Ολοκληρώθηκε η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση για την κύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλα όσα καταλόγισαν στην κυβέρνηση για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία στις τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αμηχανία του κ. Τσίπρα κάθε φορά που ο κ. Βαρουφάκης του θυμίζει την κωλοτούμπα του 2015. Όμως το 2021 δεν είναι 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της δευτερολογίας του.

Και συμπλήρωσε: «Είναι μια Ελλάδα που μειώνει την ανεργία, προσελκύει επενδύσεις. Ολοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνονται όπως υποσχεθήκαμε. Ελλάδα υπερήφανη και ανταγωνιστική που ξέρει από που έρχεται και που θέλει να καταλήξει. Και είναι μια Ελλάδα που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που επί μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει.

Ο κ. Βαρουφάκης είναι συνεπής στην γραμμή του. Και λέει ότι είμαστε χρεωκοπημένοι και να μην πάρουμε τα όπλα. Έχετε κ. Βαρουφάκη μια συνέπεια. Δυσκολεύομαι όμως να πω το ίδιο για τον κ. Τσίπρα».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα καταγγείλετε τη Συμφωνία με έναν νόμο και ένα άρθρο;

«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση», τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι, λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing - αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος - ναι, το αλλάζουμε».

«Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας όπου η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και την μεγαλομανία, το αλλάζουμε και είμαι υπερήφανος για αυτούς τους υπουργός και για αυτήν την κυβέρνηση. Και αυτό το αλλάζουμε. Έχω μεγάλη αγωνιά να θωρακίσω την χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο μου μέλημα είναι να θωρακίσω τη χώρα

«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι, έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και τη μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

«Δυσκολεύομαι με την μικρότητα και την σκοπιμότητα που προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη Συμφωνία»

«Κάνατε μια αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες, αν αντέχουμε να αγοράσουμε και τα Rafale. Σας απαντώ πως ναι μπορούμε και τα δυο. Τα Ραφάλ θα πληρωθούν 2021- 22 χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμά μας, ενώ οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από το 2025 και μετά. Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία που συνδέει την απόκτηση των φρεγατών με την υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας είναι ικανοποιητική και αν την είχατε επιδιώξει και εσείς. Θυμάστε τι είχατε πει σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020 στο Μιλιτερ; Είπατε «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα Rafale γιατί η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας λέει ότι είναι πολύ καλά. Ας είχα και μια διασφάλιση για τις φρεγάτες ότι θα συνοδευτεί από αμυντική συμφωνία» Αυτά λέγατε. Υποθέσατε ότι αν ανεβάσετε τον πήχη ψηλά δεν θα τον περάσουμε. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για την πατρίδα τον περάσαμε. Γιατί όμως αυτό που προτείνατε το 2020 σήμερα το απορρίπτετε;»

Η αποστροφή σας για τα φέρετρα με ελληνικές σημαίες είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει

«Για το Σαχέλ η Συμφωνία λέει ότι «μπορεί να λάβει» χώρα. Στο Σαχέλ υπάρχουν δύο επιχειρήσεις. Η μια αμιγώς στρατιωτική που εμπλέκεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και ακόμα μια ακόμα στην οποία μετέχουν και άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Ιταλία , Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχία κα και μετέχουν υποστηρικτικά χωρίς να έχουν υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει υποστηρικτικά μια παρουσία για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να μετέχει αλλά αν το έκανε θα ήταν εντός αυτού του πλαισίου. Η αποστροφή σας με τα φέρετρα με ελληνικές σημαίες είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα.». 

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τίποτα πιο αστείο από το να αναφέρεστε στην φράση του ποιητή μας ότι το εθνικό είναι το αληθές. Καταλαβαίνετε την ειρωνία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Εχετε κατοχυρώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού αυτό που ο Μπερναντ Σο ότι η τιμωρία του ψέυτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.

«Με ενόχλησε μια αποστροφή που κάνατε κ. Τσίπρα για την μικρή Ελλάδα, μόνο εσείς την βλέπετε έτσι μικρή. Εμείς δε την βλέπουμε έτσι, την βλέπουμε μεγάλη με ισχύ,  δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.  Δεν θα επιτρέψουμε να φέρετε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος».

«Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης»

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.

«Η χώρα μας γίνεται από παθητικός παρατηρηρτής, πρωταγωνιστής»

«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία


«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία αυτή (σ.σ. με τη Γαλλία) υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Κρίμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καρφιά» προς ΣΥΡΙΖΑ για την «Υποσαχάρια Αφρική» και τον Βενιζέλο

«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού