«Από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν οι ανεμβολίαστοι από τις δομές υγείας σταμάτησαν οι συρροές μεσα στις κλινικές και στα νοσοκομεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας το πανεπιστήμιο Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα και το free pass για τους εμβολιασμένους, ο καθηγητής σημείωσε: «Αυτό το οποίο παρακολουθούμε κι αυτό το οποίο βγαίνει και από τις μελέτες είναι ότι οι εμβολιασμένοι έχουν αρκετά πολύ χαμηλότερες πιθανότητες και να μολυνθούν αλλά κυρίως να μεταδώσουν την νόσο σε έναν ανεμβολίαστο και προφανώς πολύ-πολύ μικρές πιθανότητες να μεταδώσουν σε έναν εμβολιασμένο. Επομένως είμαστε σε μια διαδικασία τώρα με βάση τον εμβολιασμό να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων που πήραν τη σωστή απόφαση και εμβολιαστήκαν».

«Θα πρέπει επίσης να σας πω κι αυτό το παρατηρούμε και στα νοσοκομεία, τουλάχιστον στο δικό μας νοσοκομείο, ότι από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν οι ανεμβολίαστοι από τις δομές υγείας σταμάτησαν οι συρροές μες τις κλινικές και στα νοσοκομεία. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σοβαρή συρροή κρουσμάτων σε κλινικές όπως είχαμε το προηγούμενο διάστημα, και αυτό ως ένα βαθμό κατά τη γνώμη μας οφείλεται στο γεγονός ότι απομακρύνθηκαν οι ανεμβολίαστοι από τα νοσοκομεία μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Υπό αυτή την έννοια λοιπόν νομίζω ότι είναι μια σωστή αποφαση η οποία έχει διπλό χαρακτήρα. Το πρώτο είναι ότι βοηθάει στην επάνοδο της κανονικότητας τουλάχιστον των ανθρώπων και των πολιτών που πήραν τη σωστή απόφαση. Και ο δεύτερος στόχος είναι να ενισχύσουμε μέσω αυτού του κινήτρου τους ανθρώπους που δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα και να πάνε να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι οι εμβολιασμένοι έχουνε free pass και πάνε παντού και στο εστιατόριο που θα πάνε θα τους περιποιηθεί, ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να λύσουμε κι αυτό το πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν τουλάχιστον σε αυτά τα μαγαζιά υπάρξει μέριμνα ότι οι πάντες, οι εργαζόμενοι ειδικά, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Αυτό θα συμπληρώσει τη σωστή αυτή κατάσταση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι προτιμότερο να στέλνεις έναν κόσμο σε μια οργανωμένη και συντεταγμένη κανονικότητα παρά να του απαγορεύεις πράγματα οπόταν αυτός θα χρησιμοποιήσει διαφόρους τρόπους να υπερκεράσει την απαγόρευση. Βλέπετε ότι τώρα πάνε από την Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, από το Κιλκίς ή από την Φλώρινα μπορούν να πάνε μέχρι τα Γρεβενά. Τα Γρεβενά αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν πράσινα και τι θα κάνουν; Θα κοκκινίσουν και τα Γρεβενά», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Επομένως είναι προτιμότερο να επιτρέψεις στον κόσμο να επιστρέψει σε μια συντεταγμένη κανονικότητα με την προοπτική όχι μόνο να μην επιδεινώσεις τους δείκτες αλλά ενδεχομένως και να τους βελτιώσεις. Αυτό έγινε και απεδείχθη περίτρανα, κάτι που το είχαμε πει εμείς από το δικό μας το παρατηρητήριο δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Κρήτης ήδη από το τέλος Αυγούστου, όπου είπαμε ευθαρσώς ότι όχι μόνο δεν περιμένουμε αποτύπωμα πανδημικών δεικτών δηλαδή επιβάρυνση από την επιστροφή των εκδρομέων αλλά περιμένουμε βελτίωση όπερ και εγένετο όπως επίσης είχαμε πει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σχολεία θα επιβαρύνουν τους πανδημικούς δείκτες για τον απλούστατο λόγο ότι μετατρέπεις μια χαλαρή κινητικότητα των νέων και των εφήβων σε μια συντεταγμένη καθημερινότητα που είναι τα σχολεία, μάσκες testing και λοιπά», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς για τις παρελάσεις, ο καθηγητής απάντησε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε κόσμο ο οποίος γυρνοβολάει στα γήπεδα ο ένας επάνω στον άλλο, έχουμε διάφορα γκρουπούσκουλα τα οποία κάνουν μαζώξεις και κινητοποιήσεις χωρίς καμία μέριμνα για τα ατομικά μέτρα προστασίας, έχουμε τα ΜΜΜ τα οποία λειτουργούν όπως λειτουργούσαν ελπίζω ότι εκεί χρησιμοποιούμε τουλάχιστον τις μάσκες και τι πάμε να κάνουμε; Πάμε να απαγορεύσουμε μια κοινωνική αλλά και εθνική εκδήλωση που τόσο την έχουμε ανάγκη, μια εκδήλωση η οποία μπορεί κάλλιστα να φορμαριστεί σε άκρως επιβλεπόμενο αλλά και επιτηρούμενο περιβάλλον; Τι θα γίνει αν δεν κάνουμε παρέλαση; Ο κόσμος θα ξαμοληθεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης ή όπου αλλού μπορεί, στις καφετέριες χωρίς καμία προφύλαξη».

«Είναι προτιμότερο και πιστεύω ότι μπορεί να είναι και επιδημιολογικά πιο ωφέλιμο να κάνουμε την παρέλαση με υγειονομικά πρωτόκολλα, με αραίωση των σχηματισμών και επίσης να προσέξουμε στο χώρο παρακολούθησης να μπούνε κάποιες διαδικασίες αραίωσης του κόσμου. Αυτά είναι μέτρα τα οποία μπορούν να συμβάλουν και επίσης στους εσωτερικούς χώρους που θα γίνουν κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις να μπούνε αυστηρότερα πρωτόκολλα. Παραδείγματος χάρη να ελέγξουμε να είναι εμβολιασμένοι αυτοί που θα συμμετέχουνε στους ναούς μέσα συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργών των ναών», επισήμανε.

«Τα μοναστήρια είναι κατά 80% ανεμβολίαστοι και μάλιστα κάνουν συστηματική αντιεμβολιαστική παρέμβαση διαδίδοντας ότι μπορούν από παραπληροφόρηση», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, δήλωσε: «157 νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ χθες στη Βόρεια Ελλάδα οι 3 ήταν εμβολιασμένοι με διπλή δόση και όλοι οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι. Ένα ποσοστό 2 με 5% των θανάτων είναι πλήρως εμβολιασμένοι άρα όταν έχουμε 40 θανάτους το 5% είναι 2 θάνατοι και όλοι οι υπόλοιποι είναι ανεμβολιάστοι. Αν όλοι ήμασταν εμβολιασμένοι τότε θα είχαμε 3-4 θανάτους εμβολιασμένων από τον κοροναϊό την ημέρα και πιθανώς 40 -50 διασωληνωμένους σε όλη την Ελλάδα, αυτή είναι η αλήθεια».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να γίνει η τρίτη δόση καθολικά στον πληθυσμό, απάντησε: «Θα επεκταθεί η τρίτη δόση για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουμε ένα πλήρη έλεγχο της πανδημίας. Θέλουμε δηλαδή η συμβολή των εμβολιασμένων στα πανδημικά κύματα από πλευράς μολύνσεων και διάδοσης να ανακοπεί έτι περαιτέρω αυτό είναι ο λόγος ο οποίος ενδεχομένως να επεκταθεί ο εμβολιασμός παντού».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν προβλέψεις για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανέφερε: «Όποιος κάνει προβλέψεις πάνω από ένα μήνα τον θεωρώ μάντη Κάλχα. Είναι τόσο δυναμικοί οι παράγοντες που μπαίνουν και βγαίνουν μέσα στο σύστημα όπου είναι πάρα πολύ δύσκολο πάνω από μήνα να κάνεις πρόβλεψη. Εμπειρικά μόνο μπορώ να σας πω και μακάρι να επιβεβαιωθώ ότι αν δεν αλλάξει τίποτα από όλα αυτά που ζούμε ως τώρα αυτό το οποίο μπορώ να προβλέψω στη χειρότερη των περιπτώσεων ότι πιθανότατα θα είναι μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση από ότι πέρυσι».