Εκλογικά αποτελέσματα αλλά και σημαντικά στοιχεία για την πορεία της διαδικασίας σε χρόνο-ρεκόρ θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει το υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις επόμενες εθνικές εκλογές και μετά, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται εσχάτως στις κρατικές δομές και την καθημερινότητα των Ελλήνων «αγγίζει» πλέον ξεκάθαρα και το κορυφαίο ορόσημο στη λειτουργία της ελληνικής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η εικόνα για τα μηνύματα της λαϊκής ετυμηγορίας θα διαμορφώνεται ακόμα πιο νωρίς σε σχέση με τα μεσονύχτια θρίλερ των προηγούμενων δεκαετιών. Οι «ήξεις αφήξεις» δηλώσεις των πολιτικών στελεχών στους μαραθωνίους των τηλεοπτικών καναλιών μέχρι να μορφοποιηθούν οι επιταγές των πολιτών μπαίνουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της πολιτικής και μιντιακής ιστορίας της χώρας.

Η παράμετρος που διαφοροποιεί την εικόνα που ίσχυε στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 είναι η χρήση τάμπλετ για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους του συνόλου των τμημάτων της επικράτειας, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό της ελληνικής μεθορίου και της νησιωτικής Ελλάδας.

Στις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις εθνικές κάλπες του 2019 το σύστημα αυτό λειτούργησε επί της ουσίας πιλοτικά, αφού εφαρμόστηκε μόλις στο 20% των εκλογικών τμημάτων.

Με τη μεταφορά των δεδομένων από το τάμπλετ του εκάστοτε δικαστικού αντιπροσώπου στο κεντρικό σύστημα, θα υπάρχει η δυνατότητα ταχύτατης ροής αποτελεσμάτων από την ελληνική περιφέρεια και ανακοίνωσης των ποσοστών των κομμάτων με απόλυτη ακρίβεια (και όχι ως εκτίμηση) στις 9 το βράδυ, ενώ στις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα και για τη σταυροδοσία των υποψήφιων βουλευτών.

Οπως γίνεται αντιληπτό, με τον τρόπο αυτό θα μπει ένα τέλος στην πολύωρη (συνήθως μέχρι και το επόμενο πρωί ή και πιο αργά) αγωνία, ιδιαίτερα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα είναι επιφορτισμένος με την αποστολή στοιχείων ανάτακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σχετικά με τη των πολιτών στις κάλπες, οπότε θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης συγκριτικής μελέτης των αντίστοιχων αριθμών.

Χαμηλό το κόστος

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προμήθειας των τάμπλετ, θα «τρέξει» την επομένη κιόλας της προκήρυξης των εθνικών εκλογών μέσω της Singular (που, ως γνωστόν, όλα αυτά τα χρόνια αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση την καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της κάλπης) ως κομμάτι του συνολικού έργου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα λένε στα «ΠAΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τα πάγια προεκλογικά έξοδα του κράτους, καθώς με ένα ποσό πέριξ των 700.000 ευρώ εξασφαλίζεται η ελάφρυνση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είτε του κεντρικού κράτους είτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πλέον αυτή η μέρα θα εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, χωρίς παραπλανητικές και ατέρμονες δηλώσεις ή σενάρια διάρκειας πολλών ωρών για τη μετεκλογική πραγματικότητα», επισημαίνουν οι ίδιοι.

Στο ίδιο κάδρο αναμένεται να τοποθετηθούν και τα εκλογικά τμήματα του απόδημου ελληνισμού, τα οποία θα μεταδώσουν τα «πορίσματα» από τις κάλπες του εξωτερικού ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το διάστημα, μάλιστα, η Singular επεξεργάζεται -στο πλαίσιο της ανάληψης της αντίστοιχης εργολαβίας- την πλατφόρμα για τους εκλογικούς καταλόγους και τη διαδικασία ψηφοφορίας των ομογενών, οπότε το εγχείρημα για την επέκταση της μεθόδου της χρήσης τάμπλετ και στο μέτωπο αυτό θα ήταν εύκολο τεχνικά να υποστηριχθεί.

Άλλωστε, στην έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας τα «Π» είχαν αναδείξει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με έναν σημαντικό αριθμό ελληνικών προξενικών Αρχών ανά τον πλανήτη, προκειμένου, μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών δυνατοτήτων, να προκύψουν άρτιοι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά και εν γένει να διευκολυνθεί η συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς που μπορούν να κατοχυρώσουν το σχετικό δικαίωμα στις εθνικές εκλογές.