Καταπέλτης ήταν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλλοντας την Τουρκία που επιχειρεί από θυτής να εμφανιστεί ως θύμα και μέρος των προσπαθειών ειρήνευσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε στη συνέχεια πως «το αφήγημα που προβάλλεται και από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το οποίο όλες οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβασμού απέτυχαν και θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα βάσιμα επιχειρήματα ότι το τελικό παιχνίδι της Τουρκίας δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της» 

Εγκλήματα

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε εκτεινείς αναφορές στα έργα και τις ημέρες της τουρκικής κατοχής, μιλώντας για εγκλήματα και επισημαίνοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρώντας 40.000 στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες εποίκους.

Ο κ. Αναστασιάδης εκτός της περίπτωσης της Κύπρου, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, στην Συρία, το Ιράκ, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Λιβύη, υπενθυμίζοντας επίσης και τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές προτάσεις για λύση δύο κρατών και αναφέρθηκε στην εισήγησή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις δομές του κράτους εν αναμονή της τελικής λύσης μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ παραμένουν ανεφάρμοστα σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός.