Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις πορείες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 83 πορείες, από τις οποίες μόνο στις 16 έκλεισε ο δρόμος, γιατί μόνο οι 16 είχαν την προϋπόθεση που λέει ο νόμος ότι μπορούν να κλείσουν τον δρόμο.

«Ήταν χιλιάδες, ήταν πολύς κόσμος και έπρεπε να κλείσει ο δρόμος γιατί και η ασφάλεια αυτό απαιτούσε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Όταν είναι πολύ πολύ λιγότεροι, τότε θα πρέπει να διαδηλώνουν σε μία λωρίδα του δρόμου ή επάνω στο πεζοδρόμιο και αυτό το μετρό θα τηρηθεί απαρεγκλίτως, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και αυτό λέει η δημοκρατική νομιμότητα” διεμήνυσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να νιώθουν και να είναι οι πολίτες ασφαλείς. Επανέλαβε, δε, ότι θα διασφαλίσει την εφαρμογή των νόμων και για το θέμα των πορειών στο κέντρο της πρωτεύουσας.«Τα φαινόμενα εγκληματικότητας πιθανώς θα αυξηθούν»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προέβλεψε αύξηση περιστατικών εγκληματικότητας το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Βρισκόμαστε σε μια πιθανότητα τα φαινόμενα εγκληματικότητας να παρουσιάσουν έξαρση, γιατί η καραντίνα βοηθούσε στο να υπάρξει ύφεση. (…) Ο πολίτης θέλει τον αστυνομικό μπροστά του. Υπάρχουν η ομάδα ΔΙΑΣ και ακόμη μια σειρά από ομάδες που σπεύδουν άμεσα. Γι αυτό λοιπόν η πρώτη επιλογή που κάνουμε είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις», είπε ο υπουργός επίσης. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως θα μπει τέλος στην κατάσταση οι αστυνομικοί να μετατρέπονται σε όργανα γραφειοκρατίας και θα κάνουν τη δουλειά τους, σημειώνοντας πως θα απελευθερωθούν μονάδες για την καθημερινή αστυνόμευση. Ο ίδιος επεσήμανε πως το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι πολύ μεγάλο στην Αττική όπου υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας και μόλις το 30% των αστυνομικών μονάδων.

Τι είπε για τις μηνύσεις αρνητών κατά εκπαιδευτικών

«Ηταν αυτονόητη υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σύρει εκπαιδευτικούς, δασκάλους, διευθυντές σχολείων οι οποίοι τηρούν με υπευθυνότητα όλες τις προβλέψεις για την πανδημία και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνέχισε:

«Οι άνθρωποι αυτοί – ορισμένες φορές- βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιθέσεις και μηνύσεις από ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρεμβήκαμε με δική μου εντολή προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ώστε σε καμία περίπτωση οι αστυνομικοί να πηγαίνουν στα ΑΤ καθηγητές μετά από μηνύσεις. Υπήρξε και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου».

«Είναι ό,τι χειρότερο να βλέπουν τα παιδιά τους αστυνομικούς να προσάγουν τους δασκάλους τους. Απευθύνω πρόσκληση λογικής προς όλους»
, συνέχισε ο υπουργός. «Με τη συντονισμένη δράση μας και τους εμβολιασμούς θα μπούμε σε μια κανονικότητα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι οπουδήποτε κληθεί η ΕΛΑΣ να διασφαλίσει την τάξη, θα το κάνει. (…) Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν μπορεί νόμιμοι πολίτες, υπεύθυνοι πολίτες που κάνουν το σωστό και το νόμιμο, να πέφτουν θύματα της παράνοιας ορισμένων που τους κάνουν μηνύσεις».