«Η κρατική μηχανή ήταν προετοιμασμένη, στη βόρεια Εύβοια είχαν γίνει καταστροφές μετά τις πυρκαγιές με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Παράλληλα, τόνισε ότι στη Ζαγορά Πηλίου έπεσε μεγάλος όγκος βροχής και προκλήθηκαν ζημιές σε λίγα σπίτια.

Συγκεκριμένα. μεταξύ άλλων, είπε για την κακοκαιρία: «Δεν νομίζω ότι φάνηκε απροετοίμαστη η κρατική μηχανή. Στην Εύβοια ήδη είχαν προηγηθεί καταστροφές λόγω των πυρκαγιών και αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ένα μέρος το οποίο μετά από τέτοιες νεροποντές θα υπήρχαν και ζημιές και θα υπήρχε και κίνδυνος. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν προλάβαμε να αναδασώσουμε ή να προστατεύσουμε. Νομίζω ότι είναι και πολύ νωρίς και πολύ άδικο να κατηγορήσουμε την πολιτεία για ανετοιμότητα. Στην Μαγνησία, ενδεικτικά στη Ζαγορά από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή έριξε περισσότερη βροχή από ότι ρίχνει ένα χρόνο στην Αθήνα».



«Ο νόμοι να εφαρμόζονται»

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είπε ότι «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και όχι να καταπατούνται», ενώ εκτίμησε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν την αξιολόγηση και πως δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

Η κ. Μακρή είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρη ότι οι εκπαιδευτικοί παρά τις κάποιες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων ή ενδεχομένως και κάποιων μεμονωμένων εκπαιδευτικών στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους και αντίρρηση δεν έχουν αλλά δεν έχουν και κανένα λόγο να φοβούνται την αξιολόγηση. Θα δημιουργηθεί αυτή η κουλτούρα που θέλουμε της αξιολόγησης μιας εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τάξης που κατεξοχήν αξιολογεί άρα και η ίδια πρέπει να αξιολογείται και με αυτό τον τρόπο πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να τιμωρείται αν λίγοι κριθούν ανεπαρκείς όπου στην περίπτωση αυτή θα έχουν απλώς την υποχρέωση να επιμορφωθούν. Φαντάζομαι πως αυτό είναι κάτι δεν πρέπει κανέναν να ανησυχεί και να προβληματίζει και πολύ περισσότερο να ωθεί σε άρνηση για τη μη εφαρμογή του νόμου».



«Πάνω από το 80%»

Επιπλέον, η κ. Μακρή σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί στους εκπαιδευτικούς έχουν ξεπεράσει το 80%, ενώ προστίθενται και 10% εκείνων που έχουν νοσήσει.  Όπως τόνισε, « τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 3.000 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τον Αύγουστο».

Η υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.