Στον τομέα της ασφάλειας επεκτείνεται  η σχέση  Ελλάδας  - Αμερικής ύστερα από το ταξίδι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη  Τάκη Θεοδωρικάκου στην  άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, η κατάρτιση  προγράμματος κοινής εκπαίδευσης  αστυνομικών των  δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τον  Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Alejandro Mayorkas  συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας ειδικότερα  για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, επαληθεύοντας το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» του  περασμένου  Σαββάτου.

 «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν μια πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση και στον τομέα της ασφάλειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και συνεργαζόμαστε στενά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» τόνισε με δήλωση του μετά από την συνάντηση ο υπουργός. 

  Κατά την  παραμονή του σε  Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, ο  κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε την «Ημέρα των βετεράνων», το  Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον και στη μνήμη των 602 πεσόντων Ελληνοαμερικανών κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γεώργιου Διλβόη, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως «George Dilboy».  Στη συνέχεια ο Υπουργός παρακάθισε σε γεύμα των ΑΧΕΠΑ μετά από πρόσκληση Basil Mossaidis (executive director AHEPA).  «Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός αποτελεί το μεγαλύτερο σύμμαχο μας που επικοινωνεί τη βιώσιμη προοπτική της χώρας» τόνισε στο χαιρετισμό του  απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας της Ομογένειας για να επιτύχει η μητέρα- πατρίδα τους στόχους της απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Στην Νέα Υόρκη ο υπουργός  συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και συναντήθηκε με εκπροσώπων της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας  όπου ανέπτυξε τη σημασίας τη  ψήφου των ομογενών που θεσπίστηκε επί των ημερών του στο Υπουργείου Εσωτερικών και έτυχε ευρείας διακομματικής αποδοχής.