Πολύ σοβαρές θετικές εκπλήξεις θα περιλαμβάνουν όλες οι αλλαγές στο ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας και, έτσι, όταν θα έχει εφαρμοσθεί πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα βρίσκονται στην ίδια πλευρά του “ποταμού”, μαζί με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Αυτήν την διαβεβαίωση παρέχει σε κάθε ευκαιρία ο Θάνος Πλεύρης, στα επιτελεία του οποίου βρίσκεται ήδη, υπό κατάρτιση, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης θεωρεί τον ΕΟΠΥΥ ως μία πελώρια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας (ΣΔΙΤ), την οποία οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επεξέτειναν και δεν κατήργησαν, όπως θα ανέμεναν οι πιο “θερμοί” από τους κομματικούς οπαδούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι, ενώ ο Θάνος Πλεύρης αποφεύγει να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετικά με την τύχη των περιβόητων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), θεσμό τον οποίον εισήγαγε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, εντούτοις ο νέος υπουργός Υγείας αφήνει με άνεση ορθάνοιχτο το ισχυρό ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, με τον Θάνο Πλεύρη να διαβεβαιώνει ότι όλα θα φανούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022.

Εξάλλου, συνάντηση με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, θα έχει εντός της σήμερον ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος εκτιμά ότι η δημόσια χρηματοδότηση του Οργανισμού είναι επαρκής, εφόσον λειτουργήσουν πλήρως και άρτια η ορθολογική διαχείριση, ο έλεγχος των δαπανών και η εφαρμογή ποιοτικών προδιαγραφών στην παροχή των υπηρεσιών Υγείας από τον Οργανισμό.

Ξανθός: Συνιστώ ψυχραιμία στον κ. Πλεύρη

Από τη δική του πλευρά, τέλος, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, απαντά, με γραπτή του δήλωση, ως εξής στη δήλωση του Θάνου Πλεύρη, σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ):

“Ο νέος Υπουργός Υγείας επιδιώκει να αμβλύνει το συντριπτικά αρνητικό κλίμα στην κοινωνία για την επιλογή του από τον κ. Μητσοτάκη, επιτιθέμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του συνιστώ ψυχραιμία και σοβαρότητα, γιατί η διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και μικροκομματικού φανατισμού. Όσο για τα περί «αδιάβαστου Τσίπρα» στα θέματα Υγείας, ας μελετήσει ο κ. Πλεύρης τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα, που μετά την δραματική κατάρρευσή τους (από 6,8% του ΑΕΠ το 2009 στο 4,6% το 2014, μείωση 40%), ενισχύθηκαν και σταθεροποιήθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 5,1% του ΑΕΠ. Και, κυρίως, ας διαβάσει ο Υπουργός Υγείας τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ ( ν.1397/1983), την πιο σημαντική κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης την οποία τότε η ΝΔ καταψήφισε, για να μην προκαλεί τη νοημοσύνη μας ισχυριζόμενος ότι «το ΕΣΥ δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα»!

Ο νομικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας που το 2014 έκλεισε νοσοκομεία, έδιωξε μαζικά 3000 γιατρούς από τις δομές του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και αποδιοργάνωσε τελείως την ΠΦΥ στις πόλεις, δεν δικαιούται να παριστάνει τον τιμητή σ’ αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ τα χρόνια των Μνημονίων και εξασφάλισαν την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.