Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής όπου θα αποφασιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει και θα διερευνήσει την «επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης λαμβάνοντας τον λόγο πρότεινε την διεύρυνση της εξεταστικής επιτροπής από το 2015 μέχρι το 2019 και ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τους λόγους της σωστής οργάνωσης της συζήτησης να τοποθετηθούν κατά πόσο συμφωνούν στη διερεύνηση της περιόδου. «Δέχονται ή όχι την πρόταση μας», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης απάντησε πως επί της ουσίας και διαδικασίας η πρόταση που κάνει ο κ. Θεοχάρης κρύβει δύο συμπεράσματα. «Όλα γίνονται χάριν μιας κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας που βρίσκονται σε αγωνία» είπε ο κ. Ραγκούσης και τόνισε πως η πρόταση είναι ότι η εξεταστική έτσι και αλλιώς μπορεί να διευρυνθεί όσο θέλει.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως παρόμοιες πρακτικές προσβάλουν τις διαδικασίες του κοινοβουλίου και τις δημοκρατικές αρχές.

«Είναι μια πολιτική πρόταση να αφαιρεθεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να κάνει εξεταστική και να μετατρέψει σε πλειοψηφική της απόφαση της επιτροπής» τόνισε και προκάλεσε την κυβέρνηση «ελάτε στην επιτροπή να το συζητήσουμε».

Ο Θάνος Παφίλης από το ΚΚΕ συμφώνησε η περίοδος της διερεύνησης να πάει πολύ πιο πίσω από το 2011 κάτι που ήδη το έχει προτείνει το ΚΚΕ και ξεκαθάρισε πως δεν μπαίνουμε σε αυτήν την συζήτηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χύτας απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης λέγοντας πως το κόμμα του είναι υπερ να πάει όσο πίσω χρειαστεί η περίοδος διερεύνησης, ωστόσο «αναζητείτε άλλοθι για να μην ψηφίσει η ΝΔ την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής».

Από την ΜΕΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα επανέλαβε την θέση του κόμματός της πως η διερεύνηση να γίνει σε βάθος και έκανε λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει την συζήτηση.

Τον λόγο έλαβε και ο πρώην πρόεδρος τα Βουλής Νίκος Βουτσης που επεσήμανε πως η πρόταση του Χ. Θεοχάρη «γίνεται για να χαθεί η μπάλα και να φύγουμε από το ζήτημα της ιστορικής συγκυρίας να γίνει μια ιστορική συζήτηση. Πρόκειται για πολιτική παρέμβαση για απονευρωθεί η πρόταση μας και το θεωρώ απαράδεκτο».

«Τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Σε έντονο τόνο απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τροποποιήσει το κείμενο της πρότασης του για διεύρυνση του χρονικού πεδίου το οποίο θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή. 

Από την Νέα Δημοκρατίας σχολιάζουν πως  είναι "Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη επανέλαβε και απάντησε επι της ουσίας στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.»

Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα; Από πότε η αναζήτηση της αλήθειας έχει χρονικό περιορισμό;».