Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
tsiaras_parapolitika
Πολιτική

Τσιάρας στα Παραπολιτικά 90,1: Αυστηροποιούνται οι ποινές για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων και σεξουαλικά εγκλήματα - Τι είπε για τους αντιεμβολιαστές

Σε πρώτο πλάνο γυναικοκτονίες και εμπρησμοί

«Βρισκόμαστε μπροστά στην εκπλήρωση μιας προεκλογικής μας δέσμευσης με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση προσέγγισε με προσεκτικό τρόπο τις αλλαγές και κατάφερε να έχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας σημείωσε: «Οι άξονες που κινείται το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών ειδικά για  συγκεκριμένα εγκλήματα μεγάλης ποινικής απαξίας. Είναι η αυστηροποιήση των υφ’ όρων απολύσεων των καταδίκων  οι οποίοι δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν να εκτίσουν ένα πολύ μικρό μέρος της ποινής και να  βρεθούν εκτός φυλακής. Είναι η επαναφορά και η διεύρυνση του αξιοποίνου για κάποια αδικήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως είναι ο εμπρησμός, η  έκρηξη, η πλημμύρα. Και είναι βεβαίως η δυνατότητα του να εισάγει κανείς και στη  διαδικασία της ανάκρισης αλλά και στο ακροατήριο με απόλυτη προτεραιότητα υποθέσεις  εξαιρετικής φύσης όπως είναι αυτές που αφορούν τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

«Επανέρχονται και διευρύνονται»

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως «αυστηροποιούνται οι ποινές για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, επανέρχονται και διευρύνονται οι ποινές για εμπρησμούς,
και πλημμύρες, ενώ εισάγονται αυστηρές ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Ο κ. Τσιάρας κάλεσε την αντιπολίτευση «να κάνει αναδρομή στο παρελθόν για τα αποτελέσματα των πρόωρων αποφυλακίσεων» και τόνισε ότι την κυβέρνηση την απασχολούν οι πολλές γυναικοκτονίες το τελευταίο διάστημα.

Ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι στόχοι που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση είναι πρώτον να αποκαταστήσουμε τις αστοχίες του νέου ποινικού κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, να αναβαθμίσουμε σε κακουργήματα μεγάλης ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα τα οποία χωρίς να ξέρει κανείς γιατί είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να αναπροσαρμόσουμε το πλαίσιο των ποινών με τέτοιο  τρόπο ώστε να υπάρχει και η αναλογικότητα αλλά και η αποτροπή μέσα από την  εφαρμογή των συγκεκριμένων ποινών αλλά κυρίως να εκσυγχρονίσουμε τις διατάξεις του ποινικού  κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας οι οποίες πρέπει να εναρμονίζονται και με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις  ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα με το ποινικό δίκαιο στη χώρα μας».

Αναφορικά με τις ανθρωποκτονίες γυναικών, ο κ. Τσιάρας είπε: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό  διάστημα υπάρχουν πολλές γυναικοκτονίες και αυτό προφανώς έχει να κάνει με μια γενικότερη κοινωνική πίεση που μπορεί να υπήρχε λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε το lockdown ή η πανδημία ή μια επιβαρυμένη ψυχολογία μιας παρατεταμένης περιόδου με πολλά προβλήματα και για την πατρίδα μας αλλά και για όλες  τις ευρωπαϊκές χώρες το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή η τιμωρία  που υπάρχει για την ανθρωποκτονία είναι η μέγιστη δυνατή.  Η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια. Δεν ξέρω ποια μεγαλύτερη ποινή θα μπορούσε να επιβληθεί αν θα μιλούσαμε για γυναικοκτονία.  Η ανθρωποκτονία στην όποια της μορφή τιμωρείται με ισόβια, είναι η μεγαλύτερη ποινή άρα δεν υπάρχει χώρος συζήτησης για τα συγκεκριμένα θέματα».

Αντιεμβολιαστές

Σε ότι αφορά τη «βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων» από αντεμβολιαστές είπε πως «η πολιτεία και η δικαιοσύνη θα προστατέψει υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς που διώκονται επειδή εφαρμόζουν το νόμο».

Διασπορά ειδήσεων

Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια διάταξη στο νέο ποινικό κώδικα που αφορά στη διασπορά των ψευδών ειδήσεων όπου εκεί πλέον έχουμε βάλει και τα θέματα της δημόσιας υγείας. Όταν υπάρχει γενικότερα διασπορά ειδήσεων με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκαλούν φόβο και να δημιουργούν ζητήματα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τις διεθνείς σχέσεις της χώρας υπάρχει προβλεπόμενη ποινή ούτως ώστε να υπάρχει αποτροπή τέτοιου είδους συμπεριφορών και αδικημάτων».

.