Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, κος Ανδρέας Κατσανιώτης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά την απογραφή των ομογενών ο κ. Κατσανιώτης υποστήριξε ότι «Το σημαντικό είναι ότι ο πρωθυπουργός υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση άνοιξε τη συζήτηση και κατάφερε να έχουμε πρώτη φορά τη δυνατότητα συμμετοχής ενός κομματιού της ομογένειας μας να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές αλλά πέρα από αυτό είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός βάζει πολύ ψηλά το θέμα της διασποράς και της ομογένειας στην ατζέντα του. Είδαμε και στη Μεγ. Βρετανία, που δεν είναι η μόνη φορά το έχουμε δει σε πάρα πολλές επισκέψεις του Πρωθυπουργού, να συνομιλεί με την ομογένεια . Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα είναι ψηλά για δύο λόγους ο ένας είναι ότι για πρώτη φορά η ομογένεια μας έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Μιλάμε για αυτούς που έχουν το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα και εμείς τους δίνουμε το δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο παραμονής τους. Αλλά πέρα από αυτό είναι σημαντικό γιατί όπως είδαμε στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός συναντώντας στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί πέρα από το κομμάτι της δυνατότητας της συμμετοχής τους που είναι σημαντικό έβαλε και το θέμα του πως θα μπορέσουμε αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ονομάσαμε brain drain πως αυτό με την κατάσταση του επικρατεί στην Ελλάδα μπορεί να αντιστραφεί και να ανατραπεί και να περάσουμε στο brain gain».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς ποια είναι τα κριτήρια που θα κάνουν τη χώρα να περάσει στο brain gain, ο κ. Κατσανιώτης κατέστησε σαφές πως «Για μένα δύο πράγματα είναι αυτα που γίνονται και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τα μάθουν. Το πρώτο είναι ότι καταφέρει και αυξάνουμε τον εθνικό πλούτο μέσα από επενδύσεις που αυτό είναι σημαντικό γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει νέες καλά αμειβόμενες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Να ενισχύσουμε διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας γιατί αν δείτε όλες τις έρευνες που έγιναν σε αυτούς τους ανθρώπους πέρα από το κομμάτι της οικονομικής κρίσης το κυρίαρχο κομμάτι που οι ίδιοι έλεγαν ότι φεύγουν από τη χώρα είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, η έλλειψη ευκαιριών. Άρα κυρίως μέσα από τη ψηφιοποίηση του δημοσίου και μέσα από αυτού του τύπου την ψηφιακή διαφάνεια τους δείχνουμε ότι η χώρα αλλαζει. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες θέλουν εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό έρχονται και επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι για αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη χώρα. Δεν θα ήθελα να τονίσω το σημαντικότατο κομμάτι για τη χώρα άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει και έχουν αποκτήσει εμπειρία σε αγορές και σε τομείς ίσως πιο προηγμένους από εμας, να έρθουν πίσω και να μπολιάσουν με την εμπειρία, τις γνώσεις και τις προσλαμβάνουσες που έχουν τη χώρα. Μη ξεχνάμε ότι τα 10 χρόνια κρίσης έφεραν και στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μια υστέρηση λόγω έλλειψης εμπειρίας άρα το brain gain θα έρθει και θα βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έχει αποτελέσματα η ψήφος των ομογενών ο κ. Κατσανιώτης απάντησε «Αυτή τη στιγμή η καμπάνια ενημέρωσης του υπουργού μόλις έχει ξεκινήσει. Στόχος είναι η ενημέρωση των ελλήνων του εξωτερικού για τη δυνατότητα που έχουν, η ενημέρωση τους για τον τρόπο που θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του υπουργείου έτσι ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ταυτόχρονα με αυτό και εμείς από την πλευρά μας θα πάμε στις κοινότητες και θα τις ενημερώσουμε για τη δυνατότητα που έχουν από τη μια και τον τρόπο να εγγραφούν από την άλλη αλλά αυτό που δεν θα κουραστώ να λεω είναι ότι άνοιξε μια χαραμάδα. Οι Έλληνες ομογενείς που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πρέπει να το κάνουν μαζικά για να δείξουν ότι θέλουν τη συμμετοχή στη μητέρα πατρίδα. Και μην ξεχνάτε και κάτι ακόμα σημαντικό θα υπάρχουν βουλευτές ομογενείς στη νέα Βουλή άρα οι ομογενείς βουλευτές, η συμμετοχή και εμείς που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν ομογενείς δύο ταχυτήτων, πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό δεδομένο στη επόμενη Βουλή».

Όσον αφορά στα πόσα άτομα έχουν εγγραφεί στο μητρώο, ο κ. Κατσανιώτης εξήγησε πως «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην πρώτη φάση που ξεκίνησε η επικοινωνία μέσα από την ιστοσελίδα apodimi.gov.gr μπορούν να δουν όλα τα απλά βήματα που χρειάζονται για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να μπορέσουν να ψηφίσουν. Ταυτόχρονα οι προξενικές μας αρχές ήδη έχουν ενημερωθεί και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ερώτημα υπάρξει από την πλευρά των ομογενών. Από εκεί και πέρα ποσοτικά στοιχεία είναι πολύ νωρίς για να υπάρχουν. Ο κύριος όγκος των ομογενών που αυτη τη στιγμή φαίνεται να έχει το δικαίωμα συμμετοχής είναι στην Ευρώπη. Δυστυχώς με τις προϋποθέσεις που έχουν μπει ένα μεγάλο κομμάτι της ομογένειας μας στην Αμερική και την Αυστραλία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εγγραφεί και να συμμετάσχει στις εκλογές. Άρα αριθμητικά στοιχεία ακόμα δεν υπάρχουν».

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλισης των Βορειοηπειρωτών, υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «Υπήρχε μια δέσμευση του πρωθυπουργού που προεκλογικά είχε πει ότι αυτό το θέμα θα λυθεί, υπήρχε μια συζήτηση και ήταν σαφής η απάντηση του Πρωθυπουργού. Ας περιμένουμε τον προϋπολογισμό και πραγματικά θα συμφωνήσω ότι είναι μια τεράστια αδικία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία, ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε πως «Οι ομογενείς μας στη Ρωσία είναι ένα δυναμικό κομμάτι, είμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα σχεδιασμό ειδικά το κομμάτι της Νότιας Ρωσίας πως θα μπορέσουμε να κάνουμε επιπλέον δράσεις κυρίως για την ελληνομάθεια. Πέρα από αυτό αντιλαμβάνεστε ότι η διασπορά είναι μια βασική γέφυρα όπου σε όποια χώρα και αν υπάρχει αυτό δουλεύουμε την ήπια διπλωματία. Η δημόσια διπλωματία μέσω της διασποράς μας είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό. Όσον αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αντιλαμβάνεστε αυτό που τα τελευταία δύο χρόνια είναι σαφές είναι ότι υπάρχει μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οι επαφές είναι συνεχείς και φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη