«Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας είναι στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι η συμφωνία προστατεύει την Ελλάδα, καθώς αναβαθμίζονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρα μας.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν προμήθειες και μεσάζοντες στις συμβάσεις που συνάπτουν οι κυβερνήσεις των κρατών.
Για την πανδημία του κοροναϊού, ανέφερε πως είναι θλιβερό ότι χάνονται καθημερινά αρκετοί πολίτες και υπογράμμισε πως το εμβόλιο είναι το μοναδικό διαβατήριο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελίζα Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την συμφωνία Ελλάδας –Γαλλία και τις ενστάσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βενιζέλου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Η ειδοποιός διαφορά της τοποθέτησης του κ.Τσίπρα με τον κ. Βενιζέλο έγκειται στο ότι ο κ. Βενιζέλος επιχαίρει της συμφωνίας, όχι μόνο την εγκρίνει αλλά θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον τόπο, για το παρόν και για το μέλλον. Ενώ σε αντίθεση ο κ.Τσίπρας ασκεί μια κριτική η οποία είναι αρνητική ως προς την αποδοχή της συμφωνίας. Ο κ. Βενιζέλος αναδεικνύει ένα ζήτημα που αφορά στο άρθρο 2 για την επικράτεια με τη διαφορά ότι και ο κ. Βενιζέλος ξέρει, και ο κ. Κατρούγκαλος γνωρίζει, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό νομικό κείμενο το οποίο ερμηνεύεται στενά, είναι ένα βαθειά πολιτικό κείμενο, αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ερμηνεύεται ευρύτερα».

«Και θα σας πω γιατί το λεω, όταν μιλάμε για ελληνική επικράτεια και όταν ξέρουμε ότι οι παραβιάσεις σε μεγάλο βαθμό παραδείγματος χάρη μια επιθετική πολιτική ενός θερμού επεισοδίου μπορεί να γίνει σε ένα πολεμικό πλοίο με ελληνική σημαία, και το πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στη θάλασσα θεωρείται ελληνική επικράτεια. Θα πρέπει να το κοιτούμε σε μια πολύ διευρυμένη ερμηνεία. Όταν μιλούμε για αλλαγές ξέρουν πολύ καλά ότι αλλαγές σε μια ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία δεν γίνονται. Ερμηνείες γίνονται, εξηγήσεις δίδονται», δήλωσε επιπρόσθετα η κ. Βόζεμπεργκ.

«Αυτή η συμφωνία προστατεύει τα συμφέροντά μας και μόνο από το γεγονός ότι αναβαθμίζονται τόσο σημαντικά και πολύ συγκεκριμένα οι ένοπλες δυνάμεις μας, μόνο το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή δεν αφορά την Ελλάδα με οποιαδήποτε άλλη χώρα η Γαλλία αυτή τη στιγμή παίρνει κεφάλι από τη Γερμανία, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από 01/01/22 και είναι το μοναδικό κράτος μέλος που σήμερα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτός του γεγονότος ότι είναι η υπ’ αριθμόν 1 στρατιωτική δύναμη με πυρηνικά όπλα στην ΕΕ. Με αυτή τη χώρα εμείς συνάπτουμε μια συμφωνία που έχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Κατρούγκαλος όπως επιχειρηματολόγησε και για το Σαχέλ είναι σαν να πρόκειται για μια συμφωνία αμοιβαίας επιθετικότητας. Εδώ η συμφωνία αυτή αμυντικού χαρακτήρα έχει σαν στόχο την αποτροπή όχι την επίθεση. Επίσης εδώ παραβλέπουμε τη σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ ότι σκόπιμα προβάλει τέτοιες αιτιάσεις ενώ δεν τις πιστεύει γιατί θέλει να εστιάσει στην αντιπολίτευση και γιατί θέλει να ''χαϊδέψει'' εκείνη την πλευρά των συνιστωσών μέσα στο κόμμα του που είναι εναντίον των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και το λεω διότι όταν ακούω να μιλάνε για τα ονόματα Άκης και Γ. Παπαντωνίου δεν θέλω να θίγω πρόσωπα αλλά όταν μιλάμε για διακρατικές συμφωνίες δεν υπάρχουν προμήθειες, μίζες και μεσάζοντες είναι συμφωνίες μεταξύ των κρατών», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.

«Από πού και ως που αφήνουνε τέτοιες αιχμές. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι πολιτικοί αρχηγοί να εξηγήσουν πολύ συγκεκριμένα τι εννοούν γιατί με υπονοούμενα όταν μιλάμε για εξοπλιστικά προγράμματα ο κόσμος μπορεί να σκέφτεται πράγματα τα οποία όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά θίγουν το κύρος της χώρας. Μιλάμε για διακρατική συμφωνία», υπογράμμισε η ίδια.

«Όταν μιλάμε για αυθαίρετες προμήθειες αυτό δεν έχει ποτέ έδαφος εφαρμογής σε διακρατικές συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών. Δεν υπάρχουν ούτε προμήθειες ούτε μεσάζοντες», σημείωσε επεξηγηματικά.

Για την πανδημία, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Ότι χάνουμε ένα λεωφορείο την ημέρα από συνανθρώπους μας είναι θλιβερό και είναι και τραγικό από την άλλη μεριά ποια θέση να πάρει πάνω σε αυτό η κυβέρνηση; Ξέρουμε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και τα μέσα ενημέρωσης των πολιτών για τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ότι είναι ότι μόνο διαβατήριο για την επόμενη μέρα. Πιστεύει κανείς ότι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται να εμβολιαστούν ή αρνούνται από πεποίθηση είναι ανενημέρωτοι;».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε: «Παρακολουθώ το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου αλλά δεν καταλαβαίνω που μπορεί να ευθύνεται οποιαδήποτε κυβέρνηση όχι η δική μας κυβέρνηση, όταν έχει εξαντλήσει την ενημέρωση για τη λειτουργικότητα του εμβολίου!».