Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ευρύτερα μίλησε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντογεώργης μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα βασικά σημεία της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι: «Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, περιορισμός της διασποράς του ιού και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται στους άνω των 60 ετών τόνισε ότι «είναι πολύ ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και του κινδύνου σοβαρής νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι ευάλωτες ηλιακές ομάδες είναι οι άνω των 60 ετών».

Τα νεότερα για την τρίτη δόση

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 2,3 εκατ. συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, το 80% του πληθυσμού και τώρα είναι η στιγμή να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε πετύχει. Να πείσουμε τους 550.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν, γι’ αυτό υπάρχουν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η ενημερωτική καμπάνια σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως επισήμανε, «η τρίτη δόση λειτουργεί ενισχυτικά κάτι που έχει αποδειχθεί στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τρίτη δόση έχει οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων και στις νοσηλείες».

Το ενδεχόμενο περιορισμών για τους 60άρηδες

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού προς την κατεύθυνση περιορισμών στους 60αρηδες αποκάλυψε ο Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ότι μέτρο υπάρχει και έχει να κάνει, κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, σε αυτές της ηλικίες -όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος- είναι κάτι που σε άλλες χώρες έχει αποφασισθεί και θα εφαρμοσθεί. Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί γιατί μας ενδιαφέρουν οι καλές πρακτικές».

Όπως υπογράμμισε, «πρώτο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε και να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες άνω των εξήντα ετών».

Πόσα νέα ραντεβού έχουν κλειστεί

Αναφορικά με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών μετά την ισχυροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Κοντογεώργης στάθηκε στη συμμετοχή που έχει ανέβει κατακόρυφα. «Τις τελευταίες δώδεκα ημέρες μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για αναμνηστική δόση και άλλο μισό εκατομμύριο για να εμβολιαστεί».

Ακόμη, για τη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στην ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια κοινή απόφαση στο θέμα αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την κουλτούρα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να δαμάσει την πανδημία, θα προχωρήσει», ενώ απαντώντας για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καθώς η κατάσταση αξιολογείται.

«Παρακολουθούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μια ψυχραιμία και μετριοπάθεια. Να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο», σχολίασε για τις πρακτικές των άλλων χωρών.

«Είναι λογικό να υπάρχει μια απογοήτευση και ένας εκνευρισμός. Είμαστε στην τελευταία στροφή της πανδημίας αλλά χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας και στον εμβολιασμό και στους ελέγχους και στην τήρηση των μέτρων» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι συμπολίτες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει.