«Είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύ καλή συμφωνία. Όντως είναι Ελλάς-Γαλλία συμμαχία σε πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, αναφορικά με την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Τα γαλλικά οπλικά συστήματα είναι δοκιμασμένα, είναι αξιόμαχα και νομίζω ότι η παράγραφος που μας δένει περισσότερο, το άρθρο 2, είναι ένα βήμα πολύ εντυπωσιακό. Δεν σημαίνει ότι θα βρεθεί να πολεμάει η Γαλλία στο πλευρό μας αυτόματα αλλά ενισχύει την αποτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι ο προάγγελος μιας αμυντικής ενοποίησης της Ευρώπης, ο κ. Κύρτσος απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι διμερές αυτό που συμβαίνει, είναι πολύ καλό βέβαια εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι αυτό διευκολύνει τη σκέψη μας για να πάμε σε μια κοινή πολιτική άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά απέχουμε πάρα πολύ... Είναι πολύ μπερδεμένο το πράγμα στην ΕΕ και δεν προβλέπω να γίνεται ευρωστρατός ή οτιδήποτε».

«Θα υπάρξουν κινήσεις συμβολικές, ενδεχομένως θα αποκτήσουμε Επίτροπο Άμυνας ότι σημαίνει αυτό αλλά όπως έχουμε τον Μπορέλ αλλά δεν έχουμε ουσιαστικά κοινή εξωτερική πολιτική έτσι θα κινδυνεύουμε να έχουμε τον Επίτροπο Άμυνας χωρίς να έχουμε κοινή πολιτική άμυνας», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Αναφορικά με τον προβληματισμό του για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Κύρτσος σημείωσε: «Η κυβέρνηση κατά την άποψή μου πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Δηλαδή εδώ έχουμε μια ενεργειακή κρίση, έχουμε ένα φοβερό κύμα ακρίβειας που έρχεται που κανείς δεν ξέρει πως θα το αντιμετωπίσει, δεν έχουμε ορίσει τους κανόνες λειτουργίας της νέας ενεργειακής αγοράς στην οποία ενισχύουν συνεχώς το ρόλο τους ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλοι μεγάλοι παίκτες επομένως τι πάμε να κάνουμε;»

«Πρώτα θα φτιάξουμε την αγορά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας κυρίως και της κοινωνίας, μετά θα ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας και μετά θα πάμε να δούμε αν θα μετοχοποιήσουμε τη ΔΕΗ. Είναι λάθος προτεραιότητα κατά την άποψή μου. Εγώ προτείνω στην κυβέρνηση ότι επειδή μας λείπουν χρήματα για την πράσινη μετάβαση, για την απομάκρυνση από τον λιθάνθρακα και χρειαζόμαστε τεράστια κεφάλαια έχω πει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας. Να εκδώσει το δημόσιο ένα πράσινο ομόλογο της τάξης των 4-5 δις με το οποίο να ‘’πατήσει γκάζι’’ σε όλα αυτά τα ζητήματα», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΔΗΜ.: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά και τα λεφτά της ΔΕΗ βοηθάνε σε μια πράσινη ανάπτυξη

«Εν πάση περιπτώσει είναι και θέμα επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης διότι αυτή τη στιγμή αν κάνεις τη μετοχοποίηση την ώρα που έρχεται το ‘’τσουνάμι’’ στους λογαριασμούς τι συμπέρασμα θα βγάλει ο κόσμος; Επομένως όλα αυτά με κάνουν διστακτικό, ας το κάνουν σε 12 μήνες», δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Κύρτσος.

Ερωτηθείς για τη διαφορά ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Νομίζω ότι ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κυβέρνηση. Δηλαδή η κοινή γνώμη έχει δεύτερες σκέψεις για την κυβέρνηση γιατί η πραγματικότητα είναι δύσκολη, έχουμε οικονομικά προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, ενεργειακά προβλήματα υπάρχει πολύς κόσμος που τρέχει για να τα καταφέρει άρα όλοι αυτοί προβληματίζονται όταν όμως σκέφτονται την εναλλακτική δηλαδή καμιά περιπέτεια τύπου ΣΥΡΙΖΑ, τύπου 2015 ή όταν συγκρίνουν το Μητσοτάκη ο οποίος έχει μια εικόνα σταθερότητας στα οικονομικά με τον Τσίπρα ο οποίος ψάχνετε πολλές φορές στα οικονομικά προτιμούν όλοι το Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει κάποιο συμβόλαιο με την εξουσία η ΝΔ αλλά είναι εντυπωσιακό ότι έχει μπει ήδη στο δεύτερο μέρος της τετραετίας και έχει το απόλυτο προβάδισμα και σε προσωπικό επίπεδο Μητσοτάκης –Τσίπρας και σε δημοκοπικό. Άρα έχει δυνατότητες μεγάλες η κυβέρνηση...».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα γίνουν εκλογές εντός του ’22, ο κ. Κύρτσος απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι δύσκολες οι εκλογές. Πρώτον η πανδημία υπάρχει ακόμα μεταξύ μας και είναι και ισχυρή άρα αυτό δυσκολεύει τις εκλογές. Δεύτερον, θέλουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κατά πάσα πιθανότητα για να λυθεί το πρόβλημα της εξουσίας και ο Τριντό στον Καναδά που πήγε και έκανε πρόωρες εκλογές ως εξαιρετικά δημοφιλής για να περάσει από τη σχετική στην απόλυτη πλειοψηφία, έμεινε στη σχετική πλειοψηφία γιατί ο κόσμος έκρινε ότι αδίκως τους φέρνουνε σε εκλογές σε περίοδο πανδημίας. Άρα είναι δύσκολα».