Στο κάστρο Μπρντο, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, η Αννα-Μαρία Μπούρα πήρε την περασμένη Τετάρτη ουσιαστικά το «βάπτισμα του πυρός». Είχε προηγηθεί η παρουσία της στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, στις συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε ένα τέτοιο φόρουμ κορυφής, όπως είναι η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων.

Η έμπειρη διπλωμάτης δεν έχει αναλάβει ακόμη επισήμως καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο σε ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο πόστο η προετοιμασία είναι απαραίτητη. Η ίδια θα διαδεχθεί στο τέλος του έτους την Ελένη Σουρανή ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, που με τη σειρά της είχε διαδεχθεί πέρυσι στην ίδια θέση την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η τελευταία έγινε η πρώτη γυναίκα πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσινγκτον, ενώ η κ. Σουρανή θα αναλάβει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα πρέσβης στη Ρώμη και, έτσι, η τρίτη κατά σειρά επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη θα είναι η κ. Μπούρα.

Η αλλαγή στη δομή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού είναι, ωστόσο, ευρύτερη. Ηδη, εδώ και ενάμιση μήνα έχει αποχωρήσει «αθόρυβα» το Νο 2 του γραφείου, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος υπηρετεί πλέον στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες, ως επικεφαλής της μονάδας για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Στη θέση του στο Μαξίμου έχει τοποθετηθεί ο Πάρις Βλαχάκης, που μέχρι το καλοκαίρι υπηρετούσε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ παλαιότερα είχε θητεύσει στην πρεσβεία στη Μόσχα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενημερώνεται διαρκώς από την προκάτοχό της ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της
Η Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα (όπως είναι το πλήρες όνομά της) βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service - EEAS), στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια και έχει ασχοληθεί, μάλιστα, έντονα με το Κόσοβο, έχοντας διατελέσει και σύμβουλος για τον διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου. Μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας της EEAS για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Βαλκάνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Σουρανή είχε διατελέσει επί σειράν ετών πρέσβης της χώρας μας στην Αλβανία, ενώ η κ. Παπαδοπούλου είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας τόσο στο Κόσοβο όσο και στα Σκόπια - δείγμα της σημασίας που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καλή γνώση της ευρύτερης βαλκανικής «γειτονιάς» μας. Διπλωμάτης που έχει συνεργαστεί με την κ. Μπούρα τονίζει στα «Π» ότι λίγοι γνωρίζουν σε τόσο βάθος τα Βαλκάνια όσο εκείνη.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του London Metropolitan University, γνωστού αγγλικού πανεπιστημίου, η πρέσβης κ. Μπούρα έχει μακρά διαδρομή σε μεγάλες πρωτεύουσες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, ως στέλεχος του διπλωματικού σώματος. Εχει θητεύσει κατά σειρά στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, στα Τίρανα, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη (στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στον ΟΗΕ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004-2005) και στο Κόσοβο. Περίπου την τελευταία δεκαετία ήταν στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. -σχεδόν δηλαδή από την ίδρυση του σώματος αυτού για την ευρωπαϊκή άμυνα και διπλωματία-, ενώ διετέλεσε για έναν χρόνο ειδική σύμβουλος στη Φεντερίκα Μογκερίνι, την προκάτοχο του Ζοζέπ Μπορέλ, ως ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η κ. Μπούρα έχει εγκατασταθεί ουσιαστικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώνεται διαρκώς από την Ελένη Σουρανή ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της. Οι γνώσεις της για τα ευρωπαϊκά θέματα και το δίκτυο επαφών της στις Βρυξέλλες έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης συνεκτιμηθεί στην επιλογή της, σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να φέρει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ε.Ε. και στην πρώτη γραμμή σε πολιτικές όπως είναι η άμυνα και η ασφάλεια. Τη διπλωματική ομάδα του πρωθυπουργού συμπληρώνει η πρώην επικεφαλής -επί σειράν πολλών ετώντης ειδικής νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάνια Τελαλιάν, που χειρίστηκε κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας, ενώ την εποπτεία μειζόνων ζητημάτων έχει πάντοτε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην ελληνογαλλική συμφωνία.