Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Παναγιότατος έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID - 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης





















Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν θερμές κουβέντες και αντήλλαξαν χαμόγελα, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.


















Σε ανάλογο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν βεβαίωσε για άλλη μια φορά τον κ. Βαρθολομαίο ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».