνοντας πιο ψηλά».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορούμε του χρόνου να πάμε τουριστικά ακόμα καλύτερα, ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Υπάρχουν δυο τάσεις η μία είναι ότι σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον στα πιο μαζικά κομμάτια του τουρισμού δηλαδή στις συμφωνίες που γίνονται μεταξύ ξενοδόχων και tour operator σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται και το ’22 και οι όροι που έχουν υπογράφει έως τώρα είναι θετικοί, είναι καλοί για τη χώρα μας . Και βέβαια αυτό που έχει μεγάλη σημασία, και νομίζω ότι θα το συνεχίσει κι ο κος Κικίλιας, είναι το γεγονός ότι βάλαμε ξεκινώντας το στρατηγικό το δεκαετές -ήδη οι εργασίες γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες- και με το νομοσχέδιο για τους οργανισμούς διαχείρισης και προορισμού που είναι πολυ σημαντικό, βάζουμε τις βάσεις για να χτιστεί στρατηγική στον τουρισμό. Είμαι σίγουρος ο κος Κικίλιας θα βάλει τη σφραγίδα του σε αυτές τις πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε».