«Μέγιστη πολιτική απρέπεια να δίνεται συγχωροχάρτι στον πρωθυπουργό που εξαγγέλλει μέτρα που δεν έχουν κοστολογηθεί ή αποτελούν επεκτάσεις παλαιότερων μέτρων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Ο κ. Νικολαΐδης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος παρά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει πως … περιμένετε μια υπεύθυνη στάση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Νικολαΐδης στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Θεωρώ μέγιστη πολιτική απρέπεια να δίνεται το συγχωροχάρτι στον Πρωθυπουργό της χώρας να εμφανιστεί στη ΔΕΘ και να εξαγγείλει μέτρα τα οποία δεν έχουν εκείνη την ώρα κοστολογηθεί και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των έργων ή η μεγάλη πλειοψηφία είτε να είναι έργα ή παροχές οι οποίες υπήρχαν ήδη από το μεσοπρόθεσμο και είχαν αναγγελθεί στο παρελθόν, κάποια άλλα να είναι απλώς επεκτάσεις μέτρων τα οποία δεν δούλεψαν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Άρα το να στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε επεκτάσεις μέτρων τα οποία δεν δούλεψαν και ελπίζουμε σήμερα να δουλέψουν είναι σαν να ξανανοίγουμε τα σχολεία με 27 άτομα όπως τα κλείσαμε και περιμένουμε να μην ξανακλείσουν».

«Από τα νέα μέτρα τα οποία παρουσιάστηκαν 2 ή 3 από αυτά απευθύνονται σε πολύ μεγάλα οικονομικά εισοδήματα και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν κρεμασμένοι στα χείλη του πρωθυπουργού. Ένα από αυτά είναι η γονική παροχή... Σημερα δηλαδή που μιλάμε θωρούμε ότι έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα οι οικογένειες οι οποίες θέλουν να δωρίσουν στα παιδιά τους 100 χιλιάδες ή 800 χιλιάδες μεταβιβάσεις. Δεν είναι ένα αρνητικό μέτρο, είναι ένα θετικό μέτρο για υψηλά εισοδήματα. Όταν η αφορολόγητη μεταβίβαση ακινήτου ανεβαίνει από τις 250 χιλιάδες στις 800 χιλιάδες ποιον εξυπηρετεί; Εξυπηρετεί τα εισοδήματα τα οποία σήμερα δεν έχουν λεφτά; Διαφωνώ με την προτεραιότητα αυτή τη στιγμή...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης.

«Δεν αποτελεί κεντρική προτεραιότητα σήμερα που μιλάμε, εφόσον υπάρχει αυτή η οικονομική δυσκολία γιατί θα πρέπει η κυβέρνηση να παραδεχτεί από τη μια ότι υπάρχει οικονομική δυσκολία και από την άλλη όμως να κοιτάξει πως θα στριμώξει το αφήγημα της τεράστιας έκρηξης ανάπτυξης την οποία διακινεί τις τελευταίες ημέρες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την πρόβλεψη της Moody’s για ανάπτυξη 8,2%, επισήμανε: «Φαντάζομαι ότι όπως η κυβέρνηση συγκρίνει το 2021 με το 2020 που ήταν κλειστή η αγορά φαντάζομαι ότι και η αντίστοιχη ανάπτυξη που δίνει η Moody’s έχει να κανει με το 2020 που όλα ήταν κλειστά και υπήρχε το lockdown. Αν θεωρείτε ότι υπήρχε περίπτωση να έχουμε μια ύφεση με τις υπάρχουσες συνθήκες σε σχέση με αυτές που τις συγκρίνουμε σε σχέση με πέρυσι τότε μπορώ να πω ότι έχετε βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη».

Ερωτηθείς αν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιο θετικό μέτρο από αυτά που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, απάντησε: « Έξι από αυτά ήδη προϋπήρχαν, επτά είναι επεκτάσεις και οκτώ είναι νέα μέτρα. Από αυτά τα οκτώ νέα μέτρα μπορώ να ξεχωρίσω το επίδομα θέρμανσης, περιμένουμε να μάθουμε και εμείς τα κριτήρια αλλά τολμώ να πω ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση από εκεί και μετά το να διαφημίζεται μια τεράστια ελάφρυνση και απορρόφηση των συνδρομητών της ΔΕΗ όσον αφορά του κόστους και τελικά σήμερα να αποδεικνύεται ότι ο θησαυρός είναι άνθρακας γιατί μιλάει μόνο για τις 300 κιλοβατώρες και αν κατάλαβα καλά μιλάει για μια ελάφρυνση της τάξεως των 9€ ανά τιμολόγιο. Δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ενεργειακό καρτέλ το οποίο συμπεριλαμβάνεται και από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες βλέπουν την ΔΕΗ να ανεβάζει τα τιμολόγιά της εκεί που θέλει και αντί να επέμβει κεντρικά η κυβέρνηση σε αυτό το ενεργειακό καρτέλ και να φροντίσει να βάλει κάποια πλαφόν με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κοιτάζει να δώσει μια καραμέλα των 9€ σε κάθε συνδρομητή της ΔΕΗ».

Ερωτηθείς τι θα πει ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ, ανέφερε: «Γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να συγκεκριμενοποιήσω αυτά που θα πει ο πρόεδρος. Κοιτάζουμε να κατεβάζουμε προγραμματικές προτάσεις οι οποίες προϋπάρχουν της κριτικής μας στην κυβέρνηση άρα να περιμένετε μια ανάλογη υπεύθυνη στάση και τοποθέτηση από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».