Mια μεγάλη λειτουργική μεταρρύθμιση στις σχέσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με το σύνολο των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό παρόχων Υγείας, αλλά και στο επίπεδο της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί, για πρώτη φορά από την ίδρυση του οργανισμού, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με το νομοσχέδιο το οποίο ο ίδιος παρουσίασε την Πέμπτη 4/11 στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναλύουν κατ’ αποκλειστικότητα τα «Π».

plevris
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε πλήρη ασφαλιστικό οργανισμό και τόσο το οργανόγραμμά του όσο και το σύνολο των υπηρεσιών του προσαρμόζονται ως προς αυτήν τη νέα υλική υπόσταση και λειτουργία του.

Μια πρώτη βασική αλλαγή στις σχέσεις ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους παρόχους είναι η καθιέρωση και η λειτουργία συγχρονισμένου (real time) ελέγχου εκ μέρους του οργανισμού σε όλους τους παρόχους, με τη συνεργασία ακόμα και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, ενώ η δεύτερη μεγάλη αλλαγή την οποία προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η καθιέρωση και η εφαρμογή του λεγόμενου ποιοτικού rebate ή της μείωσης της αποζημίωσης, αυτήν τη φορά μόνον για τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ, rebate το οποίο θα «επιβραβεύει» την κάλυψη των ποιοτικών κριτηρίων εκ μέρους των παρόχων, ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα θεσπίσει, με τη σειρά της, η διοίκηση του οργανισμού.

Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, τα ποιοτικά κριτήρια για την παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι αντικειμενικά, μετρήσιμα και ελέγξιμα, και μάλιστα χωρισμένα σε υποκατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, εκείνα τα κριτήρια που θα αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή των παρόχων, την «ηλικία» του εξοπλισμού των μονάδων τους και το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού το οποίο απασχολούν. Επίσης, οι υπό καθιέρωση ποιοτικοί δείκτες θα αφορούν τις ιατρικές και άλλες ειδικότητες του προσωπικού το οποίο απασχολούν οι πάροχοι, τις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τις εισαγωγές ασθενών τις οποίες διενεργούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, την κατάσταση των μονάδων ως προς τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κ.λπ. Έτσι, βάσει των ποιοτικών κριτηρίων και των ποιοτικών δεικτών, ο ΕΟΠΥΥ θα κατατάσσει όλους τους παρόχους, ενώ στους ιδιώτες παρόχους θα επιβάλλει, όπως ήδη σημειώσαμε, το ποιοτικό rebate, δηλαδή τη μείωση της αναλογούσας αποζημίωσης εκ μέρους του Οργανισμού, λόγω της ενδεχόμενης μη τήρησης συγκεκριμένων ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών.

Προβλέπει ακόμα και τη διακοπή των συμβάσεων με παρόχους που δεν πληρούν το ελάχιστο των δεικτών


Το εν λόγω νομοσχέδιο, μάλιστα, προβλέπει ακόμα και τη διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με παρόχους, οι οποίοι δεν πληρούν το ελάχιστο (minimum) των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «υποδέχθηκε» την Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ ως «μια πολύ σημαντική παρέμβαση, την οποία πιστεύω ότι θα δει με ανακούφιση και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εξορθολογίζει συνολικά το πλαίσιο αγορών υπηρεσιών Υγείας».

35 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους με τον οργανισμό ιδιωτικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας 

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και έπειτα από εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων μεταξύ των κωδικών του τρέχοντος προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρονται 35 εκατ. ευρώ στον κωδικό για τη χρηματοδότηση - αποζημίωση των συμβεβλημένων με τον οργανισμό ιδιωτικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ίδιος ο κ. Πλεύρης στους εκπροσώπους των εν λόγω ιδιωτικών μονάδων, κλάδος ο οποίος βρισκόταν σε κινητοποιήσεις, με βασικό αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης και τη μείωση του clawback για τις ιδιωτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έτσι, από τα 15 εκατ. ευρώ, τα οποία προέβλεπε αρχικά ο συγκεκριμένος κωδικός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τώρα προβλέπονται 50 εκατ. ευρώ.