«Πρέπει σιγά-σιγά αυτό που λέμε κεντρικό κράτος με την ευρεία έννοια να αρχίσει να κουβεντιάζει και να αφήνει πράγματα και να έχει έναν επιτελικό ρόλο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης.

Αναφορικά με το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Καφαντάρης σημείωσε: «Κατ’ αρχήν έχουμε καλή εξέλιξη των αποκεντρωμένων διοικήσεων δηλαδή ουσιαστικά έχει γίνει διαβούλευση, έχουμε ολοκληρώσει και τις αποφάσεις τα όργανά μας ώστε σιγά-σιγά οι αρμοδιότητες από την αποκεντρωμένη διοίκηση να μεταφέρονται στις Περιφέρειες ή τους δήμους ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι και το προσωπικό. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα για να πάρει ένα αυτοκίνητο του δήμαρχου Θεσσαλονίκης για να πάει στην Λάρισα ή τις Σέρρες θέλει έγκριση από έναν υπάλληλο της αποκεντρωμένης διοίκησης».

«Δηλαδή αυτά το 2021 δεν μπορεί να τα συζητάμε καν! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά τα οποία έχουν να κάνουν με την παρουσία του κράτους, το μακρύ χέρι του κράτους στην περιφέρεια. Πρέπει η αυτοδιοίκηση να γίνει αυτοδιοίκηση γιατί μέχρι τώρα δυστυχώς είναι έτερο-διοίκηση. Έχει ένα εκλεγμένο νόμιμα δημοτικό συμβούλιο που πρέπει να αποφασίζει για τα του οίκου της, να ελέγχεται φυσικά εκεί που πρέπει αλλά να αφεθεί και λίγο ελεύθερη να λειτουργήσει με τα εργαλεία που θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για το προσωπικό έχουμε πει πολλές φορές ότι τα τελευταία 10 χρόνια και λόγω μνημονίων και λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουν αποχωρήσει πάρα πολλοί, προσλήψεις δεν έχουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις τώρα άνοιξε από ότι είπε ο κος Βορίδης, και είναι ευχάριστη αυτή η είδηση, ότι έχουμε 1.500 άτομα περίπου τη νέα χρονιά να μπουν μέσω ΑΣΕΠ. Θέλουμε και άλλα γιατί έχουμε προγράμματα όπως είναι το Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ τα οποία πρέπει να τρέξουν γρήγορα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δυστυχώς όταν έχεις ελάχιστο προσωπικό, εξειδικευμένο πας αργά. Γι’ αυτό η χώρα πολλές φορές βλέπετε ότι είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη στις απορροφήσεις προγραμμάτων κλπ διοτι φταίει το ίδιο το σύστημα! Το θέμα είναι να φέρεις και άλλα χρήματα πέρα από αυτά τα οποία έχεις εδώ και σου δίνουν τα ευρωπαϊκά», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ.

Αναφορικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ο κ. Καφαντάρης είπε: «Κατ’ αρχήν πέρα από το θέμα του αποκεντρωμένου που είναι πολύ σημαντικό για την αυτοδιοίκηση, είπε ο υπουργός ότι θα ανοίξει τον διάλογο για τον κώδικα. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Είναι ο διαχωρισμός ουσιαστικά των αρμοδιοτήτων. Φανταστείτε ότι ένας δρόμος που περνάει στην πόλη ο μισός να ανήκει στην Περιφέρεια και ο άλλος στον δήμο. Ο πολίτης χάνεται στη γραφειοκρατία, όλο αυτό πρέπει να καθαρίσει. Όλα αυτά πρέπει να καθαρίσουν, να ξέρει ο πολίτες που να απευθύνεται, κι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας με τα εργαλεία τα οποία ζητάμε».

Ερωτηθείς αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα, απάντησε: «Θεωρώ ότι η αυτοδιοίκηση δυστυχώς έχει πολλές αρμοδιότητες και οι πόροι οι ανθρώπινοι και οι οικονομικοί δεν επαρκούν για να ασκήσει κανονικά τις αρμοδιότητες της. ...Το θέμα είναι να καθαρίσουν τη διαδικασία ποιος έχει τη ευθύνη».

ΔΗΜ: Δεν γίνεται να καθίσετε όλοι μαζί και να δείτε τον καθορισμό και των διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων;

«Δυστυχώς το κεντρικό κράτος δεν αφήνει από αυτό το οποίο κατέχει κομμάτι της εξουσίας. Το λέμε πάντα ξέρετε, έχουμε γίνει γραφικοί, δεν μπορεί να συζητάμε συνέχεια τα ίδια πράγματα! Αν δείτε αποφάσεις συνεδριών πριν μια δεκαετία είναι σχεδόν οι ίδιες!», τόνισε ο κ. Καφαντάρης.

ΔΗΜ: Τι είναι αυτό που ωφελεί το κράτος να υπάρχει αυτή την κατάσταση

«Η διαχείριση της εξουσίας. Δηλαδή όταν δίνεις αρμοδιότητες πρέπει να έχεις αποφασίσει ότι έχεις ένα επιτελικό κράτος που απλά συντονίζεις όλη αυτή την προσπάθεια, πάμε σε μια καινούργια σχέση συνεργασίας, όχι εξάρτησης», επισήμανε.

«Η αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει, έχει αποδείξει και με το προσφυγικό και με την πανδημία και με τις κρίσεις ότι μπήκαμε μπροστά στις εξελίξεις, στην κοινωνική πολιτική, στη βοήθεια του κόσμου. Άρα λοιπόν έχει αλλάξει και η νοοτροπία των δήμαρχων και του αυτοδιοικητικού του πολιτικού προσωπικού άρα είμαστε πιο ώριμοι για την επόμενη ημέρα. Άρα θεωρώ ότι είναι η ευκαιρία μας, και της πολιτείας κι εμάς να μας εμπιστευτεί ουσιαστικά, αυτό ζητάμε γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα πολύ σημαντικό το θέμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, ανήμερα 15αυγουστο αποφασίσαμε τις προτάσεις μας που μας ζήτησε η πολιτεία ως αυτοδιοίκηση, τα 5.5 δις ευρώ προτάσεις που κάναμε τεκμηριωμένες σε όλο το πλάνο του ταμείου ανάκαμψης, είμαστε ο πρώτος φορέας γενικής κυβέρνησης που απάντησε ολοκληρωμένα στο ταμείο αυτό άρα θεωρώ έχουμε αποδείξει και γνωρίζουμε και ξέρουμε πλέον. Άρα πρέπει σιγά-σιγά αυτό που λέμε κεντρικό κράτος με την ευρεία έννοια να αρχίσει να κουβεντιάζει και να αφήνει πράγματα και να έχει έναν επιτελικό ρόλο, να μην μας βλέπει ως ‘’νομοθετώ-υλοποιήστε το’’. Από κοινού πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Σήμερα έχουμε τον κ. Σκυλακάκη για τα αναπτυξιακά προγράμματα και να πω ένα παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι πολλά δις ευρώ και θέλει η χώρα γρήγορα να το υλοποιήσει, εμείς λέμε το εξής, αντί να πηγαίνει ο κάθε δήμαρχος σε κάθε υπουργό και να ζητάει χρήματα ή να κάνει μια μελέτη να υπάρχει ένας φορέας ενδιάμεσος που να είναι μόνο για την αυτοδιοίκηση με τα χρήματα που τους αναλογούν, τα 2 δις και να πηγαίνει σε μια πόρτα να ζητάει τα χρήματα, να μην χανόμαστε στους διάδρομους», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων, ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι η κινητικότητα πρέπει να υπάρχει για λόγους αντικειμενικούς γιατί μπορεί ας πούμε η οικογένεια κάποιου να ζει κάπου αλλού και θέλει να πάει κοκ αλλά να γίνεται μεταξύ δήμων. Να μην φεύγουν από υπηρεσίες, τεχνική υπηρεσία, οικονομική ή άλλη και να πηγαίνουν στο υπουργείο πολιτισμού ή σε άλλες υπηρεσίες. Αυτή είναι η κινητικότητα που υπάρχει. Ανοίγουν θέσεις, δηλώνει ο υπάλληλος που θέλει να πάει και αναλόγως των ποσοστών που έχει βάλει το πλαφόν η πολιτεία φεύγει».

«Αυτό που είπαμε εμείς και μάλιστα ‘’συγκρουστήκαμε’’ ότι εφόσον δεν μπορεί να καταργηθεί αυτό τουλάχιστον δώσε μας τη δυνατότητα ή νομοθέτησε το να πηγαίνει από δήμο σε δήμο. Το θέμα είναι να μην πηγαίνουν σε υπηρεσίες εκτός αυτοδιοίκησης γιατί αποδυναμώνεται στο σύνολο της η αυτοδιοίκηση», διαμήνυσε κλείνοντας.