H αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα φαίνεται ότι διχάζει την Κουµουνδούρου, καθώς κάποιοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τού προτείνουν να ζητήσει εκλογές ή να καταθέσει πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισµό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τώρα δεν είναι ο χρόνος για «επαναστατικές» κινήσεις χωρίς αντίκρισµα.

Η πιο «ατίθαση» οµάδα των «προεδρικών», δηλαδή ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Παππάς, θέλουν να το κάνουν «Κούγκι», αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης µε την κυβέρνηση, ούτε καν στα θέµατα της πανδηµίας. Το µέτρο µε την υποχρεωτικότητα στους 60 ετών και άνω µε πρόστιµο 100 ευρώ, αν δεν υπακούσουν, πυροδότησε ακόµα περισσότερο την κατάσταση, αφού, όπως υποστηρίζουν αυτά τα στελέχη, «η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την ανεπάρκειά της µε σπασµωδικά µέτρα». Η στάση που κράτησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέµα είναι, πάντως, χαρακτηριστική, καθώς, από τη µια, ο γραµµατέας του κόµµατος, Δηµήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήριζε απαράδεκτη την υποχρεωτικότητα, ενώ, από την άλλη, ο σύµβουλος του Αλέξη Τσίπρα στα θέµατα Υγείας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εµβολιασµός για όλους τους ενήλικες πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήµατος, τάξης και τόπου κατοικίας, µε εφαρµογή «ποινών» που να διαπνέονται από τις αρχές της ισονοµίας.

Πρόσθετε, µάλιστα, ότι ένας τρόπος που αποδεδειγµένα έχει δουλέψει σε άλλες χώρες µε επιτυχηµένα εµβολιαστικά προγράµµατα είναι το πιστοποιητικό εµβολιασµού, ενώ µια απλή ιδέα -συνέπεια της υποχρεωτικότητας- είναι να µην µπορούν οι ανεµβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δηµόσιες υπηρεσίες και να µην µπορούν να πάρουν φορολογική ενηµερότητα.

Οι επιλογές των στελεχών

Τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης λένε ότι η αντιφατική στάση που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέµατα της πανδηµίας δεν πείθει τους πολίτες και γι’ αυτό δεν εισπράττει τίποτα στις δηµοσκοπήσεις από τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Με αυτή την άποψη φαίνεται να συντάσσονται και κάποιοι «προεδρικοί», όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Μπαλάφας.

Όπως και να έχουν, πάντως, τα πράγµατα, ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος να µην κάνει πρόταση µοµφής, αν δεν περάσει αυτός ο χρόνος και δεν υπάρξει ύφεση της πανδηµίας, καθώς θεωρεί ότι µέσα στο 2022 η κατάσταση θα χειροτερέψει, ιδιαίτερα στα οικονοµικά. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η αντιπολιτευτική τακτική στα θέµατα της πανδηµίας δεν µπορεί παρά να είναι συγκεκριµένη, καθώς ο κοροναϊός και οι µεταλλάξεις του υπάρχουν παντού. Τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει το ΕΣΥ -δεν επαρκούν οι ΜΕΘ-, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία είναι το βασικό αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σκοπεύει να ξεφύγει αυτό από τη στιγµή που η χώρα έχει καθηµερινά έναν ιδιαίτερα αυξηµένο αριθµό θανάτων. Τα στελέχη της Κουµουνδούρου θεωρούν ότι το κόµµα τους θα κάνει «ταµείο» τους πρώτους µήνες της επόµενης χρονιάς, όταν θα αρχίσουν να καταγράφονται ξεκάθαρα τα οικονοµικά προβλήµατα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόµα, θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασµοί, κάτι που αναµένεται να πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις. Το θέµα αυτό αναµένεται, άλλωστε, να επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας, προκειµένου να ζητήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισµού «να µπει φραγµός στα κοράκια των funds και των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, που εκµεταλλεύονται την «υπερθέρµανση» στην αγορά ακινήτων και προσπαθούν να αντλήσουν υπερβολικές υπεραξίες από τα ενυπόθηκα».

Καθώς οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στην ενέργεια καθηµερινά ανεβαίνουν, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι θα αυξηθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.

Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται, φυσικά, και µε τη νέα προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. Αναλόγως µε το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος, θα φανεί πόσες πιθανότητες υπάρχουν για κοινό αντιπολιτευτικό σφυροκόπηµα της κυβέρνησης στον Προϋπολογισµό, αλλά και τι πιθανότητες υπάρχουν για µια µετεκλογική συνεργασία. Προφανώς, εάν στην προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. βρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι πιθανότητες για µια συνεργασία ανάµεσα στα δύο κόµµατα είναι περιορισµένες. Αντίθετα, µε τον Γιώργο Παπανδρέου υπάρχουν πιθανότητες κοινής πορείας των δύο κοµµάτων, αν και όλοι αντιλαµβάνονται ότι ένα ποσοστό γύρω στο 2% θα µετακινηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝ.ΑΛ.