Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να είναι ένας εκ των τριών βασικών ομιλητών του Ετησίου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Άμυνα (Annual Baltic Conference on Defence).

Κατά την εκεί παραμονή του είχε διμερείς επαφές με τον Εσθονό ομόλογό του Κάλε Λάανετ, έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας Αλάρ Κάρις, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ανεξαρτησίας και επισκέφθηκε το πολύ σημαντικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ που δημιουργήθηκε το 2008 στο Ταλίν.

Μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τον Εσθονό ομόλογό του ο κ. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «…συζητήσαμε την κατάσταση ασφάλειας στην αντίστοιχη ''γειτονιά'' εγγύτητάς μας. Μια αποτυχία να ανταπεξέλθουμε στις απειλές και προκλήσεις στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση και συνέπειες στη σταθερότητα και ασφάλεια των περιοχών μας και της Ευρώπης γενικά». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε και εμπλεκόταν σε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, βασισμένοι στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται επίσης να παρέχουμε υποστήριξη σε αυτές τις χώρες στη ''γειτονιά'' εντός της ακτίνας του Αφγανιστάν και να συνεργαζόμαστε για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική κρίση και τη μετατροπή των μεταναστευτικών ροών σε όπλα εναντίον των χωρών μας».



Από την πλευρά του ο Εσθονός ΥΠΑΜ Κάλε Λάανετ μεταξύ άλλων δήλωσε: «…Η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας μας προκαλεί ανησυχία. Όποτε παρουσιάζεται κάποιος κίνδυνος στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να υπάρχει συνεργασία, στοχεύοντας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η Λευκορωσία θα πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις». Και πρόσθεσε ότι «Η Εσθονία υποστηρίζει πλήρως την ολόπλευρη προσέγγιση της ασφάλειας. Η αμοιβαία κατανόηση των ζητημάτων ασφαλείας είναι η καλύτερη διασφάλιση για τη λειτουργία της Συμμαχίας. Είμαστε ευτυχείς που η Ελλάδα συμμετέχει στις εργασίες του Κέντρου Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ εδώ, στο Ταλίν, και ελπίζουμε ότι κι εσείς θα θεωρήσετε τη συμμετοχή σας πολύτιμη».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του επισήμανε ότι «…εκτιμώ ιδιαιτέρως των παρουσία σου εδώ, καθώς και τη συμμετοχή σου, με την παρουσίαση της κεντρικής ομιλίας στο Ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την Άμυνα, αύριο. Με αυτόν τον τρόπο υποδεικνύεται ότι έχουμε κοινό μέτωπο, ώστε να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Συμμαχία».

Αναφορικώς με το συνέδριο, θέμα του οποίου είναι «Τι απειλές και προκλήσεις θα σχηματοποιήσουν την Άμυνα στη Βορειο-Ανατολική Ευρώπη το 2030;», αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Έλληνος ΥΕΘΑ, είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο Εσθονός ομόλογός του, καθώς και ο Βρετανός ομόλογός του James Heappey.