Στην τελική ευθεία για εκλογή ηγεσίας βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής και οι έξι υποψήφιοι έχουν ήδη ριχτεί στην εσωκομματική μάχη.

Ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ξεδιπλώνουν σιγά σιγά τη στρατηγική τους, επιχειρώντας να παρουσιάσουν ένα πειστικό και καθαρό αφήγημα, με στόχο να κερδίσουν πόντους ενόψει της κάλπης.

Όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες της κεντροαριστερής παράταξης, όσο πλησιάζουμε προς τις εσωκομματικές κάλπες η μάχη για την προεδρία του κόμματος αποκτά έναν αμιγώς ιδεολογικό χαρακτήρα σχετικά με την φυσιογνωμία και την μελλοντική πορεία της Κεντροαριστερής Παράταξης.

Οι εκφραστές των δύο βασικών πολιτικών ρευμάτων

Φαίνεται δηλαδή πως διαμορφώνεται μια σύγκρουση μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών – ιδεολογικών ρευμάτων που προϋπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν από την ίδρυσή του.

Ως κύριοι εκφραστές των δύο πολιτικών ρευμάτων φαίνεται μέχρι στιγμής να προκρίνονται δύο από τους έξι υποψηφίους, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπέρ προοδευτικής διακυβέρνησης ο Παπανδρέου 

Στο πυρήνα της στρατηγικής του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται το αντιδεξιό πρόσημο και η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, που αποτελεί το βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του ίδιου και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στόχος της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου είναι η Παράταξη να αποκτήσει ένα σαφές προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, που θα προσφέρει την εναλλαγή στην κοινωνία για να μπορέσει να πάει μπροστά η χώρα, καθώς θεωρεί τραγικό να γίνει ο χώρος συμπλήρωμα σε δευτερεύοντα ρόλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνεται στο αριστερόστροφο ακροατήριο της Παράταξης και στρατηγικός του στόχος είναι η διεύρυνση της απήχησης της, μέσω του επαναπατρισμού πρώην ψηφοφόρων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή θεωρεί ότι η αύξηση των ποσοστών του κόμματος περνάει μέσα από την επιστροφή των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το εγκατέλειψαν μετά από το 2011.

Κέντρο και αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για τον Λοβέρδο 

Στον αντίποδα, ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλει να ταυτιστεί με όλο το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπαρκτό, μεγάλο και ενεργό στο ευρύτερο σύστημα της Κεντροαριστεράς.

Εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους απέναντι στην Κουμουνδούρου, ενώ σήμερα σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η δική του υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που εξυφαίνεται για μία δήθεν συγκυβέρνηση ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει μια καθαρόαιμη κεντρώα ρητορική και επιχειρεί να απευθυνθεί, κυρίως, στο εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό και κεντροαριστερό κοινό που εγκατέλειψε το κόμμα για να ψηφίσει τη ΝΔ προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Στόχος μάλιστα της υποψηφιότητάς του είναι να μην επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να αλωνίσει στο χώρο του κέντρου

Απευθύνεται επίσης και στους Κεντρώους ψηφοφόρους που επιλέγουν κυβερνησιμότητα, βάσει προγραμματικής συμφωνίας, και όχι ακυβερνησία.

Μάχη μέχρις εσχάτων 

Οι παραπάνω εκφραστές των δύο βασικών πολιτικών ρευμάτων αναμένεται να δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες. 

Όπως μάλιστα υποστήριξε παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ, οι εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου ενδέχεται να πάρουν χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος με κεντρικό διακύβευμα την κατεύθυνση που θα πάρει η Παράταξη την επόμενη ημέρα. Αν δηλαδή θα παραμείνει στο Κέντρο ή θα μετατοπιστεί προς τα αριστερά με τελικό στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ποιο από τα δύο πολιτικά ρεύματα θα επικρατήσει; Θα το μάθουμε στις 5 Δεκεμβρίου ή στις 12 του ίδιου μήνα, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος.