Ακόμη και με αρνητική εισήγηση της άρτι συσταθείσας ειδικής επιτροπής για την επαναδιατύπωση των όρων και των προϋποθέσεων, που οφείλει να πληροί ένας εθελοντής αιμοδότης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ότι είναι απολύτως αποφασισμένος να εξαλείψει την αναχρονιστική και αντιεπιστημονική απαγόρευση της εθελοντικής αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους.

 Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τα εξής:

Με σόκαρε όταν το διάβασα. Επειδή έχει συσταθεί μία Επιτροπή να επαναδιατυπώσει τα έγγραφα, έχω μία σαφή άποψη και ας κριθεί και αντιεπιστημονική.

Εάν η οποιαδήποτε εισήγηση είναι το συγκεκριμένο έντυπο να μην επαναδιατυπωθεί, θα το αναλάβω μόνος μου να επαναδιατυπωθεί. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει στο νομικό μας πολιτισμό τέτοιας φύσεως έγγραφο, που στην πραγματικότητα στιγματίζει έναν άνθρωπο, στο αν θα δώσει ή αν δεν θα δώσει αίμα. Ενδεχομένως αυτό να ήταν λογικό τη δεκαετία του ’80 που είχαμε μία άγνωστη ασθένεια, η οποία είχε έξαρση σε μία κοινότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το συζητάμε το 2021.

 Άρα, θα περιμένω την επιστημονική εισήγηση. Όμως η απόφασή μου είναι ειλημμένη και αυτό το λέω, γιατί είναι και νομικό το θέμα. Δεν είναι αμιγές ιατρικό. Το συγκεκριμένο έντυπο θα αλλάξει είτε με εισήγηση, είτε χωρίς εισήγηση”.