Πυροσβέστες που θα πέφτουν με αλεξίπτωτα πίσω από τη φωτιά, για να ανοίγουν δρόμους στις επίγειες δυνάμεις, άλλοι που θα προχωρούν σε καθαρισμούς οριοθέτησης των κεντρικών εστιών, καθώς και εκτεταμένη χρήση drones με θερμικές κάμερες περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Οι προεργασίες ξεκίνησαν υπό την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, και ήδη 440 πυροσβέστες πολλαπλών επιχειρησιακών καθηκόντων ετοιμάζονται να λάβουν εκπαίδευση δασοκομάντος στις ΗΠΑ, όπως ανάλογη προετοιμασία θα πραγματοποιήσουν 60 δασοκόμοι και δασολόγοι. Η επίλεκτη αυτή μονάδα θα αποτελέσει μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σώματος αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, που θα μετακινείται από χώρα σε χώρα, όπου υπάρχει ανάγκη, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Χρ. Στυλιανίδη.

Θα εγκατασταθούν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τη Λαμία και την Κρήτη

Το σκεπτικό είναι ότι «δεν μπορεί κανείς μόνος του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», γι’ αυτό και θεωρείται καθοριστική η μόνιμη ευρωπαϊκή συνεργασία και η δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και θα μεταβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται, χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αιτήματος βοήθειας και τη γραφειοκρατία που τη συνοδεύει.

 Η δημιουργία του σώματος αντιμετωπίστηκε θετικά από όλους τους Ευρωπαίους μετά την πρόσφατη εμπειρία από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το έργο που παρείχε, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές ομάδες προέρχονταν από πολλές χώρες και με διαφορετική φιλοσοφία ή εμπειρία στη δασοπυρόσβεση.

Με βάση αυτό το «πείραμα» και με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα μια κοινή ευρωπαϊκή ομάδα δασοπυροσβεστών, τόσο από τις χώρες του Νότου όσο και από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η ομάδα θα λειτουργεί πάνω στα αμερικανικά πρότυπα, γι’ αυτό και σε πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Σπύρου Γεωργίου, αποφασίστηκε η εκπαίδευση ενός κλιμακίου αξιωματικών του Π.Σ. στις ΗΠΑ, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν στην Ελλάδα αρχικά 50 δασοπυροσβέστες. Οι δασοκομάντος θα εγκατασταθούν στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τη Λαμία και την Κρήτη. Το έργο τους θα είναι προκαταρκτικό, δηλαδή θα μεταβαίνουν στα μέτωπα με τα σύγχρονα μέσα που θα τους διατεθούν και τα οποία θα είναι οπτικά, κατασβεστικά, drones για την εποπτεία και άλλος υπερσύγχρονος εξοπλισμός.

Επίσης, θα έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με πυρκαγιά (αντιπύρ). Επί του προκειμένου, το θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές, αφού οποιαδήποτε μεταβολή του προσέκρουε κατά καιρούς στο «άκαμπτο» Αρ. 24 του Συντάγματος για τα δάση, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι το αντιπύρ μπορεί να τύχει εφαρμογής.

Με απόφαση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1993 η επίλεκτη δύναμη πυρόσβεσης 

Η επίλεκτη δύναμη πυρόσβεσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι το 1993, όταν τότε, με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νικόλαου Γκελεστάθη, συνεστήθησαν αερομεταφερόμενες ομάδες δασοπυρόσβεσης, αποτελούμενες από υπηρετήσαντες στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών, Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών κ.λπ.), ενώ η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα 35 έτη. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν τόσο εξοντωτικό, ώστε είχαν καταφέρει να το ολοκληρώσουν μόλις 150. Τότε ανέλαβαν δράση αμέσως σε σχηματισμό επταμελών ομάδων, με δυνατότητα προσέγγισης των εστιών σε 5 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα Bell UH-1H. Επιπλέον, για τους σκοπούς αυτούς είχαν διατεθεί ελικόπτερα Σινούκ.

Τέλος, εκτός από τους δασοκομάντος, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει και έγιναν αισθητές το καλοκαίρι, προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά 3.500 νέων πυροσβεστών μέσα στο 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αιγίς», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα προστεθούν στους 13.500 μόνιμους και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες.

Τα χρήματα, όπως έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός, είχαν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πολύ πριν τις καταστροφές. Η έγκαιρη υποβολή συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε τόσο γρήγορα στα ελληνικά αιτήματα βοήθειας πυρόσβεσης.