Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, κάνοντας λόγο για ένα «συντηρητικό κόμμα», στο οποίο «δόθηκε η ευκαιρία», αλλά την οποία πέταξε συμμαχώντας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση συγκάλυψε τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την χρεοκοπία της χώρας. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι το 2009 δεν πήρε τα μηνύματα των αγορών, οδηγώντας την χώρα στην χρεοκοπία.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δει ποια ήταν τα αίτια και ποιοι φταίγανε, συμμάχησε με τον Καραμανλισμό, συμμάχησε τότε με τον  κ. Καμμένο και βεβαίως συγκάλυψε τις ευθύνες της Δεξιάς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η πολιτική της ήταν μία πολιτική πελατειακή, δηλαδή ένας κρατισμός, ένας συγκεντρωτισμός, άντε μπήκαμε στην εξουσία, μοιράζουμε την εξουσία, παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, παρεμβαίνουμε στα μέσα ενημέρωσης και δε φτιάχνουμε κι ένα κόμμα το οποίο είναι ανοιχτό και δημοκρατικό», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «συντηρητική Αριστερά». Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι άν κερδίσει την εκλογή «θα αγκαλιάσει» τους άλλους υποψηφίους, ενώ αν χάσει θα παραμείνει στην παράταξη. Δήλωσε βέβαιος για την ενότητα του χώρου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Παράλληλα, είπε ότι δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία αν η Φώφη Γεννηματά παρέμενε στην μάχη της διαδοχής και θα την στήριζε, δηλώνοντας ότι θα την στήριζε στην εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου.

Ως προς την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος, είπε: «Καμία πολιτική ρεβάνς δεν θέλω να πάρω. Δικαίωση για μένα είναι να δω τη χώρα να προχωρά. Και υπουργός ήμουν και αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός ήμουν. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να πιάσω κάποια καρέκλα. Τα έχω δει, τα έχω ζήσει. Στόχος μου είναι να μπορώ να προσφέρω σ' αυτή την παράταξη ειδικά μετά από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά που άφησε παρακαταθήκη πλεονάσματος ήθους. Δεν είχα προγραμματίσει τη ζωή μου να μπω ξανά σ' αυτή τη διαδικασία. Αλλά υπήρχε το μεγάλο κενό που άφησε η Φώφη και μια μεγάλη αγωνία στην παράταξη. Αφουγκράστηκα και την κοινωνία και το αποφάσισα».


Σε ερώτηση για τις Κάννες, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι ο κ. Ν. Σαρκοζί ήταν εναντίον του δημοψηφίσματος , προσθέτοντας ωστόσο ότι είχε ενημερώσει δύο μηνες πριν την Άνγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του. Ανέφερε δε, ότι αν είχε βρει συναίνεση από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή, η Ελλλαδα θα μπορούσε να έχει την μοίρα της Πορτογαλίας, που βγήκε σύντομα από τα μνημόνια.