Θάρρος, γενναιότητα, δύναμη, ήθος, γλυκύτητα και ανθρωπιά είναι μερικές από τις αρετές με τις οποίες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας.

Βουβός πόνος και οδύνη κυριαρχούν μετά την είδηση του αιφνίδιου θανάτου της προέδρου του Κινήματος τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στα κεντρικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη τα οποία καλύφθηκαν με μαύρα πανιά, ενώ μετά την γνωστοποίηση του αδόκητου χαμού της η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια.

Η 
κηδεία της Φώφης Γεννηματά, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την Τετάρτη, ως ημέρα εθνικού πένθους. Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10 το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα ψαλεί και η εξόδιος ακολουθία στις 14:00 το μεσημέρι, για να συνοδέψουν όλοι οι παριστάμενοι ακολούθως την Πρόεδρο του κόμματος στην τελευταία της κατοικία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Παράλληλα, η Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας, διακόπτει τις εργασίες της για μία εβδομάδα. 

Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Η σκληρή μάχη των 14 τελευταίων ημερών

Η ανησυχία για την υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής επανεμφανίστηκε στις 11 Οκτωβρίου όταν η υγεία της παρουσίασε υποτροπή, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με συμπτώματα ατελούς ειλεού και να ανακοινώσει την απόσυρσή της από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος. Τίποτα μέχρι τότε δεν προμήνυε την τραγική εξέλιξη της κατάστασης για μια γυναίκα σύμβολο, που είχε παλέψει με θάρρος και γενναιότητα απέναντι στον καρκίνο.

Επιστρέφοντας  από τη Ρόδο, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος,  η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε την πρώτη, μεγάλη αδιαθεσία. Για 14 ημέρες έδωσε την πιο θαρραλέα μάχη απέναντι στο θηρίο, όπως είχε συνηθίσει να κάνει μέχρι τότε στη ζωή της. Να μάχεται με ήθος και να βγαίνει νικήτρια.

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ανακοίνωνε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αποχαιρετά την ίδια ημέρα την ελληνική πολιτική σκηνή και το κόμμα της, το Κίνημα Αλλαγής, με επιθυμία της την «ενότητα και την προοπτική της παράταξης», τοποθετούμενη με θάρρος δημόσια αναφορικά με την «επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας της, εξαιτίας του καρκίνου.

Η γενναία παραδοχή της, παράλληλα με την απόσυρσή της από την εσωκομματική μάχη, προκαλούν ένα απερίγραπτο κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα, το οποίο ενθάρρυνε και την ίδια και τους οικείους της στη δεύτερη μεγάλη μάχη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ μετρούσε στο ενεργητικό της ήδη μια μεγάλη νίκη απέναντι στην επάρατο νόσο, το 2008, όταν ο καρκίνος της «χτύπησε» για πρώτη φορά την πόρτα. 

Με αποφασιστικότητα και δύναμη, όμως, η Φώφη Γεννηματά βγήκε αλώβητη από την πρώτη μάχη με την ασθένεια, η οποία δυστυχώς επέστρεψε το τελευταίο διάστημα, παρότι η ίδια ήταν πολύ αισιόδοξη και πολύ δυνατή, όπως επισημαίνουν στενοί της συνεργάτες.

«Μαύρο Σάββατο»

Η μεγάλη ανατροπή στην υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ήρθε -κατά πληροφορίες- το περασμένο Σάββατο, καθώς άρχισε να επιδεινώνεται επικίνδυνα η κλινική της εικόνα, ενώ η ίδια πορεία συνεχίστηκε και χθες, Κυριακή, αφού ο καρκίνος είχε εντοπιστεί στην κοιλιακή χώρα, καθιστώντας την κατάσταση της υγείας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ «βαριά» και «μη αναστρέψιμη» σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, όπως είχαν ενημερώσει και την ίδια.

Η μοιραία κατάληξη για την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ήρθε σήμερα στις 12:04, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σκορπώντας θλίψη και πένθος σε όλη τη χώρα.

Το «θηρίο» επέστρεψε μετά από 13 χρόνια

Πριν από 13 χρόνια η Φώφη Γεννηματά διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και μετάσταση σε οστό. Η πολιτικός θα δοκιμαζόταν από την ίδια ασθένεια που «χτύπησε» την οικογένεια της και θα πολεμούσε για χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, η Φώφη Γεννηματά υπεβλήθη σε αφαίρεση όγκου στην Αθήνα και στη συνέχεια έφυγε στην Αμερική όπου υπεβλήθη σε πρωτοποριακή θεραπεία. Γύρισε πίσω και για χρόνια η κατάσταση της υγείας της ήταν καλή. Η Φώφη Γεννηματά είχε βγει νικήτρια στην πρώτη μάχη.

Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

O πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την σπουδαία Φώφη Γεννηματά

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι συγκλονισμένος και συλλήβδην καταθέτει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά απέστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για «ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας».

Αποχαιρετάμε τη Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, έσπευσε να αλλάξει το πρόγραμμά του και να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα. Πριν την επιστροφή του, έστειλε τον δικό του αποχαιρετισμό με το - από καρδιάς - μήνυμά του στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά.

Χαρακτηριστικά έγραψε πως «Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη.

Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός», έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου».



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μετά τα θλιβερά νέα για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, τόνισε πως «Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της. Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας».

«Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια!», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.



Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.


«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της», καταλήγει η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα του υποψηφίου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη έχει «ραγίσει καρδιές», καθώς αποτυπώνει με λίγα λόγια όλα εκείνα τα συναισθήματα που βίωσε στο πλευρό της.


«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια , ο Άνθρωπός μας.», αναφέρει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.


Εμφανώς καταρρακωμένος προσπάθησε να μιλήσει στο Mega ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, με τρεμάμενη φωνή και συναισθηματικά φορτισμένος δεν μπορούσε να πει πολλά και τόνισε ότι ενημερώθηκε για το γεγονός από τον Μανώλη Όθωνα.


Επίσης, ο κ. Λοβέρδος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο Φώφη μας!». Με ανακοίνωσή του ο διεκδικητής της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, μαζί με το συλλυπητήριο μήνυμά του ανακοίνωσε πως αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένδειξη πένθους.


Με μία λιτή, αλλά βαθιά συναισθηματική δήλωση ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το δικό του μήνυμα για την απώλεια της μαχήτριας, Φώφης Γεννηματά.


Αναρτώντας μία φωτογραφία της που συνοδευόταν από τη φράση «θα είσαι πάντα κοντά μας» ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.



Ο Χάρης Καστανίδης έκανε μία σπαρακτική ανάρτηση για την απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

«Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας», έγραψε συγκεκριμένα.


Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι πολεμά τον καρκίνο στέλνοντας το δικό της μήνυμα απέναντι στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με τη νόσο, προέβη σε μια έντονη συναισθητικά ανάρτηση στο Twitter για τη Φώφη Γεννηματά.

«Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της».


Ως μία γενναία γυναίκα που δεν επέτρεψε στη βαριά κληρονομιά της να γίνει η μοίρα της, χαρακτήρισε τη Φώφη Γεννηματά η κα Γιάννα Αγγελοπούλου σε ανάρτησή της.


Χαρακτηριστικά έγραψε πως «Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γενναία γυναίκα. Δεν επέτρεψε στη βαριά κληρονομιά της να γίνει η μοίρα της. Έκανε οικογένεια, δημιούργησε, ηγήθηκε, έζησε. Σίγουρα όχι τόσο όσο θα ήθελε, αλλά, πάντως, όπως ακριβώς ήθελε, μέχρι την τελευταία ώρα».


Με ανάρτησή του στο Twitter αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά και ο Βασίλης Κικίλιας.


Ο υπουργός Τουρισμού έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό: «Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φώφη Γεννηματά. Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπειά της, και την ευγένειά του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η Ελλάδα πενθεί».


Με ένα λιτό και συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτισε τη Φώφη Γεννηματά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ».


Ως έναν άνθρωπο που «δεν περίσσευε στην Βουλή» και μία γυναίκα που «έβαζε φρένο στην ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής», χαρακτηρίζει τη Φώφη Γεννηματά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας».

Τη θλίψη του για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για σκληρή αλλά αξιοπρεπή μάχη που έδινε επί χρόνια με τον καρκίνο.

«Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι».


Με μια λιτή δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποχαιρέτησε Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλειά της.

«Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά. Όλοι στον χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλειά της».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter τη Φώφη Γεννηματά

Ο κ. Πάιατ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πρώην συναδέλφους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Με τη Φώφη μας συνέδεε πολύχρονη φιλία και ήταν κάποια που πάντα με εντυπωσίαζε για την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την πολιτική της διορατικότητα».


Τη θλίψη του εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Πιέρ Μοσκοβισί.


Ο Γάλλος πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, σε ανάρτησή του, ανέφερε: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αρχηγού του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκτιμούσα αυτή τη δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους πολιτικούς της φίλους».

Τη θλίψη του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

«Έμαθα με μεγάλη λύπη για τον θάνατο της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Μόλις πριν από λίγους μήνες, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την πορεία μετά την πανδημία. Μαχόταν με θέρμη για την αλληλεγγύη, θα λείψει πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της».










Το δικό του μήνυμα για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά έστειλε οδιευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

«Αποχαιρετούμε με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό μια από τις ευγενικότερες μορφές των δημοσίων πραγμάτων. 


Η Φώφη Γεννηματά αφήνει για όλους μας το στίγμα της και το παράδειγμά της. Κι η δική μου σκέψη ακολουθεί τους δικούς της ανθρώπους».




Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


«Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της, στην αξιοπρεπή πολιτική της διαδρομή, στη γενναιότητα με την οποία έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».


Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε το μεσημέρι της Δευτέρας από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.

«Η Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε με γενναιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια τόσο στην πολιτική όσο και στις μεγάλες προσωπικές μάχες που έδωσε. Εύχομαι από καρδιάς κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και στους οικείους της», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης



Συγκλονισμένος δηλώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου  επισημαίνοντας ότι η είναι μεγάλη η απώλεια της Φώφης Γεννηματά αλλά η παρακαταθήκη της είναι παρούσα.

«Φώφη ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες. Το πρότυπό σου θα είναι διαχρονικά επίκαιρο» τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου.

«Η απώλεια είναι μεγάλη. Είμαστε συγκλονισμένοι. Η Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος μας, έφυγε, αλλά η παρακαταθήκη της είναι παρούσα.

Το δημοκρατικό της ήθος, η αγωνιστικότητα της και το όραμά της για μια ΔΙΚΑΙΗ κοινωνία, αποτελούν την κληρονομιά της για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, για την Ελλάδα και όλη την Ελληνική κοινωνία και κυρίως για την οικογένειά της.

Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε τον δρόμο της ευπρέπειας, της γενναιότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς που χάραξε. Ιδιαίτερα, να συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιό της για την αναγέννηση του ΕΣΥ που υποστήριξε με ΠΑΘΟΣ. Φώφη, ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες. Το πρότυπό σου θα είναι διαχρονικά επίκαιρο».

Σε σύντομη δήλωση για την απώλεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, προέβη πριν λίγη ώρα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Συγκεκριμένα ο υπουργός έγραψε: «Η Φώφη Γεννηματά στάθηκε στην ηγεσία του κόμματός της σε δύσκολους καιρούς με σθένος, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια κι ανθρωπιά. Κι αν με τη μοιραία τελικά περιπέτεια της υγείας της απέδειξε σε όλη την Ελλάδα τη δύναμη της ψυχής της, με την πολιτική της στάση κέρδισε τον βαθύ σεβασμό μου. Μια κυρία, μέχρι το τέλος!  Η απώλειά της συνιστά απώλεια για τη χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

_ςς_ς__2

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχαιρέτησε με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα έγραψε: «H Φώφη Γεννηματά υπήρξε μαχήτρια ιδεών, αγωνίστρια ζωής. Σφραγίζει τη ζωή της με γενναιότητα, ευθύνη, αξιοπρέπεια και ήθος. Την αποχαιρετούμε με αγάπη και τιμή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».