Θανος_Πλευρης2
Πολιτική

Πλεύρης: Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εξαντλείται στους υγειονομικούς – Έκκληση σε γονείς για εμβολιασμό των παιδιών

Τι είπε για ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, ΣΔΙΤ και για τους συνοδούς των ασθενών

Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και τοποθετήθηκε επί της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες πέραν των υγειονομικών καθώς και της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Σε αυτή τη φάση ως κυβέρνηση θεωρούμε ότι η υποχρεωτικότητα εξαντλείται στους υγειονομικούς και σε όσες άλλες ομάδες έχει ανακοινωθεί, αλλά όλα είναι επάνω στο τραπέζι ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμός παιδιών

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως έχει αποδειχτεί ότι εάν οι ηλικίες 12-17 ετών εμβολιαστούν, θωρακίζουμε τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και όχι το διαδίκτυο.

Επίσης, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η Ελλάδα στον εμβολιασμό είναι όπως και στη Φιλοσοφία της, επισημαίνοντας πως «Είμαστε πάνω από τις Ανατολικές χώρες, άλλα κάτω από τις Δυτικές».

ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε επίσης ότι το ΕΣΥ δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτούργει με όρους ασφαλιστικής εταιρείας.

Θα αναπτυχθούν και στην πρωτοβάθμια Υγεία τα ΣΔΙΤ

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα) μέσα στα νοσοκομεία θα εξειδικευτούν. «Το κράτος μπορεί να θεωρεί ότι το συμφέρει καλύτερα να πληρώνει τον ιδιώτη για εξετάσεις μέσα στα νοσοκομεία ενώ ο πολίτης δεν θα πληρώνει».

Ανέφερε ακόμη ότι τα ΣΔΙΤ θα αναπτυχτούν και στην πρωτοβάθμια Υγεία.

Τι ισχύει για τους συνοδούς ασθενών

Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών δεν οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό rapid test κατά την επίσκεψη τους σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και οδοντιατρεία, ωστόσο χρειάζεται προσκόμιση αρνητικού rapid test κατά την είσοδό τους σε νοσοκομείο.