«Η Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας θωρακίζει την άμυνα της χώρας μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας να θωρακίσει την εθνική της άμυνα. Η κατεύθυνση πάντα της Ελλάδας είναι αμυντική. Η Ελλάδα ποτέ δεν είναι μια χώρα η οποία προκαλεί τους γείτονές της, σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο, ενισχύει την αμυντικής της ικανότητα και η στήριξη από τη Γαλλία στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη».

Παράλληλα, σημείωσε πως η Τουρκία «δεν έχει λόγο να αντιδράσει στο μεταναστευτικό».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί την Άγκυρα όπου θα συζητηθεί το μεταναστευτικό. Επιπλέον, ανέφερε πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019.

«Έφυγαν 9.000»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι  «το 2021 μπήκαν στη χώρα 6.000 άνθρωποι και έχουν φύγει 9.000, άρα είναι θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων σε σχέση με τις αφίξεις».

Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα όμως μόνο η Γερμανία φέτος έχει δηλώσει ότι 25.000 από την Ελλάδα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες φύγαν από την Ελλάδα και έχουν πάει μόνο στη Γερμανία. Αυτό δείχνει ότι ο αριθμός αυτών που φεύγουν από τη χώρα μας πλέον την τελευταία διετία, από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι περισσότεροι από όσοι έρχονται. Δηλαδή την πίεση που δεχτήκαμε την περίοδο ’15-’19 πλέον την αναστρέφουμε. Αυτό θέλει χρόνο αλλά σίγουρα κάθε μήνα έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων σε σχέση με αφίξεις».

Για το νέο σύμφωνο είπε ότι θα πρέπει να προβλέπει ενισχυμένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κάτι που σημαίνει πως τα κράτη-μέλη θα δέχονται μετεγκαταστάσεις.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι όποιος παίρνει άσυλο στην ΕΕ, και το έχω πει και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, πρέπει να ξανα εξετάσουμε τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Δεν είναι λογικό να μιλάμε για ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου, να μιλάμε για ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά από εκεί και πέρα όταν κάποιος πάρει άσυλο να αποτελεί εθνική υποχρέωση του κράτους μέλους να ενσωματώσει κάποιον που δεν θέλει να μείνει σε αυτή τη χώρα. Άρα νομίζω ότι η Ευρώπη στα πλαίσια του νέου συμφώνου και εκεί είναι όλη η μεγάλη δυσκολία διαπραγμάτευσης, και την Παρασκευή θα έχουμε τον επόμενο γύρο στα πλαίσια του συμβουλίου υπουργών, είναι να έχουμε το νέο σύμφωνο να προβλέπει ενισχυμένες ρήτρες υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα δέχονται μετεγκαταστάσεις με ένα οργανωμένο τρόπο που δυστυχώς η συνθήκη του Δουβλίνου αντιθέτως αποτρέπει και απαγορεύει τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο ή προσφύγων σε άλλες χώρες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η πραγματικότητα μετά το νέο σύμφωνο γιατί η ανάγκη παροχής ασύλου απορρέει από το διεθνές δίκαιο και αφορά συνολικά την Ευρώπη και όχι τα μεμονωμένα κράτη μέλη».

«Έχουν κλείσει τρύπες»

Ο κ. Μηταράκης σχολίασε και την σύλληψη μέλους του ISIS. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με το νέο νόμο για τις απελάσεις έχουν κλείσει τρύπες» και σημείωσε πως με το ελεγχόμενο κλειστό κέντρο στη Σάμο και σε άλλα νησιά «θα προστατεύσουμε την εθνική ασφάλεια». 

«Πλέον δεν υπάρχει η άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και πλέον δημιουργούνται και τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα τα οποία οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι παίρνουν αρνητική απόφαση πλέον θα κρατούνται μέχρι να φύγουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πάνω από 20%»

Ερωτηθείς για τα ποσοστά εμβολιασμών στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, είπε ότι στο συνολικό πληθυσμό είναι πάνω από 20% και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

«Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είχαμε έναν πληθυσμό στις δομές 92 χιλιαδες άτομα, σήμερα έχουμε 40 χιλιάδες από αυτό τον πληθυσμό έχουμε 4 ανθρώπινων απώλειες ζωών και 0 απώλειες στις δομές των νησιών και δεν έχουμε καθόλου περιστατικά, ή τουλάχιστον δεν έχουν δηλωθεί περιστατικά, που να υπάρχει αλληλοεπίδραση από τον πληθυσμό των δομών στις τοπικές κοινωνίες. Άρα μέχρι στιγμής στην πράξη οι δομές φιλοξενίας μεταναστών δεν έχουν επηρεάσει την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πίεση από την Κομισιόν να  δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός στα σύνορα που θα ελέγχεται η τήρηση του διεθνούς δικαίου , ο κ. Μηταράκης είπε: «Δεν τίθεται κανένα θέμα να δημιουργηθεί κάποιος ειδικός έκτακτος μηχανισμός ελέγχου των ελληνικών συνόρων. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται συζήτηση για τη δημιουργία τέτοιων εκτάκτων μηχανισμών. Η ασφάλεια των συνόρων είναι ευθύνη της  κυβέρνησης, ο έλεγχος των αρχών είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Έτσι λειτουργούν τα  ευνομούμενα κράτη, έκτακτους ειδικούς μηχανισμούς με συμμετοχές οργανώσεων, ΜΚΟ κλπ αυτά δεν λειτουργούν σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Από εκεί και πέρα το καθεστώς καθορισμού της Τουρκίας ως ασφαλής χώρας έχει δύο στόχους. Ο κύριος στόχος είναι η αποτροπή δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι άμα έρθει στην Ελλάδα θα μπλοκαριστεί και θα  κρατηθεί τελικά γιατί δεν θα πάρει άσυλο. Και αυτό μεταφράζεται όχι σε μεγάλες επιστροφές προς την Τουρκία, που δεν υπάρχουνε, μεταφράζεται  σε πολύ χαμηλές ροές από την Τουρκία. Είναι ένα αποτρεπτικό καθεστώς, από εκεί και πέρα η λειτουργία των κλειστών δομών στα νησιά που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κρατήσουμε αυτόν που έχει αρνητική απόφαση και πρέπει να απελαθεί ταχύτατα θα στείλει ένα επιπλέον μήνυμα στους λαθροδιακινητές «μην περάσετε στα ελληνικά νησιά αν δεν δικαιούστε διεθνούς προστασίας γιατί θα βρεθείτε εγκλωβισμένοι και θα κρατήστε όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Αποτρεπτικός είναι ο ρόλος της απόφασης αυτής και άμα δείτε τις ροές του φετινού καλοκαιριού  που είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι λειτουργεί αυτό».