Το άκουσμα του ονόματος του Χρήστου Στυλιανίδη για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης προκάλεσε τεράστια έκπληξη, ακόμα και για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Kαι αυτό γιατί σχεδόν ως την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εδώ και αρκετές εβδομάδες σκεφτόταν τη «λύση Στυλιανίδη».

Μάλιστα, οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τον Ελληνοκύπριο πολιτικό, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, είχαν γίνει πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Απλώς τότε είχε προκριθεί για τη συγκεκριμένη θέση ο Βαγγέλης Αποστολάκης, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε εκτιμηθεί πως η επιλογή του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα εξυπηρετούσε καλύτερα το σχέδιο του πρωθυπουργού για ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήματα όπως είναι οι πυρκαγιές και γενικότερα οι φυσικές καταστροφές.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά την εγχώρια πολιτική σκηνή. Εχει περάσει ένα σημαντικό διάστημα της ζωής του στην Ελλάδα, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, ενώ πολλά καλοκαίρια επισκέπτεται τη χώρα μας, με προορισμούς τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα κ.λπ. Ο αδελφός του, μάλιστα, είναι ένας από τους πιο γνωστούς ασφαλιστές της Θεσσαλονίκης.

Οι παλαιότεροι, δε, τον θυμούνται, όποτε επισκεπτόταν την πόλη, να πηγαίνει στην αγαπημένη του μουσική σκηνή «Αντ’ αυτού». Από τα φοιτητικά του χρόνια στην Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης είχε εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα μέσα από τον Ρήγα Φεραίο, τη Νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού, ως γραμματέας της οργάνωσης. Από εκεί οικοδόμησε φιλίες, κυρίως με στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο κουμπάρος του, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και αρκετές εβδομάδες σκεφτόταν τον πρώην επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Μάλιστα, οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τον Ελληνοκύπριο είχαν γίνει πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού
Επιπλέον, διατηρεί προσωπικές σχέσεις με αρκετά πολιτικά πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους, μεταξύ αυτών με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Μίλτο Κύρκο. Συνδέεται με προσωπική φιλία εδώ και χρόνια με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ καλή χημεία έχει και με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως φάνηκε και από τις θετικές δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος, αλλά και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με τον πρωθυπουργό γνωρίζεται και ανέπτυξε σχέση από την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συναντιούνταν στις Βρυξέλλες ή όποτε ο κ. Στυλιανίδης ερχόταν στην Αθήνα. Αντάλλασσαν συχνά απόψεις και υπήρχε, όπως λένε γνώστες, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Για αυτό και οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επισημαίνουν ότι η επιλογή Στυλιανίδη ήταν αποκλειστικά σκέψη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Εμπειρία και τεχνογνωσία

Αναλαμβάνοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας, ο Χρήστος Στυλιανίδης θα επιδιώξει να μεταφέρει όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε ως Ευρωπαίος επίτροπος ο οποίος είχε στην αρμοδιότητά του την Πολιτική Προστασία και επί των ημερών που συγκροτήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης rescUE.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τη φιλοσοφία του και θα τον πλαισιώσουν στο υπουργείο λένε στα «Π» πως ο κ. Στυλιανίδης θα δώσει έμφαση σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι αυτός της ετοιμότητας και της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αναγκαίων μέσων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαφόρων καταστροφών. Ο άλλος είναι αυτός της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρώην επίτροπος σκοπεύει με κάθε τρόπο να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των καταστροφών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και πηγές των Βρυξελλών, θα αξιοποιηθούν τόσο οι σημαντικές διασυνδέσεις που έχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η αξιοπιστία του στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες υποδέχτηκαν με πολύ θετικό τρόπο την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη, κάτι που φάνηκε και από τα σημαντικά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δέχτηκε.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η εν λόγω επιλογή ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το προφίλ και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. ως ενός ηγέτη που «σκέφτεται ευρωπαϊκά και κάνει υπερβάσεις». Σε πρώτη φάση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης προβλέπεται να είναι αρκετά φειδωλός σε δηλώσεις και εξαγγελίες. Οπως υπογράμμισε στα «Π» στενός του συνεργάτης, «θα κάνει έργα και όχι δηλώσεις, καθώς το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε είναι ένας κατ' εξοχήν τομέας έργων και όχι εξαγγελιών».