Εγκρίθηκαν σήμερα από τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρουσίασε ενώπιόν τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη συνεδρίαση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής συμμετείχαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στη Ρουμανία για επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία Αρχηγό Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα μας, κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση και κατόπιν ενδελεχούς ενημερώσεως από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν τα εξής εξοπλιστικά προγράμματα:

ΓΕΣ
-Κατασκευή αεροσήραγγος, που θα χρησιμοποιηθεί ως εξωμειωτής ελευθέρας πτώσεως για την εκπαίδευση των κομάντος και όλων των Κλάδων των ΕΔ στην ελεύθερη πτώση.

-Αναβάθμιση ηλεκτροπτικών συστημάτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού τύπου AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) της Αεροπορίας Στρατού.

-Προμήθεια αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος (Spike NLOS).

-Προμήθεια πυραυλικού συστήματος για τα ελικόπτερα AH-64A/DHA Apache/ Longbow Apache.

ΓΕN
-Προμήθεια κατευθυνομένων βλημάτων για τον εξοπλισμό τεσσάρων Κανονιοφόρων και τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark V του ΠΝ.

-Έγκριση της κατακυρώσεως του διαγωνισμού για τη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων μηχανών εσωτερικής καύσεως (ΜΕΚ) των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN του ΠΝ.

ΓΕΑ
-Εν συνεχεία υποστήριξη (Follow-On-Support/FOS) των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6A Texan II της ΠΑ.

-Προμήθεια φυσιγγίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4E AUP της ΠΑ.

-Επικαιροποίηση αποφάσεως ενεργοποιήσεως υποπρογράμματος για τη χρονομίσθωση συστήματος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ/UAV) κατηγορίας MALE.

-Υποστήριξη κατευθυνομένων βλημάτων τύπου IRIS-T μικρού βεληνεκούς της ΠΑ.