«Ευτελισμό της Βουλής και των κοινοβουλευτικών θεσμών» χαρακτήρισε, υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός παράγοντας μιλώντας στα Parapolitika.gr, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί μία εξεταστική επιτροπή με διευρυμένο αντικείμενο που θα έχει ουδετερότητα και θα διερευνήσει δημοσκοπήσεις από συγκεκριμένες εταιρίες και ενδεχόμενο χειραγώγηση της κοινής γνώμης από το 2015 έως και σήμερα.

Μάλιστα όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό να στοχοποιήσει για ακόμη μια φορά κατά την συνήθη τακτική της, πολιτικά πρόσωπα και να ρίξει στάχτη στην δική της περίοδο διακυβέρνησης, με το να επικεντρώνει το «κατηγορητήριο» μόνο στην περίοδο της ΝΔ ζητώντας να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το αν σπαταλήθηκε το κρατικό χρήμα προς τα ΜΜΕ και την χειραγώγηση δημοσκοπήσεων.

Αυτοτελή πρόταση από την ΝΔ

Ο ανώτατος κοινοβουλευτικός παράγοντας εξήγησε, πως η ΝΔ έχει σκοπό να υποβάλει το προσεχές διάστημα, μια αυτοτελή πρόταση η οποία θα αποσαφηνίζει και θα αιτιολογεί, συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα προς διερεύνηση, μεταξύ άλλων και για τις δημοσκοπήσεις, από την έναρξη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη λήξη της κοινοβουλευτικής του θητείας, την περίοδο δηλαδή, από το 2015 έως και το 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άλλωστε το ξεκαθάρισε: «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ» τόνισε . Ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν προβλέψεις από δημοσκοπήσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν για το τελικό αποτέλεσμα.

«Να ορίσουμε την ουσία αυτών που θέλουμε να ερευνήσουμε. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προτιμά να δραπετεύσει εμείς θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση»
 είπε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο Εξεταστικές.

Έτσι όπως όλα δείχνουν οι προτάσεις που θα φτάσουν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής θα είναι δυο.  Η μια της ΝΔ για την περίοδο 2015 -2019 και η άλλη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι σήμερα.

Οι δύο ξεχωριστές προτάσεις που θα υποβληθούν σε δύο ψηφοφορίες, θα υπερψηφιστούν, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν αντίρρηση να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Ο «γρίφος» των δύο εξεταστικών επιτροπών  

«Το να συνεδριάζουν παράλληλα ίσως και ταυτόχρονα δύο εξεταστικές επιτροπές, με παρόμοια αντικείμενα προς διερεύνηση είναι κάτι το πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο μόνο αποδυναμώνει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς στα μάτια των πολιτών. Πως μπορεί στο παρά πέντε να λυθεί ο γρίφος;

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη με παράλληλη ύπαρξη δύο εξεταστικών, πρέπει όλα τα κόμματα να ομοφωνήσουν ναι μεν στη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, αλλά που θα εντάξει προς διερεύνηση και τις δύο προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, μετά από διάλογο και μελέτη και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να εκτιμήσει τις προθέσεις και διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.