Περισσότερα από 123.000 παιδιά έχουν γεννηθεί τους τελευταίους 20 µήνες και έχουν λάβει (οι γονείς τους) το επίδοµα των 2.000 ευρώ που έχει θεσπιστεί και ισχύει από τότε, ενώ συνολικά 347 ορφανά παιδιά έχουν βρει ανάδοχη οικογένεια, που αξιοποίησε τα νέα, ευνοϊκά κίνητρα και το νέο πλαίσιο που θεσπίστηκαν φέτος. Αυτά είναι, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, τα βασικά αποτελέσµατα -µέχρι στιγµής- δύο πολιτικών που έχουν θεσπιστεί για την αντιµετώπιση, από τη µια πλευρά, του δηµογραφικού και για την επίλυση, από την άλλη πλευρά, του µεγάλου προβλήµατος µε τους γονείς που επιθυµούν να γίνουν ανάδοχοι ενός παιδιού σε ίδρυµα, αλλά χρειάζονταν την απαραίτητη υποστήριξη.

Συγκεκριµένα, µε τον Νόµο 4659/2020 θεσπίστηκε πέρυσι το επίδοµα γέννησης, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και δίνεται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Η χορήγησή του γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, µε την πρώτη δόση να χορηγείται τον επόµενο µήνα από τη γέννηση του παιδιού και τη δεύτερη πέντε µήνες µετά τη γέννησή του. ∆ικαιούχοι του επιδόµατος είναι τα πρόσωπα που ασκούν την επιµέλεια των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον µένουν νόµιµα και µόνιµα στη χώρα και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ. Σηµειώνεται ότι το επίδοµα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του ∆ηµοσίου ή τρίτου, συµπεριλαµβανοµένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι γονείς έλαβαν το ποσό των 2.000 ευρώ που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ επίδομα αναδοχής και νέο πλαίσιο «τρέχει» και για ορφανά παιδιά

Τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι το διάστηµα από τον Ιανουάριο του 2020 µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2021 123.177 παιδιά γεννήθηκαν στη χώρα µας -µε τις οικογένειες να πληρούν τα παραπάνω κριτήριακαι οι γονείς τους έτυχαν του ευεργετήµατος αυτού. Το σύνολο του σχετικού ποσού που έχει πιστωθεί στους λογαριασµούς τους ανέρχεται στα 222.298.000 ευρώ.

Διερεύνηση των όριων ηλικίας των ανάδοψων γονέων 

Παράλληλα, µε τον νόµο για την «Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας» (Ν. 4837/2021) διευρύνθηκαν, σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων, καθώς και η επιτρεπόµενη διαφορά ηλικίας τους από τα παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να γίνονται ανάδοχοι. ∆ιευκολύνθηκαν επίσης οι ανάδοχες οικογένειες, καθώς φορέας εποπτείας της αναδοχής ορίζεται πλέον αυτός που βρίσκεται γεωγραφικά πλησιέστερα στον τόπο διαµονής τους. Ως προς το επίδοµα που έχει θεσπιστεί, αυτό καταβλήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Ιουνίου σε όλους τους ανάδοχους γονείς που είχαν υποβάλει αιτήσεις. Υπενθυµίζεται ότι το επίδοµα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ και είναι µηνιαίο, καθολικό και χωρίς εισοδηµατικά κριτήρια. Το ύψος του ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και αυξάνεται ανάλογα µε το ποσοστό αναπηρίας που τυχόν έχει ένα παιδί. Από τότε µέχρι και την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, συνολικά 347 ανάδοχα παιδιά ωφελήθηκαν και το συνολικό ποσό που πιστώθηκε µέσα σε αυτό το διάστηµα ήταν 604.500 ευρώ.

ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε κάθε παιδί και κάθε οικογένεια

 

«Η παιδική προστασία είναι η σηµαία µας»

«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουµε κάνει τεράστια βήµατα προς τη διαµόρφωση ενεργητικής κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα, µε το µεταρρυθµιστικό µας έργο κοινωνικής ενδυνάµωσης, δεν σταµατάµε να ενισχύουµε και οικονοµικά τους συµπολίτες µας», δηλώνει στα «Π» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ∆όµνα Μιχαηλίδου. Οπως τονίζει στη δήλωσή της, «δηµιουργήσαµε δύο νέα, πολύ σηµαντικά επιδόµατα. Πρώτον, το επίδοµα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, το οποίο θεσπίσαµε ελάχιστους µήνες µετά την εκλογή µας, ως επιστέγασµα της συνολικής µας πολιτικής για την αντιστροφή της αρνητικής δηµογραφικής τάσης. ∆εύτερον, το επίδοµα αναδοχής. Πλέον, έχουµε καταφέρει να βγάλουµε από τα ιδρύµατα και να βρούµε οικογένεια για περίπου 700 παιδιά.

Τώρα, όλα τα στοιχεία µάς δείχνουν πως ο κύριος τρόπος αποϊδρυµατοποίησης είναι η αναδοχή, αφού τα παιδιά των ιδρυµάτων έχουν οικογένεια. Θέλουµε να ξέρουν όλοι όσοι αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αυτήν την πράξη αγάπης ότι, ως Πολιτεία, είµαστε δίπλα τους έµπρακτα. Για τον λόγο αυτό, εδώ και πέντε µήνες, κάθε ανάδοχος λαµβάνει κάθε µήνα στον τραπεζικό του λογαριασµό 325 ευρώ ή και περισσότερα από το κράτος. ∆ηµιουργούµε για κάθε συµπολίτη µας ένα πλέγµα στήριξης και ασφαλείας. Κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να στηρίξουµε κάθε παιδί και κάθε οικογένεια. Η παιδική προστασία είναι η σηµαία µας. Κανένα παιδί πίσω, κανένα παιδί µόνο».