Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αλλά και ο ελληνικός λαός θρηνεί τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, η οποία σε ηλικία μόλις 56 ετών έχασε την πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο, μετά από τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της και τη διάρκειας 14 ημερών νοσηλεία της στον «Ευαγγελισμό».

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την Τετάρτη ως ημέρα εθνικού πένθους.



Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10 το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα ψαλεί και η εξόδιος ακολουθία στις 14:00 το μεσημέρι, για να συνοδέψουν όλοι οι παριστάμενοι ακολούθως την Πρόεδρο του κόμματος στην τελευταία της κατοικία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Παράλληλα, η Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας, διακόπτει τις εργασίες της για μία εβδομάδα.

Για την Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε. Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα, ενώ επίσης ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλαν τις πολιτικές του δράσεις μέχρι την κηδεία.




Στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων να ξεσπούν σε λυγμούς και να αγκαλιάζονται συγκλονισμένοι, ενώ το έδρανο που κάθονταν η Φώφη ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ήταν γεμάτο με λουλούδια.






Τα συλλυπητήρια μηνύματα ήταν εκατοντάδες χθες με αυτά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των πολιτικών αρχηγών και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να ξεχωρίζουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί για το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό συμβούλιο, βουλευτές από όλα τα κόμματα εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη και τη συμπαράσταση στους οικείους της Φώφης για τη μεγάλη απώλεια.

Η πολυετής μάχη και η επιστροφή της ασθένειας

Πριν από 13 χρόνια η Φώφη Γεννηματά διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και μετάσταση σε οστό. Η πολιτικός θα δοκιμαζόταν από την ίδια ασθένεια που «χτύπησε» την οικογένεια της και θα πολεμούσε για χρόνια.

Η Φώφη Γεννηματά είχε υποβληθεί σε αφαίρεση όγκου στην Αθήνα και στη συνέχεια πήγεστις ΗΠΑ για να πυοβληθεί σε μια πρωτοποριακή θεραπεία. Γύρισε πίσω νικήτρια και για χρόνια η κατάσταση της υγείας της ήταν καλή.

Η ανησυχία για την υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής επανεμφανίστηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2021 όταν η υγεία της παρουσίασε υποτροπή, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με συμπτώματα ατελούς ειλεού και να ανακοινώσει την απόσυρσή της από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος. Τίποτα μέχρι τότε δεν προμήνυε την τραγική εξέλιξη της κατάστασης για μια γυναίκα σύμβολο, που είχε παλέψει με θάρρος και γενναιότητα απέναντι στον καρκίνο.



Επιστρέφοντας από τη Ρόδο, όπου πραγματοποιούσε περιοδεία στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος, η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε την πρώτη, μεγάλη αδιαθεσία. Για 14 ημέρες έδωσε την πιο θαρραλέα μάχη απέναντι στο θηρίο, όπως είχε συνηθίσει να κάνει μέχρι τότε στη ζωή της. Να μάχεται με ήθος και να βγαίνει νικήτρια.



«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ανακοίνωνε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αποχαιρετά την ίδια ημέρα την ελληνική πολιτική σκηνή και το κόμμα της, το Κίνημα Αλλαγής, με επιθυμία της την «ενότητα και την προοπτική της παράταξης», τοποθετούμενη με θάρρος δημόσια αναφορικά με την «επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας της, εξαιτίας του καρκίνου.



Η γενναία παραδοχή της, παράλληλα με την απόσυρσή της από την εσωκομματική μάχη, προκαλούν ένα απερίγραπτο κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα, το οποίο ενθάρρυνε και την ίδια και τους οικείους της στη δεύτερη μεγάλη μάχη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ μετρούσε στο ενεργητικό της ήδη μια μεγάλη νίκη απέναντι στην επάρατο νόσο, το 2008, όταν ο καρκίνος της «χτύπησε» για πρώτη φορά την πόρτα.

Με αποφασιστικότητα και δύναμη, όμως, η Φώφη Γεννηματά βγήκε αλώβητη από την πρώτη μάχη με την ασθένεια, η οποία δυστυχώς επέστρεψε το τελευταίο διάστημα, παρότι η ίδια ήταν πολύ αισιόδοξη ότι θα τα κατάφερνε και πάλι.

Βυθίστηκε σε ηπατικό κώμα το βράδυ της Κυριακής

Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε σκληρή μάχη για 14 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ταλαιπωρήθηκε αρκετά, στα τελευταία στάδια της νόσου. Λάμβανε σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά και ειδική παρηγορητική αγωγή για να αντέχει τους πόνους καθώς υποβάλλονταν σε καθημερινές αλλεπάλληλες παρακεντήσεις.

Και κάτι ακόμα... Η Φώφη Γεννηματά έφυγε στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Την ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε το 2008...



Χθες το βράδυ η κατάσταση φάνηκε πως ήταν μη αναστρέψιμη... Βυθίστηκε σε ηπατικό κώμα και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες. Στις 12 και 4 λεπτά το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους της και την πολιτική ζωή του τόπου.

Έχασε τους δύο γονείς της από τον καρκίνο

Είναι η τρίτη φορά που η επάρατη νόσος χτύπησε την οικογένεια Γεννηματά. Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.



«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.