Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, είναι από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, αλλά δεν είναι καθόλου άγνωστος στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, καθώς χρόνια τώρα έχει διαγράψει τη δική του, ξεχωριστή πορεία στα κοινά, αλλά και στον εργασιακό στίβο της ελεύθερης αγοράς.

Ο Αχαιός βουλευτής γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1969 στο Λάππα Αχαΐας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι επικοινωνιολόγος και πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Ο τομέας της επικοινωνίας, ωστόσο, είναι αυτός που τον κέρδισε και σπούδασε πάνω σε αυτόν, μέσα από πολλούς κύκλους εκπαίδευσης γύρω από την πολιτική επικοινωνία, τις τεχνικές πωλήσεων, το online marketing, τη διαχείριση κρίσεων και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Το 1999 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στην εταιρεία Τεχνικές Εκδόσεις, ως υπεύθυνος του περιοδικού «Gardening», ενώ το 2000 ανέλαβε εμπορικός διευθυντής στην εταιρεία Powernet SA και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Opticom SA, στην ίδια θέση. Το 2004 διετέλεσε αρχικά γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. στην εταιρεία EONE SA, ενώ αργότερα διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων της «Καθημερινής», όπου υπήρξε υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τη στρατηγική προβολής της εφημερίδας, αλλά και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.

Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. Στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας για ΜΜΕ, την ASAP. Από το 2012 μέχρι το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχοντας την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών δημοσιότητας και επικοινωνίας της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κυρίως στο εξωτερικό και στον διεθνή Τύπο.

Επειτα από 20 χρόνια γάμου έχω μάθει να μαγειρεύω. Τα βασικά! Επειτα από 30 χρόνια στην πολιτική δεν έχω μάθει, ούτε πρόκειται, τα πολιτικά μαγειρέματα

Παράλληλα, ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την προβολή του «brand» Ελλάδα. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια. Το 1992 ορίστηκε υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και Ενημέρωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και από το 2003 έως το 2004 διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2014 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με μόλις μερικές εκατοντάδες ψήφους διαφορά. Τον Νοέμβριο του 2015 ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς είχε θέσει υποψηφιότητα για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές ως βουλευτής στον Νομό Αχαΐας, όπου εκλέχθηκε πρώτος και επανεκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και το 2019.

Σήμερα μιλάει στα «Π» για τα νέα του καθήκοντα και όσα υλοποιεί σε σχέση με τον απόδημο Ελληνισμό, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο εκτός συνόρων Ελληνισμός;

Η Διασπορά αποτελεί τεράστιο εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και έχουμε χρέος και στόχο να την ενώσουμε και να την κινητοποιήσουμε για την προβολή της χώρας μας

Ο Ελληνισμός δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας. Εκτείνεται στα πέρατα της οικουμένης και δίνει εκπληκτικές διαστάσεις στο έθνος μας. Η Διασπορά αποτελεί τεράστιο εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και έχουμε χρέος και στόχο να την ενώσουμε και να την κινητοποιήσουμε για την προβολή της χώρας μας. Παράλληλα, οφείλουμε και εμείς να δείξουμε έμπρακτα ότι η Πολιτεία είναι σταθερά δίπλα στους απανταχού Ελληνες. Για τον λόγο αυτόν υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο για την ψηφιοποίηση όλων των διπλωματικών μας Αρχών. Το έργο αφορά υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονται σε περισσότερα από 130 σημεία του πλανήτη και πρέπει να περάσουν στη νέα εποχή, για να εξυπηρετούν τους απόδημους εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά βάρη. Για να σας δώσω να καταλάβετε, εντός λίγων μηνών όλοι οι Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως για την έκδοση: πιστοποιητικών μόνιμων κατοίκων, ληξιαρχικών πράξεων - δημοτολογίων, διαβατηρίων, στρατολογικών πιστοποιητικών, πληρεξουσίων, φορολογικών-τελωνειακών θεμάτων κ.ά. Και μάλιστα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας μένουν σε περιοχές του εξωτερικού που απέχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το κοντινότερο προξενείο μας. Επιπρόσθετα, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει όλα τα εργαλεία ώστε τα Ελληνόπουλα τέταρτης και πέμπτης γενιάς να μην αποκοπούν από τη γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας.

Ποια είναι η εικόνα της χώρας μας και πώς μέσω της δημόσιας διπλωματίας αναβαθμίζουμε τον ρόλο και την ισχύ μας;

Η εικόνα της Ελλάδας τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει αλλάξει θεαματικά. Η χώρα μας συμμετέχει με αυτοπεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και γίνεται η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών. Από την απειλή του Grexit, την τραγωδία των κλειστών τραπεζών και των capital controls του 2015 έχουμε περάσει στην εποχή των μεγάλων συμφωνιών με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, ΗΑΕ και Ιταλία, που μεγαλώνουν την Ελλάδα, θωρακίζουν την αποτρεπτική της ισχύ και διευρύνουν το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Σύμφυτη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι και η δημόσια διπλωματία, που αφορά την επικοινωνία της πατρίδας μας με την κοινή γνώμη άλλων χωρών, για να γίνουν κατανοητές οι αξίες, οι ιδέες, οι επιδιώξεις και οι πολιτικές μας. Αλλωστε, τα αποθέματα ήπιας ισχύος που έχει η χώρα είναι πολλά (ιστορία, Δημοκρατία, Διασπορά, πολιτισμός, παιδεία, φιλοξενία, τουρισμός, διατροφή κ.ά.) και της επιτρέπουν να δομήσει ένα ελκυστικό αφήγημα. Ενα αφήγημα που προωθούμε με τα παραδοσιακά κανάλια και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας μέχρι σήμερα ποια ήταν;

Ο θάνατος του πατέρα μου. Συμπληρώθηκαν ήδη έξι μήνες από την ημέρα που «έφυγε» και περιμένω ακόμα να ανοίξει η πόρτα και να δω το χαμόγελό του. Ηταν σπουδαίος άνθρωπος και του χρωστάω τα πάντα, αλλά πάνω από όλα ήταν ο πατέρας μου και μου λείπει πολύ.

Πώς το βιώσατε;

Ολα έγιναν ξαφνικά και γρήγορα. Τη μια ημέρα τον έβλεπα δυνατό και ακμαίο και την επόμενη διάβαζα τις εξετάσεις του που εντόπιζαν καρκίνο. Δεν μπορούσα να αποδεχθώ ότι ο πατέρας μου, ο «αθάνατος» ήρωας των παιδικών μου χρόνων, μπορεί να τρωθεί. Τον χάσαμε μετά από τρεις επώδυνους μήνες, τους οποίους όμως αντιμετώπισε με θάρρος, αξιοπρέπεια και στωικότητα. Ο ίδιος υπέφερε, αλλά η έγνοια του ήταν να μη μας στεναχωρήσει. Τον αποχαιρετήσαμε σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των περιορισμών για την πανδημία και μπορώ να σου πω ότι το πένθος έγινε μια πιο σιωπηλή, μοναχική και πνευματική διαδικασία.

Πριν από λίγες ημέρες «έφυγε» η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά. Τη γνωρίζατε, είχατε μιλήσει;

Τη Φώφη Γεννηματά τη γνώρισα προσωπικά κατά τη θητεία μας στην ίδια κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Σου θυμίζω ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που έσπασε το «άβατο» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού. Από την πρώτη στιγμή μού έκαναν εντύπωση η οικειότητά της, η ευθύτητα και ο συνδυασμός της γλυκύτητας και του δυναμισμού του χαρακτήρα της. Με συγκλόνισε όμως η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας της έως την τελευταία στιγμή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποίησε το πρόβλημα της υγείας της.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μια δυναμική γυναίκα, που έχει δώσει πολλές μάχες στη ζωή της. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα βγει νικήτρια.

Τι ομάδα είστε και γιατί;

Μικρός ήμουν Ολυμπιακός. Τα τελευταία χρόνια όμως υποστηρίζω την ομάδα του Προμηθέα Πατρών. Το όραμα του Βαγγέλη Λιόλιου έχει δημιουργήσει μια ομάδα-πρότυπο για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό και έχει εμπνεύσει εκατοντάδες νέα παιδιά της περιοχής μας να κυνηγήσουν τα όνειρά τους εντός των ασφαλών γραμμών του παρκέ.

Με τη γυναίκα σας είστε 20 χρόνια παντρεμένοι. Πώς γνωριστήκατε και πώς έγινε η πρόταση γάμου;

Οι μεγάλες αγάπες αντέχουν στον χρόνο. Αλλωστε, τι είναι 20 χρόνια; (γέλια). Με την Εύη γνωριστήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια, εκείνη στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό και εγώ στο Γεωπονικό. Τη γνώρισα σε ένα φοιτητικό πάρτι και το φλερτ εξελίχθηκε σε σχέση ζωής. Δεν μας είπατε όμως πώς της κάνατε πρόταση γάμου. Ντύθηκα, στολίστηκα, πήρα μια ανθοδέσμη και πήγα στο σπίτι της. Πρέπει να σου πω ότι εκείνη την περίοδο η Εύη έμενε με τους γονείς της. Χτύπησα το κουδούνι και τα γόνατά μου άρχισαν να τρέμουν. Μπορώ να σου εξομολογηθώ ότι με έβγαλε από τη δύσκολη θέση ο πατέρας της, ο μετέπειτα πεθερός μου. Με χτύπησε στην πλάτη και μου είπε: «Μην αγχώνεσαι, αγόρι μου. Ολα καλά θα πάνε».

Μαγειρεύετε;

 Επειτα από 20 χρόνια γάμου έχω μάθει να μαγειρεύω. Τα βασικά! Επειτα από 30 χρόνια στην πολιτική δεν έχω μάθει, ούτε πρόκειται, τα πολιτικά μαγειρέματα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;

 «Ο τελευταίος των Μοϊκανών».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και αγαπημένο τραγούδι;

Το «We are the champions» των Queen.