«Διαθέσιμα θα είναι από σήμερα τα δωρεάν 50 GB για νέους 15 έως 17 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.

«Μπαίνοντας στην εφαρμογή που έχουμε δημιουργήσει στο gov.gr, στο freedom pass data θα μπορούν να κάνουν την αίτηση και να λάβουν τα 50 GB», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι τα δωρεάν data αποτελούν «ένα μέτρο επιβράβευσης ώστε να δημιουργηθεί κινητικότητα στον εμβολιασμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα».

«Πάνω από 6,5 εκατ.»

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι «σήμερα θα περάσουμε τα 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς», ενώ είπε ότι καθημερινά πραγματοποιούνται 25.000 εμβολιασμοί. Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι το 92% εκείνων που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

«Μετά τα 7 εκατομμύρια θα μπορούμε να μιλάμε ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο. Δεν είναι καλός ο ρυθμός αυτή τη στιγμή. Αυτοί που κάνουν την πρώτη δόση είναι περίπου 10 χιλιάδες αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετό διάστημα για να συμπληρώσουμε τις 500 χιλιάδες για να φτάσουμε τα 7 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, είπε: «Τ’ ανοίγουμε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και βεβαίως για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί κατά βάση ανάλογα με τις δραστηριότητες. Νομίζω ότι αυτό που εδώ και τρεις μήνες είχε προαναγγελθεί ότι ουσιαστικά θα μιλάμε για μια  συνέχιση της πανδημίας που θα αφορά τους ανεμβολίαστους δεν είναι με απόφαση της κυβέρνησης είναι εν τοις πράγμασι δηλαδή αν δει κάποιος χθες στο νοσοκομείο του Κιλκίς είχαμε 19 άτομα νοσηλευόμενους οι 18 ήταν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν μπορούν πραγματικά να πάρουν τη ζωή τους πίσω, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να το ξανασκεφτούν. Δεν το λέμε εμείς το λένε τα νούμερα και η επιστημονική κοινότητα, το λένε τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και έτσι πρέπει να πορευτούμε. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος ειδικά για να αποφύγουμε τη νόσηση είτε τη βαριά είτε την ελαφριά και νομίζω ότι σε αυτή τη λογική σωστές είναι οι τελευταίες παρεμβάσεις που έχουνε γίνει».

Η διαδικασία

Ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι για τα δωρεάν data ο γονιός μπαίνει μέσω των κωδικών του στο taxis, δηλώνει τον αριθμό του τηλεφώνου και τον ΑΜΚΑ του παιδιού.